Συζήτηση:Κύκλος ζωής του ανθρώπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συγχώνευση στο άνθρωπος. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο να αποτελεί ξεχωριστό άρθρο. --Costas78 15:16, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερα να υπάρξει ένα ξεχωριστό άρθρο που να αναφέρεται στο κύκλο ζωής΄του ανθρώπου. Έτσι, αυτό θα μπορεί να εξειδικευφθεί και να παραπέμπει πιο εύκολα σε θέματα που αφορούν άμεσα τις διάφορες ηλικίες (όπως το σχολείο, η μέση επαγγελματική σταδιοδρομία, το χάσμα γεννεών, η δημιουργία οικογένειας). Βέβαια, το περιεχόμενο χρείαζεται επέκταση ως προς τα επιμέρους θέματα. Πer 16:08, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Δεν ξέρω αλλά θέλει λίγο προσοχή εδώ, και σχετική έρευνα/μελέτη, όχι βιαστικά. Υπάρχει το άρθρο Αναπτυξιακή ψυχολογία που είναι νομίζω οκ και τεκμηριωμένο, αλλά επίσης και το Ανάπτυξη του ανθρώπου που δεν είμαι σίγουρος για τα διαγλωσσικά αυτή τη στιγμή, και ίσως λίγο πρωτότυπη. Έπειτα έχουμε το μπέρδεμα με τη μετάφραση "evolution" (εξέλιξη), "development" και "growth" (ανάπτυξη) αλλά αυτό έχει διορθωθεί οκ. Έπειτα έχουμε τη βιολογική ανάπτυξη και τη ψυχολογική ανάπτυξη, μάλιστα η βιολογική είναι σημαντικό κεφάλαιο της ιατρικής επιστήμης αλλά αφορά νομίζω μέχρι τη γέννα και λέγεται εμβρυολογία και μετά δεν ασχολείται ιδιαίτερα. Επίσης υπάρχουν οι "θεωρίες των σταδίων ανάπτυξης" της αναπτυξιακής ψυχολογίας. Τέλος, άσχετο θεματικά αλλά υπάρχει και η ανάπτυξη στα οικονομικά και μάλιστα ο όρος "ανθρώπινη ανάπτυξη" όπως στο Δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης, απλά το καταγράφω κι αυτό για πιθανή σελίδα αποσαφήνισης. Μια πιστεύω συνολική παρουσίαση γίνεται στη σελίδα αποσαφήνισης στη αγγλική en:Stage of development. Εντωμεταξύ ωραία όλα αυτά αλλά άσχετα καθώς το άρθρο εδώ, η γνώμη μου είναι πρέπει να υπάρχει και υπάρχει υλικό για επέκταση κάθε ενός σταδίου, αλλά αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί τον όρο "κύκλος ζωής". Και τον όρο "ανάπτυξη" με τη βιολογική έννοια, χωρίς συνδέσμους. Απλά δεν γνωρίζω και θα ήθελα να επαληθευτεί αν είναι δόκιμη ορολογία το "κύκλος ζωής". Πχ στο άρθρο Middle years του Gale Encyclopedia of Psychology δεν χρησιμοποιεί τον όρο "κύκλος ζωής" (life cycle) αλλά τον όρο "πλάτος ή έκτασης ζωής" (πρόχειρη μετάφραση του life span) και στάδια (stages). Δες πχ τη σχετική βιβλιογραφία του άρθρου
Anderson, Clifford. The Stages of Life: A Groundbreaking Discovery:the Steps to Psychological Maturity. New York:Atlantic Monthly Press, 1995
Berger, Kathleen Stassen. The Developing Person Through theLife Span. 2nd ed. New York:Worth Publishers, 1988
Ο δε "κύκλος" έχει βέβαια την έννοια της απαναφοράς στη ζωή και πάλι από την αρχή ή κάτι τέτοιο, χεχεχε άρα καλός για βουδιστική wikipedia αλλά εδώ ως γνωστό είμαστε χριστιανική και μάλιστα έλλην-ορθοδοξη χριστιανική--vanakaris 20:37, 2 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Ο κύκλος ζωής είναι ένας όρος που χρησιμοπιείται στην επιστήμη σε αρκετούς τομείς (π.χ. Κύκλος ζωής μιας εφημερίδας, κύκλος ζωής ενός βακτηριδίου, κύκλος ζωής του άνθρακα, του αζώτου ...). Επίσης, αυτός ήταν ο τίτλος του αγγλόγλωσσου κειμένου (life cycle). Σκοπός μου ήταν να δημιουργήσω ένα άρθρο το οποίο θα παρουσιάζει συνοπτικά τη ζωή του ανθρώπου με βάση την ηλικία του, όπως μαρτυρεί και το αντίστοιχο πρότυπο. Βέβαια, αν ο όρος δε χρησιμοποιείται από την επιστήμη τότε, το άρθρο (και το πρότυπο) χρειάζονται μετονομασία. Πer 15:06, 3 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Ω ναι τώρα είδα τη παράγραφο en:Human#Life cycle. Πράγματι από τη σκοπιά του είδους και όχι από τη σκοπιά του ατόμου πρόκειται για κύκλο. Είχα βρεί προηγουμένως το en:Human development (biology)#Physical stages of human life, ψάχνοντας για interwiki διαγλωσσικούς συνδέσμους γιαυτό εδώ. Ας πούμε ότι αυτό μένει έτσι. Θα μπορούσε να μπεί και ανακατεύθυνση σε κάτι σαν στάδια της ανθρώπινης ζωής να δείχνει εδώ, αποφεύγοντας το όρο "ανάπτυξη" στον τίτλο. Δηλαδή κρατώντας τον όρο ανάπτυξη για το Ανάπτυξη του ανθρώπου που έτσι θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μια υποτιθέμενη λεπτομερή ανάλυση του όρου "ανάπτυξη" και της "ανάπτυξης" αυτής καθαυτής. Αφήνοντας τα στάδια του κύκλου να συνδέουν εδώ. Πω πω μπερδεύτηκα! :)))--vanakaris 19:55, 3 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

ΜικροΕπιχείρηση αποσαφήνιση[επεξεργασία κώδικα]

Ας τα ξεκαθαρίσουμε. Οι όροι που συγχέουμε είναι κύκλος ζωής, στάδια ανάπτυξης, αναπτυξιακή ψυχολογία, ανάπτυξη, εξέλιξη, βιολογική ανάπτυξη, ψυχολογική ανάπτυξη, εμβρυολογία, πλάτος ζωής, έκταση ζωής. Όλοι τους αφορούν τη ζωή και την ηλικία του ανθρώπου. Με βάση το λεξικό μου :

 • Κύκλος ζωής: Σύνολο συναφών πραγμάτων και διαδοχικών φαινομένων που αφορούν τη ζωή (και την αναπαραγωγή της).
 • Στάδιο ανάπτυξης: Χρονική περίοδος κατά την οποία ολοκληρώνεται ένα τμήμα μιας διαδικασίας.
 • Αναπτυξιακή ψυχολογία: Κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με ...τη ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου; (το λεξικό μου δεν έχει τον όρο)
 • (Βιολογική Ανάπτυξη ή )Ανάπτυξη: Αύξηση των σωματικών διαστάσεων στους οργανισμούς, μεγάλωμα, μέστωμα.
 • Εξέλιξη: (μτφ) σειρά διαδοχικών σχηματισμών ενός φαινομένου ή όντος.
 • Ψυχολογική ανάπτυξη: (υποθέτω) ανάπτυξη του ψυχισμού.
 • Εμβρυολογία: Επιστήμη που ασχολείται με τα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου.
 • Πλάτος ζωής: (Δεν υπάρχει καμιά συναφής έννοια!)
 • Έκταση ζώης: Διάρκεια ζωής.

Συμπεράσματα:

 • Το θέμα έχει πάρα πολλές πτυχές, άρα πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό άρθρο (με παραπομπές στα συναφή άρθρα).
 • Χρειάζεται να δημιουργηθεί άρθρο\τμήμα άρθρου αποσαφήνισης στη βικπαίδεια ή το Βικιλεξικό.
 • Το άρθρο χρειάζεται επέκταση για να καλύπτει όλες τις μεριές του θέματος.

Αρχικά σκόπευα να γράψω ένα άρθρο που αναφέρεται σε θέμα καθημερινής ζωής, το οποίο να μην εντάσσεται σε κάποια συγκεκριμένη επιστήμη. Πer 15:39, 4 Νοεμβρίου 2009 (UTC)