Συζήτηση:Κομμουνιστικό κράτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Φυσικά ο όρος "κομμουνιστικό κράτος" είναι εξ ορισμού εσφαλμένος καθώς ο κομμουνισμός προυποθέτει την κατάργηση των κρατών. Ο σωστός όρος είναι "σοσιαλιστικό κράτος". Βέβαια το άρθρο λέει : "αποκαλούνται" ... ίσως θα ήταν καλύτερα να αντικατασταθεί σε "αυτοαποκαλούνται σοσιαλιστικά", και φυσικά αν γίνει αυτό πρέπει να αλλάξει και ο τίτλος του άρθρου :) -- ypovoleas

@Ident: Δεν είναι ακριβώς λάθος, αν και πρέπει να υπάρχει στο λήμμα ένα τεκμηριωμένο με παραπομπές σε ευρεία και αξιόπιστη βιβλιογραφία θεωρητικό ξεκαθάρισμα. Αντίθετα, το λήμμα αρχίζει ανάποδα, χωρίς τον απαραίτητο ορισμό, αλλά με ορισμένες γενικόλογες θεωρητικές αποσαφηνίσεις (χωρίς όμως καμιά τεκμηρίωση) ως κριτική στην προβληματικότητα του όρου "Κομμουνιστικό κράτος".
Πράγματι ο τελικός στόχος του κομμουνισμού είναι η αταξική κοινωνία. Όμως -χωρίς να μπούμε σε πολλές θεωρητικές λεπτομέρειες ή στις προσεγγίσεις του θέματος μεταξύ των κομμουνιστών και των διαφόρων ρευμάτων της μαρξιστικής σκέψης- αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά κοινωνία χωρίς κράτος. Δεν είναι δηλ. αυτή η μόνη ερμηνεία του τι ακριβώς σημαίνει αταξική κοινωνία, ή "απονέκρωση του κράτους" κλπ. Από την άλλη, ο όρος "κομμουνιστικό κράτος" είναι ιστορικός και υπαρκτός, τόσο στο δημόσιο λόγο όσο και στην επιστήμη (ιστορία, πολιτική επιστήμη κ.ά.) και σχετίζεται με την πολιτική πρακτική και την ιστορία εκείνων των κομμουνιστικών κομμάτων που ίδρυσαν κράτη, εγκαθίδρυσαν νέα καθεστώτα, κατέλαβαν την εξουσία κ.λπ. σε μια σειρά από χώρες του κόσμου (βλ. αρχή, ορισμό στο αγγλικό λήμμα: "A Communist state (sometimes referred to as Marxist–Leninist state or workers' state) is a state that is administered and governed by a single party, guided by Marxist-Leninist philosophy, with the aim of achieving communism". Βέβαια και αυτός ορισμός είναι χωρίς τεκμηρίωση στο αγγλικό λήμμα, όπως και δίχως αναφορά στο ποιοί κάνουν χρήση του όρου και από ποιές οπτικές γωνίες. Είναι αλήθεια ότι στις περιπτώσεις των παραπάνω κρατών αυτά αποκαλούνταν "σοσιαλιστικά" ή "κομμουνιστικά" και, μάλλον, ο δεύτερος χαρακτηρισμός χρησιμοποιείτο ώστε να ξεχωρίζει η τριτοδιεθνιστική ιδεολογία των κομμάτων που επικρατούσαν σε αυτές τις κοινωνίες, σε διάκριση με τον όρο "σοσιαλισμός", "σοσιαλιστικός" κλπ, που από μια χρονική στιγμή κι έπειτα έγινε ταυτόσημος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που συνέχισε την παράδοση της Β' Διεθνούς και αντιτάχτηκε στον "κομμουνισμό" = λενινισμό, μπολσεβικισμό, τριτοδιεθνισμό, σοβιετική εξουσία, κλπ. Εν ολίγοις το λήμμα, τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά πάσχει ποικιλοτρόπως από μερικές βασικές σκοπιές ιστορικού, πολιτικού αλλά και ιδεολογικού ενδιαφέροντος. ——Το ρεμάλι της ελληνικής Βικιπαίδειας (συζήτηση) 10:34, 15 Νοεμβρίου 2018 (UTC)