Συζήτηση:Κυκλική κίνηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Λοιπόν είμαι ο συγγραφέας αυτού του άρθρου με εξαίρεση την Κεντρομόλο Δύναμη. Θα ήθελα να αφήσετε κριτικές και απόψεις σχετικά με το άρθρο. Είμαι πρόσφατος συντάκτης και θέλω να δω τα λάθη μου. Επίσης αν σας ενδιέφερε αυτό το άρθρο σας παραπέμπω και στο άρθρο ναρκισσισμός που το έχω γράψει επίσης εγώ. Σας ευχαριστώ πολύ. 79.107.73.191 11:01, 8 Οκτωβρίου 2008 (UTC)--79.107.73.191 11:01, 8 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

Αν είσαι όντως 15χρονος, για το οποίο δεν αμφιβάλλω καθώς τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλούς νέους στην ηλικία χρήστες και καλούς, η δουλειά σου είναι πολύ καλή. Βέβαια, δεν είμαι φυσικός για να κρίνω. Οι φυσικοί ας εκφράσουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο. Όσον αφορά στο Ναρκισσισμός θα χρειαστεί να κάνεις μια προσπάθεια να γράφεις με ουδέτερο τρόπο. Στην πορεία θα συζητήσουμε και το ζήτημα τωνπαραπομπών --The Elder 11:05, 8 Οκτωβρίου 2008 (UTC)

    "Ομαλή χαρακτηρίζεται η κυκλική κίνηση ενός κινητού, όταν η ταχύτητα του παραμένει σταθερή"

Επειδη η ταχυτητα ειναι διανυσμα, η αλλαγη κατευθυνσης συνεπαγεται αλλαγη της ταχυτητας. Νομιζω πως πρεπει να διορθωθει το συγκεκριμενο σημειο, γραφοντας για παραδειγμα "το μετρο της ταχυτητας παραμενει σταθερο". συγγνωμη για την παραλειψη τονων. Gmanos007 19:00, 26 Μαΐου 2010 (UTC)

Το έκανα, αλλά θα μπορούσες να το κάνεις μόνος σου, ώστε να καταμετρηθεί ως δικιά σου συνεισφορά :) --Πer 19:23, 26 Μαΐου 2010 (UTC)

Μερικές παρατηρήσεις: Η επίσημη μονάδα μέτρησης της συχνότητας στο διεθνές σύστημα είναι το 1/s — το Hz δεν είναι επίσημο σύμβολο αλλά χρησιμοποιείται για να αναπαραστήσει το αντίστροφο του δευτερολέπτου. Όπως ακριβώς το λίτρο δεν είναι επίσημη μονάδα μέτρησης αλλά παράγωγο του κυβικού μέτρου, χρησιμοποιείται γι' αυτό ξεχωριστό σύμβολο (L, lt, κτλ.). Δεύτερον, εκεί που αναφέρεις την κεντρομόλο δύναμη υποθέτω ότι τα παχιά σύμβολα τα χρησιμοποιείς για να αναπαραστήσεις διανύσματα. Συνήθως το διάνυσμα θέσης R θεωρείται ότι έχει φορά από το κέντρο προς το σημείο της τροχιάς, οπότε με αυτή τη σύμβαση η κεντρομόλος δύναμη στην ομαλή κυκλική κίνηση περιγράφεται από τη διανυσματική εξίσωση

δηλαδή έχει φορά προς το κέντρο της τροχιάς. Αν θες ρίξε μία ματιά στο άρθρο κεντρομόλος δύναμη, εκεί υπάρχει η γενική διανυσματική μορφή της κεντρομόλου δύναμης. Η παραπάνω εξίσωση είναι ειδική περίπτωση της ομαλής κυκλικής κίνησης, και αφού το παρόν άρθρο είναι γενικό νομίζω πως είναι καλή ιδέα να παρουσιασθεί η γενική μορφή των εξισώσεων κίνησης και να μελετηθεί η περίπτωση της ομαλούς ως ειδική περίπτωση. Τάσος 09:51, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Το hz νομίζω ότι είναι αποδεκτό από το διεθνές σύστημα. Το λίτρο είναι άλλη ιστορία, ένα λίτρο είναι περίπου (και όχι ακριβώς) ίσο με ένα κυβικό δεκατόμετρο, για αυτό δεν είναι αποδεκτό από το διεθνές σύστημα. Η κεντρομόλος δύναμη εμφανίζεται πάντα ως συνιστώσα της επιτάχυνσης σε οποιαδήποτε κυκλική κίνησης σταθερής ακτίνας και κέντρου. --Πeriερgοs 12:16, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Δες το άρθρο διεθνές σύστημα μονάδων. Δεν είπα ότι δεν είναι δεκτό το Hz, αλλά ότι δεν είναι βασική μονάδα μέτρησης. Είναι παράγωγο του δευτερολέπτου και συγκεκριμένα το σύμβολο Hz χρησιμοποιείται όταν μιλάμε για ταλαντώσεις γιατί είναι βολικό καθώς σχετίζεται επίσης με αριθμούς ταλαντώσεων ανά δευτερόλεπτο. Η κεντρομόλος πράγματι εμφανίζεται πάντα διότι η δύναμη σχετίζεται με την επιτάχυνση. Το θέμα είναι ότι στη γενική περίπτωση που μπορεί να υπάρχει και γωνιακή επιτάχυνση, η κεντρομόλος δύναμη έχει και εφαπτομενική συνιστώσα εκτός από ακτινική. Επίσης, το λίτρο τόσο στο ελληνικό όσο και στο αγγλικό άρθρο και οποιοδήποτε βιβλίο έχω διαβάσει το ορίζει ως ακριβώς ίσο με ένα κυβικό δεκατόμετρο (1dm3). Τάσος 15:09, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Αγαπητέ Περίεργε, άλλα λέει το λήμμα για το λίτρο. Κι εγώ πρώτη φορά ακούω ότι το λίτρο διαφέρει - έστω και ελάχιστα - από το κυβικό δεκατόμετρο. Επίσης, στο SI αν δεν σφάλλω επίσημη και αποδεκτή μονάδα όγκου είναι το κυβικό μέτρο και όχι κάποιο πολλαπλάσιο/υποπολλαπλάσιό του. --Ttzavarasσυζήτηση 15:15, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Ως λίτρο οριζεται (αν και μπορεί να έχει πλέον αλλάξει) ο όγκος που καταλαμβάνει ένα κιλό αποσταγμένου νερού στους 4°C. Η πυκνότητα του αποσταγμένου νερού είναι περίπου σε αυτήν τη θερμοκρασία 999.9720 κιλά ανά κυβικό μέτρο, άρα 1 λίτρο περίπου ίσο με 0,9999720 κυβικά δεκατόμετρα. --Πeriερgοs 15:30, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Δεν τον έχω δει ποτέ μου αυτόν τον ορισμό. Το θέμα πάντως είναι πως η μονάδα μέτρησης της συχνότητας στο διεθνές σύστημα είναι το 1/s, το οποίο συμβολίζεται ορισμένες φορές ως Hz, και όχι το Hz σκέτο καθώς αυτό δεν είναι θεμελιώδης μονάδα. Τάσος 16:05, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Άσχετο προς τη συζήτηση του άρθρου, αλλά αντιγράφω από την αγγλική ΒΠ, λήμμα en:Water: "Its Density is 1,000 kg/m3 liquid (4 °C)..." άρα όσα αναγράφεις πιο πάνω μάλλον δεν ισχύουν πλέον. Επίσης, στο δικό μας λήμμα λίτρο το L και το dm3 ταυτίζονται... Όσο για το Hz είναι 1 Hz = 1 sec-1 όπως σωστά το αναφέρει ο Τάσος. --Ttzavarasσυζήτηση 16:23, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Όπως και να 'χει, προτείνω μερικές αλλαγές στο άρθρο:

  • Διόρθωση στο σημείο που αναφέρεται η θεμελιώδης μονάδα μέτρησης της συχνότητας
  • Παρουσίαση της γενικής θεωρίας κυκλικής κίνησης και δημιουργία ξεχωριστής θεματικής ενότητας για την ομαλή κυκλική κίνηση
  • Υιοθέτηση ενός πιο "εγκυκλοπαιδικού" ύφους στο άρθρο (όχι πολλές "σάλτσες" και συζητήσεις με τον αναγνώστη)

Αν συμφωνείτε μπορώ να κάνω τις αλλαγές ο ίδιος και βλέπουμε αν χρειαστεί κάτι περισσότερο στη πορεία. Τάσος 16:33, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Be bold! Κάνε τις αλλαγές που νομίζεις και αν κάποιος διαφωνεί το συζητάμε. Σκοπός είναι όντως να βλέπουμε το θέμα ολικά και όχι εξειδικευμένα (αν χάνεται ο μπούσουλας στο πάντρεμα των επιμέρους εξειδικεύσεων φτιάχνουμε χωριστά άρθρα για να ξεκαθαρίζουν οι έννοιες) και ταυτόχρονα να μπορεί κάποιος διαβάζοντας τις πρώτες παραγράφους να καταλαβαίνει με απλά λόγια για το τι μιλάμε.   ManosHacker 16:41, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Προχώρα στις αλλαγές, μην διστάζεις καθόλου, αλλιώς θα σε προλάβει κάποιος άλλος :) --Πeriερgοs 17:08, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Συγνώμη, μόλις διαπίστωσα ότι οι αλλαγές που έκανες δεν ήταν μικρές και χωρίς να δω ακριβώς τι έκανες έγραψα τα δικά μου. Αν είναι άλλαξε ό,τι νομίζεις. Και συγνώμη πάλι γιατί έγραφα αρκετή ώρα και βιάστηκα να κάνω τις αλλαγές. Τάσος 20:28, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Μην ανησυχείς κανένα πρόβλημα, η συγχώνευση των δύο εκδόσεων έγινε κιόλας. Αν θες μπορείς να το ελέγξεις και να κάνεις και τις δικές σου τροποποιήσεις. :) --Πeriερgοs 20:53, 10 Αυγούστου 2011 (UTC)

Έκανα ορισμένες μικροαλλαγές (κυρίως για αισθητικούς λόγους). Νομίζω το άρθρο είναι καλούτσικο προς το παρόν, θα δω αν υπάρχουν τίποτα εικόνες που μπορούμε να προσθέσουμε. Τάσος 18:34, 12 Αυγούστου 2011 (UTC)