Συζήτηση:Ζερβάτι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

χρειάζεται λίγη δουλειά για να μην είναι αφόρητα ελληνοκεντρικό.--Dipa1965 20:19, 9 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Την προειδοποίηση ουδετερότητας ΔΕΝ τη σβήνει ο συγγραφέας του άρθρου. Οσο για την επιμέλεια, έκανα κάποιες διορθώσεις αλλά εξακολουθεί να είναι φλύαρο και μη εγκυκλοπαιδικό κατά σημεία. Επανέφερα το σχετικό πρότυπο επιμέλειας.--Dipa1965 16:09, 10 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Η φράση "Το χωριό έχει προέκταση ανατολική με μέτρια κλίση εδάφους" δεν βγάζει νόημα, χρειάζεται διόρθωμα. Επίσης, είναι απαραίτητο να μπουν πληθυσμιακά και διοικητικά στοιχεία (δήμος, νομός κλπ).--Dipa1965 06:34, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

ορθότητα άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Είναι πραγματικό άρθρο για πραγματικό και υπαρκτό χώρο. Τα όρια της εγκυκλοπαιδικότητας θα παρακαλούσα να μην αγγίζουν τα πραγματικά και απτά δεδομένα ή/και να γίνεται προσπάθεια αναίρεσής τους. Όσο για το περιεχόμενο, θα γίνει εν καιρώ πιο πλούσιο, πιο περιεκτικό και απόλυτα ουδέτερο (συναρτήσει χρόνου, πηγών και διάθεσης πάντα). Zervati 21:01, 10 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Αυτό θέλουμε και οι υπόλοιποι. Η αρχική μορφή του άρθρου ήταν σαν έκθεση παιδιού για το χωριό του και μάλιστα ένα χωριό άγνωστης χώρας. Επίσης, πραγματικά δεδομένα να μπαίνουν αλλά να είναι σχετικά (πχ η περιγραφή του Δρίνου περιττεύει, ας μπει σύνδεσμος προς σχετικό άρθρο). Καλή συνέχεια.--Dipa1965 06:23, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)
διαγράφηκε η "κλίση εδάφους". Σας παρακαλώ να διορθωθούν οι συντεταγμένες. Όπως ήταν πριν έδειχνε ακριβώς την τοποθεσία στην wikimapia, ενώ τώρα δείχνει 3 νομούς!!!. Μην αφθαιρετείτε! Zervati 11:13, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)
Ο χαρακτηρισμός "αυθαιρετείτε" είναι άσχετος και προσβλητικός! Σε παρακαλώ μην τον ξαναχρησιμοποιήσεις. Δεν αυθαιρετούν όσοι διαφωνούν μαζί σου και προσπάθησε να ακούς αυτούς που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εσένα στη ΒΠ. Οι συντεταγμένες είναι σωστές και το πρότυπο που χρησιμοποίησα είναι το στανταρ πρότυπο συντεταγμένων ({{coord}}) που βάζουμε στα άρθρα. Δεν χρειάζεται εξωτερικός συνδεσμος σε καμμία Wikimapia, Google Maps κλπ. Το ότι δείχνει "3 νομούς" είναι θέμα ρύθμισης ζουμαρίσματος (παράμετρος type ή scale, το άλλαξα για να βάλει το ζουμ που ταιριάζει σε οικισμούς 1000 κατοίκων) και προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να ξεκινάει από πιο ψηλά παρά να ζουμάρει απευθείας στο χωριό και μόνο αυτό. Δες Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γεωγραφικές Συντεταγμένες--Dipa1965 13:55, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)
Κατ' αρχάς να ευχαριστήσω για τις όποιες θετικές παρεμβάσεις έγιναν στο άρθρο και να επισημάνω ότι ουδέποτε εξέφρασα την επιθυμία να μου απευθύνεστε στον ενικό. Κατά δεύτερο, θα συμφωνήσω με όλα όσα γράφετε, αρκεί να μου τεκμηριώσετε το ποιος κρίνει το ότι "δεν χρειάζεται εξωτερικός σύνδεσμος σε καμμία wikimapia..."; Εσείς; Δεν επιθυμώ να έρθω σε καμία αντιπαράθεση μαζί σας, γιατί -ουσιαστικά- δεν κρίνεται αναγκαίο, στην παρούσα φάση, αλλά επίθυμώ να σας παραπέμψω σε έγκριτα λεξικά για τις πιθανές έννοιες και ερμηνείες της λέξης αυθαιρετώ. Τέλος, ως πιο έμπειρο μέλος της wikipedia, θα περίμενε κανείς μια πιο ηπίου τόνου παρέμβαση (ή τουλάχιστον στην ίδια γραμμή συμβουλευτικού χαρακτήρα που κινηθήκατε σε προηγούμενες παρατηρήσεις σας) παρά εκφράσεις τύπου "δεν χρειάζεται", "προσπάθησε να ακούς", κλπ. Ευχαριστώ για το χρόνο σας! Zervati 14:20, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)
Κι εγώ καταρχήν να διευκρινίσω ότι κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να μιλάω στον πληθυντικό. Η ΒΠ είναι ομαδικό εγχείρημα στο οποίο πρέπει να κυριαρχεί η καλή προαίρεση και η συνεργασία για ένα μη κερδοσκοπικό αποτέλεσμα. Ειναι τουλάχιστον αβολο να χρησιμοποιείται πληθυντικός και υπερβολικές αποστάσεις σε ένα εθελοντικό εγχείρημα. Παρ' όλ αυτά, θα σεβαστώ την επιθυμία σας. Οσο για τον τόνο του τελευταίου μηνύματός μου, σκεφτείτε πρώτα ότι δεν με γνωρίζετε και δεν μπορείτε να ξέρετε πως θα εκλάβω τη λέξη "αυθαιρετείτε" της οποίας τη σημασία είμαι αρκετά εγγράμματος για να μη γνωρίζω. Να λοιπόν που η ουσία των λόγων μας έχει μεγαλύτερη σημασία από τις τυπικότητες του πρωτοκόλλου. Οσο για την τεκμηρίωση που ζητάτε, σας υπενθυμίζω ότι η Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Γεωγραφικές Συντεταγμένες έχει σκοπό να μπουν συντεταγμενες (με το πρότυπο coord) σε κάθε άρθρο για οικισμό. Αυτόματα, αυτό κάνει περιττή την ιδιαίτερη μνεία στη wikimapia, το Google Maps και οποιαδήποτε αντίστοιχη υπηρεσία. Δείτε παράδειγμα αντίστοιχης διόρθωσης εδώ.--Dipa1965 19:07, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Αλβανία[επεξεργασία κώδικα]

Η διαγραφή της κατηγορίας "χωριά της Αλβανίας" ήταν σφάλμα και θα την αναιρέσω. Δεν βρίσκω ιδιαίτερα ενοχλητική ή μη ουδέτερη την αναφορά στη Βόρειο Ήπειρο (αν και άλλοι δεν θα συμφωνήσουν μαζί μου) αλλά επιμένω στο παραπάνω. Το χωριό ανήκει σε συγκεκριμένη χώρα, και η χώρα αυτή δεν είναι η "Β. Ήπειρος".--Dipa1965 19:11, 11 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Ονομασίες[επεξεργασία κώδικα]

Ο ποταμός λέγεται Drino, στα αλβανικά. Επιμένω, ας μην αυθαιρετούμε σε πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Δεν λέει κανείς ότι πρέπει να τα ξέρουμε όλα. Επιπλέον, δεν έχω αντιληφθεί γιατί μπήκε και σε άλη γλώσσα το όνομα του ποταμού. Με την ίδια λογική να γίνουν τα παρακάτω: Ζερβάτι (Zervat), Δρόπολη (Dropull), Αργυρόκαστρο (Gjirokastër), Αλβανία(Shqipëria), Βρυσερά(Vrisera)... Επίσης, στις φωτογραφίες να μπουν οι λέξεις Monastirë, Kisha... Φαντάζεστε την αισθητική πλευρά ενός τέτοιου άρθρου;! Αν ήθελα να γράψω ολόκληρο το άρθρο στα αλβανικά, πιστέψτε με θα το έκανα. Παρακαλώ, λοιπόν, να επανέλθει το όνομα του ποταμού όπως το αποκαλούσαν από την αρχαιότητα μεχρι σήμερα, από τους Ατιντάνες μέχρι τους σημερινούς οι Δροπολίτες, άρα και οι Ζερβατινοί και ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στις επίδοξες παρεμβάσεις. Zervati 08:09, 12 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Δυο παρατηρήσεις:

  1. Μπορείτε, κατ' αρχήν, να μη χρησιμοποιείτε τη λέξη αυθαιρετώ και τα παράγωγά της; Όσο "αυθαιρετώ" εγώ σε ένα χώρο όπου όλοι μπορούν να κάνουν διορθώσεις, άλλο τόσο "αυθαιρετείτε" κι εσείς. Με τέτοιες βαρύγδουπες λέξεις, βγαίνει η εντύπωση ιδιοκτησίας του άρθρου από κάποιον ειδικό του οποίου τα λεγόμενα δεν δέχονται αμφισβήτηση. Έτσι δίνουμε λάθος εντυπώσεις σε όποιον διαβάζει το άρθρο.
  2. Ο ποταμός (το μεγαλύτερο μέρος του) και το χωριό σας ανήκει σε μια συγκεκριμένη χώρα. Σε μια μη ελληνοκεντρική εγκυκλοπαίδεια, τα ονόματα που χρησιμοποιούνται στους τίτλους άρθρων μπορούν να είναι τα καθιερωμένα στην Ελλάδα (αν και θα βρείτε πολλούς εδώ που δέχονται μόνο τα επίσημα) αλλά αυτά της επίσημης γλώσσας πρέπει να παρατίθενται επίσης στο κυρίως κείμενο (κατά προτίμηση με ελληνική γραφή), ειδικά όταν διαφέρουν σημαντικά (βλ. πχ Αώος, Γευγελή για το οποίο έχει γίνει μεγάλη διαμάχη, Αδριανούπολη, Κωνσταντινούπολη, Έβρος). Τώρα, στα υπόλοιπα τοπωνύμια που αναφέρονται σε ένα άρθρο, φυσικά και δεν είναι ανάγκη να εισάγουμε παντού λέξεις γραμένες με ξένο αλφάβητο. Αλλά αυτό που μάλλον δεν θέλετε με τίποτα να καταλάβετε είναι ότι η ΒΠ απευθύνεται όχι μόνο σε Έλληνες αλλά και άλλους γνώστες της γλώσσας μας και ότι δεν αναπαράγουμε εδώ ένα σύμπαν όπου όλα γυρίζουν γύρω από την Ελλάδα. Θα πάω να ψάξω τον ποταμό Δρίνο στο Google Earth και τι νομίζετε ότι θα βρω; Η εποχή που βαυκαλιζόμασταν με τη μοναδικότητα της εσωστρεφούς ύπαρξής μας πέρασε. Πέρασε και για εμάς και για τους Αλβανούς. Τα όσα λοιπόν γράφω δεν είναι "απροσεξία" και δεν είναι εποικοδομητικό να τα μειώνετε με αυτό τον τρόπο. Ρίξτε μια ματιά σε αντίστοιχα άρθρα για οικισμούς πχ της Τουρκίας για να καταλάβετε πως αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα.

--Dipa1965 08:53, 12 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Α, και συνηθισμένο όνομα του ποταμού είναι το Drin το οποίο απορώ πως ξέχασα ενώ το έχω συναντήσει τόσες φορές. Εν πάσει περιπτώσει, δεν με ενοχλεί να με διορθώνουν όταν κάνω λάθος. Γι αυτό είμαστε εδώ, για να διορθώνουμε τα λάθη των άλλων και αυτοί τα δικά μας.--Dipa1965 08:59, 12 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Πάλι θα στεναχωρήσω τον συνομιλητή λέγοντας πως Drin είναι η άκλητη μορφή. Όταν λες πχ "ποταμός Δρίνος" - "Lumi Drin". Εκείνο που διορθώθηκε όμως ήταν κλητή μορφή, δλδ το σωστό ήταν Drini. Όλα καλά. Thnx.
Καμμία στενοχώρια, ζούμε μαθαίνοντας. Πιθανόν να μην είναι σωστό η ξενική λέξη να ακολουθεί την κλίση της αντίστοιχης ελληνικής αλλά, αγνοώντας τη γραμματική της αλβανικής και μη θεωρώντας σημαντικό το θέμα, δεν επιμένω.--Dipa1965 09:20, 12 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Εικόνες[επεξεργασία κώδικα]

Όλες αυτές οι εικόνες ανήκουν στα commons. Σε ένα τόσο μικρό άρθρο αρκεί μία χαρακτηριστική φωτογραφία και σύνδεσμος στα κοινά. --Dada* 13:54, 12 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

1. Εάν αναιρούν την εγκυκλοπαιδικότητα του άρθρου, θα τις αφαιρέσω. 2. Το άρθρο δεν θα μείνει όσο είναι, αλλά θα προστεθεί και άλλο υλικό. Αυτό αλλάζει το πόσες φωτογραφίες θα βαλω; Ή που θα τις βάλω (π.χ. σε σχετικό κείμενο για σχολείο, εκκλησίες κλπ); 3. Πιο είναι το όριο των φωτογραφιών που μπορεί κανείς να βάλει; Δώστε σχετικό link με ακριβώς προσδιορισμένο αριθμό φωτογραφιών. Zervati 14:10, 12 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Σωστή η παρατήρηση, αφού έχουμε μια πάγια τακτική θα πρέπει να την καταγράψουμε κιόλας. Μετά από συζήτηση με τον Dada, έβαλα την παρακάτω προσθήκη στη σελίδα-οδηγία Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής/Προσωρινό:

Δεν συνιστάται η δημιουργία ξεχωριστής ενότητας με φωτογραφίες (gallery). Ο χώρος όπου ταιριάζουν τέτοιες ενότητες είναι τα Κοινά ([commons.wikimedia.org Commons], ενώ στο άρθρο θα μπαίνει σύνδεσμος προς εκεί, μέσω του προτύπου {{commons}}.

--Dipa1965 14:30, 13 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Συμφωνώ απόλυτα. Θα ήθελα, βέβαια, να γίνει η ίδια υπόδειξη και στο παρακάτω αξιόλογο άρθρο: Ακρωτήρι Θηράς. Θα επιθυμούσα με τον ίδιο τρόπο να περάσουν στα commons όλες οι αντίστοιχες φώτο του συγκεκριμένου νησιού (που εγώ κρίνω ή νομίζω ή έχω την εντύπωση ή προσωπικά πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να είναι ξεχωριστές ενότητες), για οικονομία/μη επιβάρυνση χώρου της wiki. Όχι τίποτα άλλο, απλά να μην μου δημιουργούνται λανθασμένες ιδέες περί μεροληψίας. Thnx! Zervati 19:45, 13 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Αλβανία (και πάλι)[επεξεργασία κώδικα]

Η υπόσχεση που δώσατε περί ουδετερότητας δεν τηρείται με τέτοιες προσθήκες. Τι θα λέγατε αν κάθε άρθρο για οικισμο/περιοχή γειτονικής χώρας είχε ανάλογο περιεχόμενο; Πχ, "Ιμβρος, νησί της ανατολικού αιγαίου που επιδικάστηκε στην Τουρκία το 1922" ή "Αδριανούπολη, πόλη της Ανατολικής θράκης που επιδικάστηκε στην Τουρκία με τη συνθήκη της Λωζάνης" κλπ. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχετε καταλάβει ότι το εγχείρημα αυτό δεν είναι χώρος προβολής αλυτρωτισμών.--Dipa1965 14:02, 13 Νοεμβρίου 2009 (UTC)

Σίγουρα δεν αρμόζει κάτι τέτοιο, και χρειάζεται προσοχή στην διατύπωση σε τέτοιες περιπτώσεις. Διαφωνώ όμως με την πλήρη διαγραφή και απουσία του γεωγραφικού όρου (Β.Η.) σε όλο το άρθρο, ως όρου ταμπού.Alexikoua 13:12, 3 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)