Συζήτηση:Μαξιμίλιαν φον Σπέε/Καλό λήμμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μαξιμίλιαν φον Σπέε (επεξεργασία | συζήτηση | ιστορικό | σύνδεσμοι | παρακολούθηση | μητρώο | εμφανίσεις)

Το λήμμα αυτό έχει αξιολογηθεί Propozycja DA.svg ως καλό λήμμα, με βάση τα Κριτήρια καλών λημμάτων, στις 30/10/2015
Ψήφοι & σχόλια στα επιχειρήματα σύμφωνα με τα κριτήρια
  • Ναι {{v+}} Ναι
  • Ναι υπό προϋποθέσεις {{v+!}} Ναι υπό προϋποθέσεις
  • Όχι {{v-}} Όχι
  • Σχόλιο, άποψη {{v!}} Σχόλιο
  • Ουδέτερο {{v=}} Ουδέτερη θέση
  • Αλλαγή θέσης {{v/}} Αλλαγή γνωμάτευσης
  • Μεταβολή {{v~}} Μεταβάλλεται


Αξιολόγηση
1. Καλογραμμένο; Ναι Η γλώσσα του είναι στρωτή και άκρως κατανοητή, και συνάδει με το εγκυκλοπαιδικό ύφος που πρέπει να έχουν τα λήμματα. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 13:32, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
2. Επαληθεύσιμο; Ναι Πλούσια βιβλιογραφία και πολλές παραπομπές τεκμηριώνουν, επιτυχώς, το κείμενο. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 13:32, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
3. Ευρεία κάλυψη;Ναι Αν και οι γνώσεις μου επικεντρώνονται κυρίως στον ΔΠΠ, και όχι στον ΑΠΠ, κρίνω πως υπάρχει άκρως ικανοποιητική κάλυψη. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 13:32, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
4. Ουδέτερη οπτική γωνία;Ναι Υπάρχει φράση «πολέμησε ηρωικά», αλλά δεν την κρίνω ως pov, το επίρρημα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στην ιστορία, για να χαρακτηρίσει αξιωματικούς. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 13:32, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
5. Σταθερό; Ναι Για αυτό δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με ασφάλεια, καθώς είναι φρεσκότατο. Πέρασε ένας μήνας και δεν του έγινε η παραμικρή επεξεργασία. Σταθερότατο! —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 23:06, 29 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
6. Εικονογραφημένο;Ναι Η εικονογράφησή του είναι εξαιρετική!—ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 13:32, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Σχόλιο Βλέπω έγινε και μια ψιλοεπιμέλεια γλωσσική ακόμα. thnx :).

  • ως προς το (4). Ο Σπέε όταν διαπίστωσε στα Φώκλαντ ότι θα αντιμετώπιζε κατά πολύ ανώτερη εχθρική δύναμη παρέμεινε στο σημείο που ήταν με δύο πλοία ώστε να κερδίσει χρόνο για τα υπόλοιπα πλοία του μήπως και διαφύγουν. Ήταν καθαρή αυτοκτονία και το ήξερε. Κι όχι μόνο αυτό στα δύο πλοία υπηρετούσαν και οι δυο γιοί του, που επίσης έχασαν την ζωή τους. Αυτό λέγεται "πολέμησε ηρωικά" κυριολεκτικά και δεν έχει σχέση με τα κλισέ παλαιών βιβλίων ιστορίας.
  • ως προς το (5). Το λήμμα είναι μεν φρεσκότατο στην ελληνική ΒΠ (χτες το γραψα), είναι όμως στην πραγματικότητα πολύ πιο παλιό διότι πρόκειται για μετάφραση του λήμματος της Αγγλικής έκδοσης. Ομολογώ πως αν τυχόν υπάρχουνε μεγάλες αλλαγές ή/και προσθήκες να γίνουν αυτό θα με ενδιέφερε πολύ περισσότερο από την αξιολόγησή του εδώ βέβαια. -- Spiros790 (συζήτηση) 15:29, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)


Ναι ναι. Σε καμία περίπτωση δεν το κρίνω ως μη ουδέτερο. Απλώς είπα να κάνω λεπτομερής κρητική! Δεν ξέρω αν είναι κλισέ ή όχι (ίσως είναι), πάντως χρησιμοποιείται. Και, όντως, αυτό που έκανε ο Σπέε, το λες ηρωικό, ας μη φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τις σωστές λέξεις, επειδή μπορεί να ακούγονται pov...! Σχετικά με τη "μη σταθερότητα", όντως, εφόσον προέρχεται από το αγγλικό, φαίνεται υπερσταθερό. Νομίζω καλύτερα να στηριχθούμε στη δική μας έκδοση, χωρίς, σαφώς, να ξεχάσουμε την προέλευση... (Μιας και αναφέρεις και επέκταση, θα το ψάξω κι εγώ τότε, αν μπορώ να βάλω κάτι... Αν υπάρχει έστω κάτι που λείπει! Αργότερα. Όχι τώρα) Παρόλα αυτά, καλό λήμμα! Του αξίζει ο τίτλος, τα όποια θέματα κι αν έχει δεν είναι αρκετά να του τον στερήσουν...—ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 15:38, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Καλά έκανες και τα ανέφερες όλα αναλυτικά και καλώς ανέφερες και τη συγκεκριμένη φράση. Δυστυχώς είναι κλισέ οι φράσεις "ο ηρωικός αγώνας..." και "το έπος του..." Από κει και πέρα είναι στην προκειμένη περίπτωση οι σωστές λέξεις όπως λες. Άμα παίζει επέκταση με μεγάλη μου χαρά να την δω πάντως :) Χαιρετώ. -- Spiros790 (συζήτηση) 15:53, 1 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Ικανοποιήθηκε το μόνο κριτήριο που το κρατούσε στα υποψήφια! Αφήνω και σε αυτό 1-2 μέρες περιθώριο, μήπως υπάρξει κάποια διαφωνία με την αξιολόγησή μου. —ΖῷονΠολιτικόν (παρακαλῶ...) 23:06, 29 Οκτωβρίου 2015 (UTC)