Συζήτηση:Επιστήμες μηχανικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.

(Αγγλικά: Engineering)[επεξεργασία κώδικα]

Το «(Αγγλικά: Engineering)» καλό είναι να μην αφαιρεθεί για λόγους σαφήνιας. Δεν έχουμε τελεσίδικη λέξη για το «engineering» στην ελληνική ορολογία και καλό είναι να αναφέρεται και αυτό κάπου προς αποφυγή μπερδέματος. --Fs 21:40, 14 Ιουλίου 2006 (UTC)

(Αγγλικά: Engineering)[επεξεργασία κώδικα]

Μετάφραση του αγγλικού όρου 'engineering' δεν υπάρχει στην ελληνική γλώσσα. Ωστόσο το αντίστοιχο επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο σαφώς υπάρχει. Ειναι αυτό των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων κλπ.
Ο όρος 'εφαρμοσμένη μηχανική' χρησιμοποιείται αναφορικά με τον σχετικό κλάδο της φυσικής και μονο! Δεν ειναι σωστή η χρηση που γίνεται σε αυτό το άρθρο, διότι στην πράξη δεν γίνεται αυτή η χρήση από κανέναν, και δεν κατανοείται απο κανέναν, και είναι η πρώτη φορά που τη βλέπω!
Προτείνω τον όρο 'πολυτεχνικές επιστήμες', ως καταλληλότερο τίτλο του άρθρου.
Το «(Αγγλικά: Engineering)» ας παραμείνει για λόγους σαφήνειας.

είχα παρόμοιες σκέψεις μιας και η εμπειρία μου στο θέμα είναι κυρίως στην αγγλική αλλά μετά από συζήτηση εδώ και ψάξιμο φάνηκε ως καλή λύση να υπάρχει καί εφαρμοσμένη μηχανική καί εφαρμοσμένη μηχανική (φυσική), δες τη σελίδα αποσαφήνισης μηχανική. --fs 07:50, 9 Ιανουαρίου 2007 (UTC)
θα προσθέσω το "πολυτεχνικές επιστήμες" που προτείνεις εδώ. --fs 07:53, 9 Ιανουαρίου 2007 (UTC)
Νομίζω ότι χρησιμοποιείται αρκετά συχνά και ο όρος "Μηχανική" (προσωπικά αυτόν προτιμώ αλλά σαφώς αυτό δεν είναι κριτήριο). Επίσης πολύ συχνά χρησιμοποιείται και ο όρος "Επιστήμη του Μηχανικού". -- -- (T.thanos|chit chat|email) 10:51, 12 Νοεμβρίου 2008 (UTC)
Αν θες δες τη και τη Συζήτηση κατηγορίας:Επιστήμες Μηχανικών. Το θέμα μπορεί να ξεκαθαριστεί πολύ εύκολα. Αλλά αντικειμενικός σκοπός είναι πραγματικά να ξεκαθαρίζεται. Αντικειμενικός σκοπός αν είναι δυνατόν ο σπουδαστής που είναι αντιμέτωπος με αντιφατικές ορολογίες και όγκο βιβλιογραφίας να πατά στη wiki και να παίρνει ακριβής πληροφόρηση. Προτείνω:(i)η σελίδα Μηχανική για τον κλάδο της φυσικής (ή ανακατεύθυνση πρός Μηχανική (φυσική) αν το Μηχανική (φυσική) παραμείνει - που δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παραμείνει) (ii) σελίδα αποσαφ. Μηχανική (αποσαφήνιση) με 2 (ή περισσότερους αν χρειάζεται) όρους, δηλαδή τους όρους Μηχανική και Επιστήμες Μηχανικών (iii) μία σελίδα Επιστήμη Μηχανικού με την οποία θα συγχωνευτεί αυτή εδώ. Και μπορεί να μπει και κάποιο χρήσιμο υλικό από τη συζήτηση (μονόλογο:-)) στην κατηγορία:Επιστήμες Μηχανικών, που πρόκειται ούτως ή άλλως να τακτοποιήσω για να το βάλω στο άρθρο, με πηγές όπου χρειάζεται κλπ.--vanakaris 07:44, 13 Νοεμβρίου 2008 (UTC)
Μπορεί να γίνει η ζωή μας ευκολότερη αν απλά αυτό το άρθρο μεταφερθεί στο Επιστήμη Μηχανικού με το 'εφαρμοσμένη μηχανική' απλά να αναφέρεται στην εισαγωγική παράγραφο μαζί με τις υπόλοιπες συνώνυμες/παρεμφερείς έννοιες ή απλά να αναφερθεί το "επιστήμη μηχανικών" μες στις έννοιες. fs 21:11, 13 Νοεμβρίου 2008 (UTC)
Ναί ακριβώς. Αυτό το άρθρο μπορεί να μεταφερθεί στο Επιστήμη Μηχανικού ή επιστήμες μηχανικών. Και να είναι και το κύριο άρθρο της κατηγορίας:Επιστήμες_Μηχανικών.--vanakaris 08:30, 14 Νοεμβρίου 2008 (UTC)
Έγινε. fs 19:22, 19 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Μηχανικός με κεφαλαίο[επεξεργασία κώδικα]

Παιδιά εντάξει το άρθρο μπάχαλο είναι ούτως ή άλλως, (χε χε ... εννοώ θέλει δουλίτσα ακόμα). Σχετικά με το κεφαλαίο: ο τίτλος του διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού, Μηχ/γου Μηχανικού κοκ είναι με κεφαλαίο. Η επιστήμη ή και το επάγγελμα με μικρό. Πηγή. Άρα είναι οκ ούτως ή αλλιώς => χρειάζονται κ ανακατευθύνσεις.--vanakaris 19:18, 9 Φεβρουαρίου 2009 (UTC)

Αρχιτεκτονική;[επεξεργασία κώδικα]

Δεν συμπεριλαμβάνεται και η αρχιτεκτονική στις επιστήμες μηχανικών; Μήπως να την προσθέσουμε στη λίστα; Ο τίτλος των πτυχιούχων αν δεν κάνω λάθος είναι «αρχιτέκτονας μηχανικός». --JohnMad 12:54, 19 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Επιστήμη;;;[επεξεργασία κώδικα]

Ως υποψήφιος μηχανικός γέλασα που είδα τον παραπάνω χαρακτηρισμό. Αυτό που κάνουμε είναι επάγγελμα, όχι επιστήμη. Δείτε και τον πιο ακριβή ορισμό της Αγγλικής Βικιπαίδειας. Μετακινώ το άρθρο στον τίτλο Μηχανική (επάγγελμα). --Dead3y3 23:08, 15 Σεπτεμβρίου 2010 (UTC)

Δηλαδή κάποιος που σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και αυτοαπασχολείται ως μπακάλης δεν είναι μηχανικός; Άλλο πράγμα η επαγγελματική δραστηριότητα και άλλο η επιστημονική κατάρτηση. Και στα αγγλικά ακόμα μιλάμε για engineering science. Απλώς στην Ελλάδα υπάρχει μια παράξενη σύγχυση σχετικά με το θέμα, που μάλιστα συνδέει αναπόσπαστα ένα ολόκληρο επιστημονικό πεδίο με... το ΤΕΕ (που είναι απλώς ένα επαγγελματικό επιμελητήριο!!!!) --JohnMad 20:01, 10 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)
Συμφωνώ μαζί σου πλήρως, καθώς και με τον Dead3y3 από πάνω. Patra777 17:59, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Πολεοδόμοι κτλ...[επεξεργασία κώδικα]

Θα διαφωνήσω με την συμπερίληψη της ειδικότητας του πολεοδόμου στον κλάδο της μηχανικής. Η κατηγοριοποίηση αυτή απλά αντανακλά την ελληνική εμπειρία / πατέντα, όπου οι απόφοιτοι της σχολής χωροταξίας του Παν. Θεσσαλίας μετονομάστηκαν σε μηχανικοί (προσθέτοντας και ένα έτος σπουδών) απλά και μόνο για να αποκτήσουν "επαγγελματικά δικαιώματα". Το επάγγελμα του πολεοδόμου είναι -παντού σχεδόν στον κόσμο- ανοικτό σε όλους όσους έχουν κάνει (μεταπτυχιακές) σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτοί μπορεί να είναι αρχιτέκτονες ή πολιτικοί μηχανικοί ή γεωγράφοι ή ιστορικοί ή περιβαλλοντολόγοι ή ζωγράφοι ή να προέρχονται από χίλιους δύο άλλους κλάδους σπουδών. Δείτε τον αγγλικό όρο urban planner και την -εξαίρετη - περιγραφή του γαλλικού όρου urbaniste. Όσο για τον περίεργο ελληνικό όρο "χωροτάκτης", αυτή είναι μια υποκατηγορία του ευρύτερου πεδίου του σχεδιασμού που απλά δίνει μια μεγαλύτερη έμφαση σε χρήση οικονομικών / μαθηματικών εργαλείων για τη σχεδίαση του χώρου σε ευρεία (μεγαλύτερη της πόλης) κλίμακα. Και πάλι για ελληνική πατέντα μου φαίνεται η συμπερίληψη κάτω από τη μηχανική. Αφαιρώ το συγκεκριμένο κλάδο. Θα μπορούσε πιθανώς να εισαχθεί μια, ξεχωριστή, παράγραφος που να περιγράφει την ελληνική ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου κλάδου.--Patra777 18:19, 4 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Νομίζω ότι πρόκειται για λεπτό ζήτημα, δεδομένου ότι κατάρτιση περί πολεοδομίας έχουν και οι απόφοιτοι Αρχιτεκτονικής (τουλάχιστον) των ελληνικών ΑΕΙ. Οι ανοησίες με τις διαφόρων τύπων συντεχνιακές πατέντες και τα εν Ελλάδι "επαγγελματικά δικαιώματα" δεν έχουν θέση στη Βικιπαίδεια, η οποία πρέπει να περιγράφει τα πράγματα από επιστημονική και (κατά το δυνατόν) παγκόσμια σκοπιά. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει πως και η δική σου παρέμβαση υποκινήθηκε από παρόμοιου τύπου "συντεχνιακή / επαγγελματική" νοοτροπία, οπότε επίσης δεν θα έπρεπε να έχει θέση στη Βικιπαίδεια.
Εμένα (που δεν έχω σχετική κατάρτιση) η πολεοδομία μου φαίνεται κομμάτι της αρχιτεκτονικής, αλλά η τελευταία έχει και στοιχεία εικαστικών τεχνών ενώ δρα σε μικρότερη κλίμακα μεγέθους. Οπότε όποιος γνωρίζει περισσότερα ας πει. Φιλικά. --JohnMad 21:30, 6 Ιανουαρίου 2011 (UTC)

Μηχανικός[επεξεργασία κώδικα]

Μηχανικός κατά την απόλυτη ετυμολογία της λέξης, είναι ο χειριστής την μηχανής. Μάλιστα ο όρος μηχανικός είναι στην ουσία η εισαγωγή στα ελληνικά της λέξης engineer η οποία αναφέρεται σε αυτόν που χειρίζονταν κάποια μηχανή, ιδίως σε καιρούς πολέμου, όπως ο καταπέλτης, ο ανυψωτήρας, ο μοχλός κλπ.Με άλλα λόγια η λέξη μηχανικός περισσότερο περιγράφει την ιδιότητα του ατόμου για χειρισμό μηχανών παρά καθορίζει την ολοκληρωτική ή κάποια άλλη συγκεκριμένη απασχόληση με την επιστήμη, όπως για παράδειγμα ο μαθηματικός ή ο δικηγόρος.

Με την πάροδο των χρόνων καθώς και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι ανθρώπινες κατασκευές, μηχανολογικές ή στατικές, απέκτησαν όλο και περισσότερη πολυπλοκότητα. Ήταν επόμενο, πως αυτοί που βρίσκονταν σε συνεχή τριβή με τον τεχνικό κόσμο, οι "μηχανικοί", να συγκεντρώσουν όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την κατασκευή έργων και μηχανών κάτω από την εποπτεία τους, αποκτώντας έτσι οντότητα σαν καθοριστική ομάδα του τεχνικού και κατασκευαστικού κλάδου.

Στη συνέχεια, η κωδικοποίηση και η επιστημονική τεκμηρίωση (μέσω μαθηματικών, φυσικής, χημείας κλπ) όλων των παραπάνω διαδικασιών, από την ανάδειξη του προβλήματος, την πρόταση για επίλυση, την αναθεώρηση της επίλυσης, την κοστολόγηση της κατασκευής, την ίδια την κατασκευή αλλά και την επίβλεψή της, δημιούργησε σε ακαδημαϊκό επίπεδο αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μηχανικό και διαχωρίζουμε πλέον ως Πολιτικό, Μηχανολόγο, Περιβαντολόγο κλπ.

Ως συμπέρασμα, μηχανικός δεν είναι αυτός που σπούδασε, ούτε αυτός που προσλήφθηκε ως τέτοιος. Μηχανικός είναι αυτός που όταν βλέπει μια μηχανή θέλει να την ανοίξει για να δει τα έμβολά της, μηχανικός είναι αυτός που θα ανοίξει το τραινάκι του παιδιού για να ενώσει τα κομμένα καλώδια, μηχανικός είναι αυτός που θα πείσει για την κτιριακή διαμόρφωση και δεν θα τον πείσουν, μηχανικός είναι αυτός που θα βρει εναλλακτικά υλικά από αυτά του εμπορίου. Οι υπόλοιποι είναι (ή μάλλον ήταν) συλλέκτες πτυχίων για το Δημόσιο, ή άνθρωποι που ποτέ δεν απόρησαν για τίποτα αλλά πήγαν τυφλοσούρτη από το γυμνάσιο και μετά.

Πιστεύω ότι το άρθρο πρέπει να κατευθυνθεί προς την ανάδειξη των ίδιοτήτων ενός ανθρώπου που λέγεται μηχανικός και να εστιάσει στη δημιουργία και την έμπνευση που τον συνεπαίρνει και τον οδηγεί παρά να ασχολείται με διπλωματούχους, αρχιτέκτονες, τειτζήδες και μη. Κανείς δε θέλει να διαβάσει ένα άρθρο όπου ο κομπλεξισμός είναι διάχυτος.

Το «συμπέρασμα» (οι τελευταίες δύο παράγραφοι του αμέσως προηγούμενου σχολίου) δεν βλέπω πώς δικαιολογείται από τις «προκείμενες» (οι πρώτες τρεις παράγραφοι), ούτε πού ακριβώς εντοπίζεται «κομπλεξισμός» στο άρθρο. Ένα εγκυκλοπαιδικό λήμμα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν αντικειμενικό, άρα αναγκαστικά θα ασχολείται περισσότερο με «ανιαρά», διαδικαστικά αλλά συγκεκριμένα θέματα («διπλωματούχους, αρχιτέκτονες, τειτζήδες και μη») παρά με «ενδιαφέροντα», αλλά τελείως υποκειμενικά και αόριστα ζητήματα («ανάδειξη των ίδιοτήτων ενός ανθρώπου που λέγεται μηχανικός και να εστιάσει στη δημιουργία και την έμπνευση που τον συνεπαίρνει και τον οδηγεί») που δεν μπορούν καλά-καλά να εκφραστούν. -- JohnMad (συζήτηση) 20:49, 14 Ιουλίου 2013 (UTC)