Συζήτηση:Κυπριανός Καρχηδόνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το δεύτερο [εκκρεμεί παραπομπή] δεν ξέρω που προέρχεται, πιθανώς να είναι κάποια παράδοση. Στην πρώτη, η βιβλιογραφία που έχω την υποστηρίζει αφενώς, αφετέρου δεν γίνεται να μην περάσει από τον κατώτερο κλήρο. Τριτευόντως έγινε σύντομα, αφού μέσα σε ένα χρόνο είχε γίνει ιερέας, άρα σύντομα.--Θεόδωρος 17:07, 21 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)

  • Φίλε Θεόδωρε έγραψες ένα εξαιρετικό άρθρο που καλύπτει όλο το περίγραμμα της ζωής του Κυπριανού και το κάνεις μάλιστα με πηγές. Απλά οι απορίες μου ήταν οι εξής: α) Στις αρχές του 3ου αιώνα, υπήρχε το αξίωμα του "υποδιακόνου"; β) Υπήρχε τότε το αξίωμα του "αναγνώστη" που αποτελούσε μάλιστα προστάδιο του διακόνου; και γ) Ποιες είναι οι αρχαίες πηγές που αναφέρονται μεταξύ άλλων στα "ιερά άμφιά" του αλλά και στο φιλοδώρημα προς τον δήμιο του; -- pvasiliadis  22:08, 21 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)


  • Απαντώ συνοπτικά. Τα ιερά άμφια δεν τα πρόσθεσα εγώ, ούτε τα νομίσματα. Άλλος τα είχε βάλει και δεν έχω καμία σχέση. Απλά αναφέρω το αυτονόητο, οτι υπάρχουν πολλές εκκλησιαστικές παραδόσεις, που αναφέρουν τέτοιου είδους συμβάντα.
  • Πέραν τούτου, είναι δεδομένο οτι το να πάρεις το βαθμό του πρεσβύτερου έπρεπε να γίνεις διάκονος. Τώρα το πότε ακριβώς ενεφανίσθη το ζήτημα των υποδιακόνων και των αναγνωστών δεν το γνωρίζω, παρά μόνο το θέτω σε επίπεδο ισχυρισμού της βιβλιογραφίας. Γνωρίζω βεβαίως πως με βάση τις αποστολικούς κανόνες κάθε εκκλησία δύνατο να έχει μόλις ένα διάκονο και εξου και δημιουργείτο η ανάγκη δημιουργίας υποδιακόνων, (κάτι που δημιουργήθηκε ή καλύτερα αναπτύχθηκε έντονα κατά τον 3ο αιώνα, ενώ παράλληλα με αυτό το θεσμό αναπτύχθηκαν οι άλλοι δηλαδή αναγνώστη-ψάλτη-εξορκιστή, νομίζω και πυλωρού, ακολούθου), ώστε να τηρήται το τυπικό του κανόνος. Επίσης η εκκλησία της Ρώμης επί Κορνηλίου, είχε 7 υποδιακόνους και πάνω από 50 αναγνώστες, εξορκιστές κλπ, οπότε οπωσδήποτε προυπήρχε αρκετά νωρίτερα ο θεσμός.--Θεόδωρος 10:56, 22 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)
Όντως, Θεόδωρε, βλέπω ότι προϋπήρχε της παρέμβασής σου το μεγαλύτερο υλικό. Ο όρος "παραδόσεις" είναι πολύ γενικός και ασαφής. Προφανώς ο συνεισφέρων θα πρέπει να ορίσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πηγή αυτών των αναφορών που έθιξα. Αν μπορέσουμε να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα σημεία που ανέφερα θα ήταν καλό. -- pvasiliadis  13:14, 22 Δεκεμβρίου 2007 (UTC)