Κινητός μέσος όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος κινητός μέσος όρος ή σε συντομία κινητός μέσος ή ΚΜΟ, χρησιμοποιείται κυρίως στους χρηματιστηριακούς δείκτες και αποτελείται από το μέσο όρο των κλεισιμάτων μιας μετοχής με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Είναι σημαντικό εργαλείο της τεχνικής ανάλυσης

Για παράδειγμα ο «κινητός μέσος των 5 ημερών», είναι ο μέσος όρος των κλεισιμάτων μιας μετοχής τις τελευταίες 5 χρηματιστηριακές ημέρες.

Αν υποθέσουμε σήμερα μία μετοχή αποτιμάται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου με 10 ευρώ, αύριο με 11,5, μεθαύριο πάλι με 11,5 κλπ ο κινητός μέσος βγαίνει ως εξής: 10+11,5+11,5+11,20+11,80=56/5=11,2. Άρα ο κινητός μέσος όρος των τελευταίων 5 ημερών αυτής της μετοχής είναι 11,2. Με τον ίδιο τρόπο βγαίνει ο κινητός μέσος κάθε χρηματιστηριακή ημέρα, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Έτσι δημιουργείται μια καμπύλη, την οποία σχηματίζει ο κινητός μέσος με την αλληλουχία των τιμών του.

Είδη κινητών μέσων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διαφόρων ειδών κινητοί μέσοι όπως ο ΚΜΟ των 5, 10, 30 και τέλος ο ΚΜΟ των 200 ημερών, ο οποίος θεωρείται και ένας από τους πιο αξιόπιστους χρηματιστηριακούς δείκτες σε μεσοπρόθεσμη βάση. Μπορούμε όμως, αν διαθέτουμε ένα πρόγραμμα τεχνικής ανάλυσης, να φτιάξουμε δικούς μας κινητούς μέσους των 2, 15, 18, 35, 300 ημερών κλπ..

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικές ιδιότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται στην τεχνική ανάλυση, με σκοπό να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία μιας μετοχής.

Το πλέον κλασικό παράδειγμα είναι αυτό του ΚΜΟ των 200 ημερών. Στο διάγραμμα της μετοχής σχηματίζεται η καμπύλη του ΚΜΟ200 και η καμπύλη της τιμής της μετοχής. Αν η καμπύλη της μετοχής διασπάσει ανοδικά τον ΚΜΟ200, αυτό θεωρείται σημαντική ένδειξη ότι η μετοχή μπαίνει σε ανοδικό κανάλι. Αν συμβεί το αντίθετο, αν δηλαδή η καμπύλη της μετοχής διασπάσει καθοδικά τον ΚΜΟ200, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η μετοχή εισέρχεται σε καθοδικό κανάλι.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν, αν αντί μια μετοχή έχουμε τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου, άλλους δείκτες, όπως είναι ο 20άρης (ο δείκτης των 20 εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης) ή ο 40άρης (ή midcap40, μεσαία κεφαλαιοποίηση), ή ο 80άρης (εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης)

Τα παραπάνω παραδείγματα είναι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παρόμοιοι ή παραπλήσιοι δείκτες υπάρχουν σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Το κάθε χρηματιστήριο έχει τους δικούς του δείκτες και ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών που είναι εισηγμένες σε αυτό καταρτίζει τους δείκτες του, στους οποίους η κάθε εισηγμένη εταιρεία συμμετέχει με ποσοστό ανάλογο της κεφαλαιοποίησης της.

Συμπερασματικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κινητός μέσος είναι ένα σημαντικό εργαλείο της τεχνικής ανάλυσης. Ο ΚΜΟ200 είναι ο πιο σημαντικός κινητός μέσος και αν αφορά τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μας δείξει την γενική τάση της αγοράς. Θεωρείται δε ότι απεικονίζει ακόμα και τη γενική ψυχολογία της αγοράς σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]