Συζήτηση:Κοινό Δίκαιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ορθότητα κατηγορίας[επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι κάπως «ελληνοκεντρική συμπεριφορά» να τοποθετείται το παρόν άρθρο στην κατηγορία «συγκριτικό δίκαιο»; Για έναν άγγλο δεν είναι καθόλου συγκριτικό, ενώ το ελληνικό είναι συγκριτικό για όλους τους άλλους λαούς! Atlantia 16:14, 4 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ορθότητα παρατήρησης[επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι κάπως "εγωκεντρική συμπεριφορά" να τοποθετείσαι δημοσίως επί της κατηγορίας χωρίς να έχεις τίποτα να πεις για το θέμα; (Αγγλοσαξωνικό δίκαιο)

Σχόλιο 13-10-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: έγινε

Το λήμμα προσπαθεί να κάνει αναφορά στο Αγγλικό Δίκαιο, δηλαδή το δίκαιο της Αγγλίας το οποίο και εσφαλμένα αποκαλεί Αγγλοσαξωνικό δίκαιο. Το τελευταίο όμως είναι το δίκαιο των Σαξονικών φύλων που εφαρμοζόταν στην Αγγλία μεταξύ του 6ου και του 10ου αιώνα πριν την Νορμανδική κατάκτηση του 1066 το οποίο μαζί με άλλα βαρβαρικά δίκαια συνθέτει το Germanic Law και το οποίο δεν έχει οποιαδήποτε σχέση είτε με το Αγγλικό δίκαιο είτε με το Κοινοδίκαιο (ή έχει τόση σχέση με το Αγγλικό δίκαιο όση σχέση έχει με το σύγχρονο Ελληνικό δίκαιο το δίκαιο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας). Έτσι ο τίτλος του λήμματος δεν έχει να κάνει οτιδήποτε με το περιεχόμενο του. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια απλή έρευνα στο google στον όρο "Anglo-Saxxon Law" ή με την ανάγνωση του αντίστοιχου λήμματος στην Αγγλική έκδοση της Wikipedia. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί το κείμενο είναι είτε να αλλάξει ο τίτλος του σε "Αγγλικό Δίκαιο", είτε να διαγραφεί το άρθρο και να αντικατασταθεί με νέο στη βάση του κειμένου της Αγγλικής έκδοσης. (Larisv (συζήτηση) 22:11, 29 Οκτωβρίου 2014 (UTC))

Επειδή δεν προβλέπεται σύντομα να διορθωθεί ο τίτλος του λήμματος έβαλα στην εισαγωγή τον ορθό ορισμό του όρου Αγγλοσαξωνικό δίκαιο και αναφορά ότι αυτός χρησιμοποιείται αδόκιμα από ορισμένους στην Κύπρο αντί του ορθού όρου "Κοινοδίκαιο" ή "Αγγλικό Δίκαιο" ανάλογα. Έκανα και κάποιες άλλες μικροδιορθώσεις, π.χ. ότι το κοινοδίκαιο προέρχεται από την Αγγλία, όχι το Ηνωμένο Βασίλειο.(Larisv (συζήτηση) 22:11, 29 Οκτωβρίου 2014 (UTC))

Έχει διορθωθεί το ζήτημα της αναφοράς, αλλαγή σε "έγινε". Wolfymoza (συζήτηση) 07:26, 28 Μαρτίου 2018 (UTC)

Ορθότητα Κατηγορίας[επεξεργασία κώδικα]

Η παρατήρηση σε σχέση με το αδόκιμο της υπαγωγής του λήμματος στην κατηγορία του συγκριτικού δικαίου είναι ορθή. Συγκριτικό δίκαιο ως προς τι; Στο βαθμό που το λήμμα αναφέρεται στο Κοινοδίκαιο, αυτό είναι το δίκαιο της Κύπρο. Συγκρικό δίκαιο τότε, από τη σκοπιά της Κύπρου, είναι οι αναφορές στο Ελληνικό Δίκαιο. Η Ελληνική Έκδοση της Wikipedia δεν είναι η Wikipedia για το Ελληνικό κράτος (το οποίο, βέβαια, αξίζει του ίδιου σεβασμού όπως όλα τα άλλα συντεταγμένα κράτη) αλλά η Wikipedia στην Ελληνική γλώσσα.(Larisv (συζήτηση) 22:11, 29 Οκτωβρίου 2014 (UTC))

Διόρθωση τίτλου[επεξεργασία κώδικα]

Προχώρησα στη διόρθωση του τίτλου από Αγγλοσαξωνικό δίκαιο σε κοινοδίκαιο που ήταν και η πρόθεση όπως φαίνεται του αρχικού συντάκτη του λήμματος. Παράλληλα δημιούργησα ένα νέο λήμμα με τον τίτλο Αγγλοσαξωνικό Δίκαιο όπου αναφέρεται ότι αυτό είναι το δίκαιο που κυριαρχούσε στην Αγγλία πριν τη Νορμανδική κατάκτηση, δηλαδή είναι το δίκαιο που αντικαστάθηκε από το κοινοδίκαιο. (Larisv (συζήτηση) 22:11, 29 Οκτωβρίου 2014 (UTC))

Σύγχιση μεταξύ κοινοδικαίου και δικαίου της Αγγλίας[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα θεωρεί ότι οι έννοιες κοινοδίκαιο και δίκαιο της Αγγλίας είναι εναλλάξιμες. Θέλει αρκετή επεξεργασία σε αυτόν τον τομέα ώστε όλες οι αναφορές στο Αγγλικό δίκαιο να διαγραφούν και να γίνει μια σωστή περιγραφή του κοινοδικαίου ως ενός συστήματος δικαίου που αναπτύχθηκε μεν στην Αγγλία αλλά εφαρμόζεται σε μεγάλο αριθμό χωρών και ασφαλώς διακρίνεται από το Αγγλικό δίκαιο που έχει μεν ως υπόβαθρο το κοινοδίκαιο, αλλά περιλαμβάνει όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ισχύουν στην Αγγλία και ασφαλώς δεν αποτελούν μέρος του κοινοδικαίου.(Larisv (συζήτηση) 22:25, 29 Οκτωβρίου 2014 (UTC))