Συζήτηση:Κινητός μέσος όρος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συγνώμη αγαπητέ ambox, ίσως να είσαι καλός μαθηματικός, αλλά μάλλον δεν γνωρίζεις από χρηματιστηριακά.

Ξέρεις, γύρω από το χρηματιστήριο κινείται ένας ολόκληρος κόσμος, με τους δικούς του νόμους και κανόνες. Ο κόσμος αυτός λοιπόν χρησιμοποιεί εκλαϊκευμένους μαθηματικούς όρους, για να μπορεί να τους καταλάβει ο απλός επενδυτής. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η Τεχνική Ανάλυση στηρίζεται ουσιαστικά στα μαθηματικά (την αναλυτική γεωμετρία) και στη στατιστική. Όμως επειδή δεν απευθύνεται σε καθηγητές ή φοιτητές οικονομικών πανεπιστημίων, αλλά σε απλούς ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν τα χρήματα τους, οι μαθηματικοί όροι έχουν εκλαϊκευτεί.

Για παράδειγμα στην αναλυτική γεωμετρία διδαχθήκαμε το "σαγματικό σημείο" που είναι ένα σημείο πάνω σε μία καμπύλη η οποία σχηματίζει ένα "σαμάρι". Το σημείο αυτό έχει κάποιες ιδιότητες που δείχνουν και την μελλοντική κατεύθυνση της καμπύλης. Αυτό δεν γινόταν να παρουσιαστεί έτσι στην Τεχνική Ανάλυση και, αν διαβάσεις σχετικά βιβλία, λέγεται "ώμοι", επειδή έτσι το καταλαβαίνει καλύτερα ο απλός επενδυτής.

Η εγκυκλοπαίδεια άλλωστε (και ειδικά η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια) απευθύνεται στον απλό πολίτη και όχι μόνο στον καθηγητή πανεπιστημίου, ή στον μαθηματικό!

Δε νομίζω λοιπόν πως όταν μιλάμε για Τεχνική Ανάλυση πρέπει να χρησιμοποιούμε μαθηματικούς όρους. Αν διαβάσεις ένα βιβλίο Τεχνικής Ανάλυσης, (σχεδόν όλα τα έχουν γράψει μαθηματικοί), θα καταλάβεις τι εννοώ.

Babisenglezos (συζήτηση) 10:49, 8 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Αυτό το λήμμα παρουσιάζει το θέμα από χρηματιστηριακή οπτική γωνία ή δίνει δυσανάλογο βάρος στην χρηματιστηριακή πτυχή ενός μαθηματικού θέματος. ambox

Σχόλιο 4-11-2021[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Το αρθρο αν και αναφερει οτι ανηκει στη Χρηματοοικονομικη κατηγορια, δεν διευκρινιζει οτι ο ΚΜΟ χρησιμοποιειται ευρεως και αλλου, πχ στην Επιστημη Δεδομενων Αναφορά: 2A02:587:C40E:4074:98B7:5D1A:ABF0:5D45 17:05, 4 Νοεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]