Συζήτηση:Λιμένας Ζέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στο παραπάνω λήμμα (κεφάλαιο Ονομασία) αναγράφεται:

“Ειδικότερα ο Ησύχιος παραδίνει την ακόλουθη ετυμολογία: "Ζέα, η Εκάτη παρ΄ Αθηναίοις και είς των εν Πειραιεί λιμένων ούτω καλούμενος από του καρπού της ζειάς, έχει δε ο Πειραιεύς λιμένας τρεις κλειστούς". Η ονομασία όμως αυτή από τον καρπό της ζειάς (που πρόκειται για κάποιο είδος σιτηρών) δεν ικανοποιούσε τον αρχαιολόγο ερευνητή Ulrichs και σε επισταμένη έρευνά του διαπίστωσε πως σε κείμενο του Ηροδότου (ΙΙ, 26) αναφέρεται ρητά πως η ζειά είναι κτηνοτροφή, έτσι κατέληξε πως το όνομα Ζέα είναι το έτερο όνομα της Εκάτης δηλαδή της άλλως ονομαζόμενης Μουνιχίας Αρτέμιδος της οποίας το Ιερό βρισκόταν πλησίον της παραλίας του λιμένος που τιμόταν ως Ζέα (Άρτεμις)[2].”

Ομως τα αποδιδόμενα στον Ηρόδοτο είναι απολύτως ανακριβή. Αντίθετα, στο Βιβλίο Β, 36 (και όχι 26) ο Ηρόδοτος μόνο κτηνοτροφή δεν χαρακτηρίζει την ζειά: "ἀπὸ πυρῶν καὶ κριθέων ὧλλοι ζώουσι, Αἰγυπτίων δὲ τῷ ποιευμένῳ ἀπὸ τούτων τὴν ζόην ὄνειδος μέγιστόν ἐστι, ἀλλὰ ἀπὸ ὀλυρέων ποιεῦνται σιτία, τὰς ζειὰς μετεξέτεροι καλέουσι" -- δηλαδή "Οι άλλοι τρέφονται με σιτάρι και κριθάρι, ενώ οι Αιγύπτιοι νιώθουν την πιο μεγάλη περιφρόνηση για όποιον ζει μ' αυτά, αλλά κάνουν τα ψωμιά τους απ' το δημητριακό που το λεν ολύρα, κι ορισμένοι το λένε ζειά".

Ο αναφερόμενος Ulrichs γράφει επί λέξει (αλλά, βεβαίως, πολυτονικά): "Νεώτεροι τοπογράφοι νομίζουν, ότι η Ζέα έχει το όνομα από την εκεί πώλησιν του σίτου. Αλλά η ζειά είτε όλυρα ήτον τροφή κτηνών παρ’ Ελλησι, κατά την ρητήν παρατήρησιν του Ηροδότου ΙΙ. 26. Πιθανώτερον μου φαίνεται, ότι ο λιμήν έλαβε το όνομα από την Εκάτην, ήτις κατά τον Ησύχιον ελατρεύετο παρ’ Αθηναίοις υπό το όνομα Ζέα”.

Με λίγα λόγια, τα πάντα έχουν γίνει σούπα, δεδομένου ότι η Ζέα-Ζειά ήταν το ακριβώς αντίθετο της ζωοτροφής και καμμιά σχέση δεν έχει το όνομα Ζέα με την ...Αρτέμιδα. Προτείνω, λοιπόν, να διαγραφούν από το κεφάλαιο “Ονομασία” όλα τα άλλα και να αντικατασταθούν με την φράση:

Ο λιμένας πήρε το όνομά του από το ομώνυμο δημητριακό. Ειδικότερα ο Ησύχιος αναφέρει την ακόλουθη ετυμολογία: "Ζέα, η Εκάτη παρ΄ Αθηναίοις και είς των εν Πειραιεί λιμένων ούτω καλούμενος από του καρπού της ζειάς, έχει δε ο Πειραιεύς λιμένας τρεις κλειστούς”. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηρόδοτος (Β 26) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι θεωρούσαν την ζειά ως δημητριακό ανώτερο από το σιτάρι και το κριθάρι.

Charismak (συζήτηση) 19:26, 6 Μαρτίου 2014 (UTC) Χάρης Μακρυκώστας