Συζήτηση:Ναός της Αρτέμιδος (Έφεσος)
Ο κατάλληλος τίτλος για αυτό το άρθρο θα ήταν "Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσσο" αφού σίγουρα υπήρχαν πολλοί ναοί της Άρτεμης στην αρχαιότητα. Θα πρέπει νομίζω να μετακινηθεί το άρθρο.--Mik (usurped) 17:37, 26 Απρ. 2005 (UTC)
Εχεις δικιο. μπορεις να το μετακινησεις εσυ? ευχαριστω. --Nakos2208 17:41, 26 Απρ. 2005 (UTC)
Είναι εύκολο να μετακινείς άρθρα. Απλώς πατάς το κουμπί "μετάκ. που είναι δίπλα στο "ιστορικό" και δίνεις τον καινούργιο τίτλο. Απλώς πριν κάνεις αυτό κοίτα τι έγραψα στο Talk του "Τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου" και κάνε και εκεί τις αλλαγές. (πρέπει να φύγουν τα άρθρα).--Mik (usurped) 17:45, 26 Απρ. 2005 (UTC)
"Εμπρηστικές" διαθέσεις...
[επεξεργασία κώδικα]Το παρακάτω προστέθηκε στο άρθρο από ανώνυμη IP (είναι και η μοναδική συνεισφορά από την εν λόγω IP):
- To 406 μ.χ o Ιωάννης «Χρυσόστομος» συγκεντρώνει χρήματα από θεομανείς προσήλυτες για τις εργασίες διαλύσεως Εθνικών Ναών. Το ίδιο έτος διατάσσει την εκθεμελίωση και πυρπόληση του Ναού της Αρτέμιδος
Μετά από μια σύντομη αναζήτηση στο google, διαπίστωσα ότι η φράση αυτή κυκλοφορεί αυτούσια σε πολλές σελίδες και φόρουμ στο διαδίκτυο (μαντέψτε τι φόρουμ...). Ως - πρωταρχική - πηγή αναφέρεται, χωρίς να μπορώ να το διασταυρώσω, ο Θεοδώρητος Κύρρου.
Ας μας διαφωτίσουν οι γνωρίζοντες (χωρίς περιττές κορώνες, παρακαλώ) σχετικά με τις πηγές αυτού του αποσπάσματος, καθώς επίσης κι αν μπορούν να διασταυρωθούν ιστορικά οι ισχυρισμοί που γίνονται. Σε κάθε περίπτωση, αυτό το απόσπασμα με αυτή τη φρασεολογία δεν μπορεί να παραμείνει σε εγκυκλοπαιδικό άρθρο, εκτός αν γραφτεί ότι "ο [Χ] αναφέρει ότι..." --Diderot 13:28, 27 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Το μόνο που θυμάμαι εν τάχει είναι ότι αυτός ο Ναός πυρπολήθηκε ανήμερα της γεννήσεως του Μ.Αλεξάνδρου από τον Ηρόστρατο--Templar52 14:43, 27 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Η καταστροφή από τον Ηροστρατο είναι πολύ παλαιότερη (π.Χ.). Καταγράφεται και μία μεγάλη καταστροφή το 262 από επιδρομή των Γότθων. Το παραπάνω απόσπασμα χρειάζεται νομίζω επαναδιατύπωση. —Dada 14:49, 27 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Η πηγή είναι χριστιανική (εννοώ το θέμα, αναφέρεται από τον Θεοδώρητο. Η ακραία διατύπωση π.χ. "θεομανείς προσήλυτες" ανήκει σε κείμενο που κυκλοφορεί σε αρχαιολατρικούς κύκλους):
Η ιστορική πηγή αναφέρει: Θεοδώρητος, Historia ecclesiastica 329-330
"Μαθών δε την Φοινίκην έτι περί τας των δαιμόνων τελετάς (αναφέρει πιο πριν: "ο δέ μέγας Ιωάννης") μεμηνέναι, ασκητάς μεν ζήλω θείω πυρπολουμένους συνέλεξε, νόμοις δέ αυτούς όπλίσας βασιλικοίς κατά των είδωλικών εξέπεμψε τεμενών, τα δε τοις καταλύουσι τεχνίταις και τοις τούτων υπουργοίς χορηγούμενα χρήματα ουκ εκ ταμιείων βασιλικών λαμβάνων ανήλισκεν, αλλά τας πλούτω κομώσας και πίστει λαμπρυνομένας γυναίκας φιλοτίμως ταύτα παρέχειν ανέπειθε, την εκ της χορηγίας φυομένην ευλογίαν επιδεικνύς τους μεν ουν υπολειφθέντας των δαιμόνων σηκούς τούτον τον τρόπον εκ βάθρων ανέσπασεν".
Ασφαλώς έχει καταγραφεί μία καταστροφή αρκετά πιο πριν στο ναό αυτό, από τον Ηρόστρατο τον Εφέσιο, το 356 π.Χ. για να απαθανατιστεί, όπως είπε, το όνομα του.
Από κει και πέρα, η μόνη ένσταση στην εξιστόρηση του θεοδώρητου είναι μήπως εντάσσεται η αναφορά του στο πλαίσιο "ηρωωποίησης" των πολεμίων της εθνικής θρησκείας, καθώς επί Θεοφίλου Αλεξανδρείας ο Χρυσόστομος καθαιρέθηκε και εξορίστηκε το 404 μ.Χ. και ασθενής πεθαίνει 14 Σεπτεμβρίου του 407. Θα πρέπει όλες οι ενέργειες να έγιναν από την εξορία του. Επίσης δεν υπάρχει άλλη τέτοια αναφορά από άλλους ιστορικούς.
Πάντως αλληλογραφία ο Ιωάννης διατηρούσε και η επιρροή του ήταν σίγουρα μεγάλη. Όμως η καταστροφή θα έπρεπε να έγινε κόντρα στην επιεική "στάση των γιων του (Θεοδοσίου), Όνωρίου και Αρκαδίου, οι οποίοι το 399 εξέδωσαν νόμο, ο οποίος επέβαλλε τη διατήρηση των ειδωλολατρικών ναών και ιερών, πιθανότατα για ιστορικούς και αισθητικούς λόγους. (Ιστ. Ελλ. Έθν., Εκδ. Αθηνών, ΤΟΜΟΣ Ζ, σελ. 345)
Μπορεί πάντως το πέρασμα αυτό να αναφερθεί χωρίς τις υπερβολές, και να δοθεί ως πηγή ο Θεοδώρητος με την ενδιαφέρουσα επισήμανση ότι ο Χρυσόστομος εκείνη την περίοδο ήταν σε εξορία και υπήρχε νόμος για τη διατήρηση των ιερών από το 399.
--Papyrus 16:09, 27 Δεκεμβρίου 2005 (UTC)
Θεοδώρητος και υποτιθέμενη καταστροφή του Ναού από τον Χρυσόστομο
[επεξεργασία κώδικα]Κάνοντας προσωπική έρευνα, βρήκα ότι ο Θεοδώρητος δεν αναφέρθηκε ποτέ στον ναό της Εφέσου ότι καταστράφηκε από τον Χρυσόστομο. Εδώ είναι η αναλυτική έρευνά μου βάσει όλων των αρχαίων πηγών που υποτίθεται ότι μιλούν για το συγκεκριμένο περιστατικό. http://ellinikahoaxes.gr/2017/02/25/ephesos-katastrofi-tou-naou-apo-ton-chrisostomo-mythos/