Συζήτηση:Ηλεκτρομαγνητισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.


Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Οι εξισώσεις του James Clerk, δεν έχουν πάντα αυτή τη διατύπωση. Για κάντε οι σχετικοί καμία πρόταση... --theKay 02:47, 28 Απριλίου 2006 (UTC)

  • Εννοείς τη συγκεκριμένη μορφή που έχουν (η οποία εξαρτάται από το σύστημα μονάδων), ή το γεγονός ότι μέσα στην ύλη οι εξισώσεις παίρνουν διαφορετική μορφή; --Diderot 17:30, 28 Απριλίου 2006 (UTC)
Και αυτά που λες Diderot (κυρίως) αλλά υπάρχουν και σε ολοκληρωτική μορφή, και χωρίς διανύσματα κ.λ.π. Θέλει δουλειά πολλή ο Η/Μ... - Badseed 18:53, 28 Απριλίου 2006 (UTC)
Προσωπικά όποτε βλέπω τις εξισώσεις Maxwell στη διαφορική μορφή (γενικά και όχι στον ηλεκτρομαγνητισμό), δεν έχουν το και επίσης λέμε γενικά πως η στροφή του Ε είναι μηδέν και στο νόμο του Ampere με τη στροφή του Β υπάρχει μόνο ένας όρος. Ξέρω πως εν προκειμένω είναι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται αρκετά στον ΗΜ, αλλά στο σχόλιο μου αρχικά αναφερόμουν αποκλειστικά στις εξισώσεις Maxwell. Για να συνοψίσω την αρχική μου απορία ρωτάω το εξής: Αν κάνατε άρθρο για τις εξισώσεις Maxwell, πώς θα τις γράφατε; --theKay 21:04, 28 Απριλίου 2006 (UTC)
Όπως είναι αλλά στο SI. Πάντως, το άρθρο δεν είναι για τις εξισώσεις. Αυτές είναι καλύτερο να αποτελέσουν από μόνες τους ξεχωριστό (αναλυτικό) άρθρο. --Dada 21:47, 28 Απριλίου 2006 (UTC)
συμφωνώ, αλλά είναι από τα πράγματα που πρέπει σιγά-σιγά να γίνουν (κάνε το!). παρεμπιπτώντος πιστεύω ότι ως άρθρο για τις εξισώσεις του Μάξγουελ είναι καλύτερη η ηλεκτροδυναμική (αντί εξισώσεις του Μάξγουελ). --Λύκινος 06:16, 29 Απριλίου 2006 (UTC)

Συμφωνώ με σένα (όχι ότι διατύπωσε κανείς άλλος άποψη σόου φά-αρ). Γιεν μπάσει πιριπτόσ' θέλω να ακούσω και από τους άλλους... Στο άρθρο του ηλεκτρομαγνητισμού λέτε να μείνουν έτσι; <τσαντίλας>Εμένα πάντως δε μ'αρέσουν!</τσαντίλας> :p --theKay 21:55, 28 Απριλίου 2006 (UTC)

έγραψα τις εξισώσεις χρησιμοποιώντας τις συμβάσεις του Griffiths. (είναι οι πλέον ξεκάθαρες συμβάσεις για γενική χρήση) --Λύκινος 05:56, 29 Απριλίου 2006 (UTC)

σημείωση, ηλεκρομαγνητισμός δεν είναι μόνο η θεωρία αλλά όλο το κομμάτι της φυσικής που ασχολείται με αυτά τα φαινόμενα. η θεωρία λέγεται ηλεκτροδυναμική (το διόρθωσα στο άρθρο) --Λύκινος 06:05, 29 Απριλίου 2006 (UTC)

Εξισώσεις Maxwell - Λόγος ύπαρξης του άρθρου για τον "Ηλεκτρομαγνητισμό"[επεξεργασία κώδικα]

  • Σχετικά με τις εξισώσεις Maxwell που είχα διαγράψει και επαναφέρθηκαν. Υπάρχει ειδικό άρθο για τις εξισώσεις του Maxwell, ποιός ο λόγος να υπάρχουν στην ουσία δύο άρθρα που το ένα θα είναι μέρος του άλλου (τουλάχιστον όπως είναι αυτή τη στιγμή που χρήζουν και τα δύο επέκτασης); Δεν επιμένω πάντως -επειδή ακριβώς και τα δύο άρθρα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, αλλά σε περίπτωση επέκτασης, νομίζω πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός. Το άρθρο, δηλαδή, "Ηλεκτρομαγνητισμός" να είναι εισαγωγικό χωρίς εξισώσεις και πολλές λεπτομέρειες για όλα τα άλλα.--exc 19:14, 20 Αυγούστου 2010 (UTC)
Έχεις δίκιο. Μπορεί να μπει και ένα δείτε επίσης αν δεν υπάρχει άλλος σύνδεσμος στο άρθρο για τις εξισώσεις Maxwell. --Costas78 19:29, 20 Αυγούστου 2010 (UTC)
Δεν ξέρω. Τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει το πρότυπο; Θα βοηθούσε ίσως ανθρώπους που δεν ξέρουν καν τη βασική ορολογία του ηλεκτρομαγνητισμού (πχ. τι είναι η ηλεκτροδυναμική) ώστε να πάνε και να ψάξουν μόνοι τους. Όμως, έτσι, το "Δείτε επίσης" θα έπρεπε να γεμίσει και με όλα όσα υπάρχουν και στο πρότυπο.--exc 19:49, 20 Αυγούστου 2010 (UTC)