Συζήτηση:Θωμάς (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πρόσωπα με το όνομα Θωμάς[επεξεργασία κώδικα]

Έχω σοβαρές αντιρρήσεις για την εν λόγω ενότητα στο λήμμα, ιδίως ενός τόσο κοινού -παγκοσμίως- ονόματος. Τα λήμματα δεν είναι βάσεις δεδομένων. Πχ. Στα "Γεώργιος", "Ανδρέας", "Αντώνιος" κλπ πόσες εκατοντάδες ή και χιλιάδες ονόματα μπορεί να περιλαμβάνει η λίστα; Επίσης, με βάση ποιό κριτήριο; Την υποκειμενική γνώμη συντακτών; Θεωρητικά όλα τα πρόσωπα με αυτό το όνομα που έχουν λήμμα σε οπoιαδήποτε γλωσσική έκδοση της ΒΠ μπορούν να χωρέσουν -αλλά και, πλέον αυτών, πρόσωπα που είναι εγκυκλοπαιδικά, αλλά δεν έχουν αποκτήσει ακόμα λήμμα. Τα υποψήφια προς καταλογράφηση ονομάτα Τhomas (και ως επίθετο), Tom, Tommy πχ στην αγγλική (και μόνο) ΒΠ είναι πάμπολλα [1], [2], [3]. Ποιά από αυτά θα επιλεγούν; Με ποιά κριτήρια; Ποιοί/ές θα κάνουν την επιλογή, που ουσιαστικά είναι αξιολόγηση; ——Chalk19 (συζήτηση) 10:16, 18 Απριλίου 2018 (UTC)

Προσωπικά, ως συγγραφέα του λήμματος, δεν με ενδιαφέρει αν θα αναφέρονται ή όχι πρόσωπα που φέρουν το όνομα Θωμάς. Αν ρίξουμε ωστόσο μια ματιά στα αντίστοιχα ξενόγλωσσα λήμματα, θα δούμε ότι σημειώνονται τα σπουδαιότερα πρόσωπα με το όνομα (en:Thomas, de:Thomas, da:Thomas, κτλ.) ίσως διότι θεωρούν ότι η αναφορά των προσώπων συμβάλλει στην πληρότητα του θέματος είτε ίσως διότι πιστεύουν ότι αν το όνομα Θωμάς το φέρουν κάποιες διασημότητες το γεγονός αυτό συμβάλλει και εξηγεί τη διάδοση του ονόματος. Δεν θα ήθελα κατηγορηθεί η ελληνική σελίδα -- η οποία υπερτερεί νομίζω σε πληρότητα των σελίδων των άλλων γλωσσών -- ότι υστερεί σε αυτό το ζήτημα, και έτσι στα πάνω από εκατό λήμματα με ονόματα βαφτιστικά που έχω γράψει μέχρι τώρα αναφέρω σχεδόν πάντα τα πρόσωπα που φέρουν κάθε φορά το όνομα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια αντίρρηση. --Sarantis ko (συζήτηση) 11:11, 19 Απριλίου 2018 (UTC)
Αγαπητέ Sarantis ko, το θέμα είναι ποιοί/ές θα κρίνουν "τα σπουδαιότερα ονόματα" και με βάση ποιά κριτήρια. Εμείς, δλδ οι χρήστες της ΒΠ; Αυτό είναι πρωτότυπη συνεισφορά. Επίσης, εντελώς υποκειμενική είναι η γνώμη σας περί συμβολής "στην πληρότητα του θέματος". Όσον αφορά το "υστερεί-υπερτερεί", τούτο δεν αποτυπώνεται στην έκταση ενός λήμματος, αλλά στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και στην εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΒΠ. Όπως σας είπα, τα λήμματα δεν είναι βάσεις δεδομένων και, αφού δεν υπάρχει ασφαλές κριτήριο (ανεξάρτητες κι αξιόποιστες πηγές, όχι η γνώμη μας) κατάρτησης της λίστας των "επιφανών Θωμάδων" κάθε χώρας και εθνότητας, η λίστα είναι εξορισμού ανοιχτή σε εκατοντάδες -αν όχι και χιλιάδες- συμπληρώσεις. Και όχι μόνο ως βαφτιστικού, αλλά και ως επιθέτου (Μαρία Θωμά, Αlbert Thomas κ.άλ.), αλλά -και γιατί όχι, αν τελικά υποκειμενικά προσεγγίζεται το ζήτημα- και με αναφορά σε παράγωγα επίθετα (Σταύρος Θωμαδάκης, Ανδρέας Θωμόπουλος, George Thomson κ.ο.κ.). Το γεγονός ότι μέχρι τώρα -όπως γράφετε- δεν υπήρξαν αντιρρήσεις επ' αυτού, δεν είναι ουσιαστικό αντεπιχείρημα, είναι απλή διαπίστωση. Ανάλογα, μπορώ να σας αντιτείνω, ότι αρκετά λήμματα προτάθηκαν για διαγραφή και διαγράφηκαν μετά από πολλά χρόνια ως μη εγκυκλοπαιδικά, χωρίς όλο αυτό το διάστημα να έχει γίνει αναφορά στο ζήτημα; Δεν σημαίνει τίποτα αυτό. Απλά δεν είχε δοθεί σημασία ή δεν είχε προσεχτεί. ——Chalk19 (συζήτηση) 08:41, 20 Απριλίου 2018 (UTC)
Αγαπητέ Chalk19, ομολογώ ότι μπερδεύτηκα λίγο. Ο κατάλογος με τα ονόματα είναι ενδεικτικός, δεν είναι εξαντλητικός ούτε αξιολογικός. Είναι σαν να λέμε «παραδείγματος χάριν». Νομίζετε ότι πρέπει να είναι άλλα τα παραδείγματα; Διορθώστε τον - συμπληρώστε τον. Δείτε σας παρακαλώ τις σελίδες από τα άλλα εγχειρήματα της ΒΠ που ανέφερα στο προηγούμενο σημείωμά μου, ίσως πειστείτε. Όσο για τα περί πληρότητας του λήμματος, αναφέρομαι κ εγώ στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και στην εναρμόνιση με τις οδηγίες της ΒΠ, όπως πολύ σωστά σημειώσατε. --Sarantis ko (συζήτηση) 08:43, 22 Απριλίου 2018 (UTC)