Συζήτηση:Λούπινο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ιστορικό[επεξεργασία κώδικα]

Θέλω να δώσεις την προσοχή σου σε μία παραπομπή που έγραψες την Νο4 συγκεκριμένα. Ακολούθησε τον σύνδεσμο της παραπομπής σου Βοτανικόν - Φυτολογικόν Λεξικόν και θα διαβάσεις στη σελ. 2448 εκεί (9η γραμμή δεξιά κάτω από την Εικόνα 3281) που λέει ότι: "Πιθανώς εις το είδος τούτο να αναφέρεται ο θέρμος του Θεόφραστου [...] και πιθανώς ο άγριος θέρμος του Διοσκουρίδου." Δεν είμαστε σίγουροι δηλ. Αν κάπου αλλού βρεις πως είναι 100% σίγουρο, τότε βάλε και την πηγή. Αυτό μας έλεγαν στις εργασίες :) Καλή συνέχεια. Η παρατήρησή μου αυτή πηγάζει ως βοήθεια. Σε προσέχω γιατί ασχολείσαι με θέμα του επαγγέλματός μου και μου αρέσει να βοηθάω πάντα σε αυτόν τον τομέα. :) GMaiakis (συζήτηση) 20:28, 16 Οκτωβρίου 2015 (UTC)

Γεια σου GMaiakis σ'ευχαριστώ για την παρατήρηση. Η αναφορά της λέξης "Θέρμος" αναφέρεται σε περισσότερες από μια πηγές που έχω παραθέσει στο τέλος του λήμματος. Παρόλα αυτά η παρατήρησή σου ήταν σωστή γι' αυτό και πρόσθεσα μια ακόμα παραπομπή. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει:α)«Ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ή Αναζαρβεύς ( 9-79 μ. Χ.), αναφερόμενος στις φαρμακευτικές ιδιότητες του Θέρμου, ήτοι του Λουπίνου, γράφει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα :«Θέρμος ο ήμερος γνώριμος, ου το άλευρον συν μέλιτι εκλειχόμενον ή μετά όξους πινόμενον έλμινθας φθείρει.Και αυτοί δε αποβραχέντες και έμπικροι εσθιόμενοι το αυτό δρώσι και το αφέψημα δε αυτών το αυτό ποιεί μετά πηγάνου ποθέν και πεπέρεως και σπληνικούς ωφελεί, επάντλημά τε γαγγραίνης, θηριωμάτων, ψώρας αρχομένης, αλφών, σπίλων, εξανθημάτων, αχώρων. Το δ΄ αυτώ και καταμηνίων και εμβρύων επισπαστικόν μετά σμύρνης και μέλιτος εν προσθέτω. Καθαίρει δε το άλευρον χρώτα και πελιώματα και φλεγμονάς πραύνει συν ύδατι και αλφίτω, συν όξει δε ισχιάδας παρηγορεί και φύματα. Χοιράδας δε μεταβάλλει εψηθείς εν όξει και καταπλασθείς και άνθρακας περιρήσσει.Μεθ΄ ύδατος δε ομβρίου εψηθέντες οι θέρμοι άχρι χυλώσες πρόσωπον σμήχουσι, μετά δε χαμαιλέοντος ρίζης του μέλανος εψηθέντες, προβάτων ψώρας ιώνται, εκλελουμένων τω αφεψήματι χλιαρώ. Η δε ρίζα εψηθείσα συν ύδατι και ποθείσα, ούρησιν κινεί. Οι δε απογλυκανθέντες λείοι συν όξει ποθέντες στομάχου άσην πραύνουσιν και ανορεξίαν ιώνται. Γίνεται δε και άγριος θέρμος, εμφερής τω ημέρω κατά πάντα, μικρότερος δε, ποιών όσα και ο ήμερος».(Διοσκουρίδης, Περί ύλης ιατρικής 2, 109).»β) «Ο Θεόφραστος ο Ερέσιος (372-287 π. Χ.), μαθητής του Αριστοτέλους του Σταγειρίτου, αναφέρει σχετικώς τα ακόλουθα : « ωσαύτως δε και των φρυγανικών και ποιωδών, οίον κάππαρις και θέρμος. ΄Ημερον δε και άγριον δίκαιον καλείν αναφέροντα προς τε ταύτα και όλως προς το ημερώτατον». (Θεόφραστος, Περί φυτών ιστορίας 1, 3, 6).» Και στις δύο περιπτώσεις είναι ξεκάθαρη η αναφορά της ονομασίας "Θέρμος" η οποία έχει αποδοθεί στο λούπινο. Ευχαριστώ και πάλι!:)) Hibiscus (rouge).svg Hlektron77 14:26, 17 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
A πολύ ωραία γιατί θέλω να τα διαβάσω κι εγώ! Ευχαριστώ! :D GMaiakis (συζήτηση) 18:40, 17 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Χαίρομαι που μπόρεσα να σου παρέχω μια νέα πληροφορία που είναι στα πλαίσια του γνωστικού σου αντικειμένου.
 :) Hibiscus (rouge).svg Hlektron77 19:01, 17 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Ελπίζω να είναι 100% σίγουρο γιατί γίνονται και μάχες για τα φυτά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων για λόγους αυτοπροβολής ή και μάρκετινγκ. Δες εδώ και εδώ θα με καταλάβεις. Η μόνη περίπτωση που μπορεί να εμπνέει σιγουριά στο τέλος, είναι να κάτσουμε πάνω από τον Θεόφραστο ή τον Διοσκουρίδη την ώρα που τα έγραφαν... :P
(Παρεπιπτόπτως να δημιουργήσεις μία εισαγωγή στο λήμμα γιατί ο σένσεϊ "δαγκώνει" ;-P ) GMaiakis (συζήτηση) 16:17, 19 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
GMaiakis μπορείς να μου στείλεις μήνυμα γιατί για κάποιο λόγο δεν μπορώ από τη σελίδα σου;--Hibiscus (rouge).svg Hlektron77 17:18, 19 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Παρεμπιπτόντως πιστεύεις πως θα μας ήθελαν για παρέα τους ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης; Καλά εσένα μπορεί λόγω επαγγέλματος, εμένα πάντως τσου! Επομένως ας βασιστούμε στις υπάρχουσες πηγές :D Hibiscus (rouge).svg Hlektron77 18:12, 19 Οκτωβρίου 2015 (UTC)
Γιατί όχι; Ποτέ δεν ξέρεις! Θα φορούσαμε τους χιτώνες και τις χλαμύδες μας κιόλας! :P GMaiakis (συζήτηση) 11:01, 22 Οκτωβρίου 2015 (UTC)