Συζήτηση:Ελληνικές γλώσσες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Βλάχικη[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα αφορά ξεκάθαρα τις ελληνικές γλώσσες ως γλωσσολογική οντότητα. Η βλάχικη γλώσσα ξεκάθαρα ανήκει στις ρομανικές γλώσσες και δεν έχει θέση εδώ. Το λήμμα δεν αφορά τις γλώσσες που μιλιούνται στην Ελλάδα ως πολιτική ή γεωγραφική οντότητα, ούτε τις γλώσσες που μιλούν Έλληνες ή Έλληνες πολίτες. Η προσθήκη της είναι τόσο έγκυρη όσο το να προστεθεί η τουρικική, η πομακική, η αλβανική, η σλαβομακεδονική, η αρβανίτικη κτλ. που όλες μιλιούνται στην ελλάδα και μιλούνται από έλληνες, αλλά δεν είναι ελληνικές από γλωσσολογική σκοπιά. —Ah3kal (συζήτηση) 17:36, 14 Απριλίου 2016 (UTC)

Υποθέτω ότι ο χρήστης έχει επηρεαστεί από τα κλισέ που συχνά προβάλλουν τα ΜΜΕ σχετικά με τα ιδιώματα κυρίως σε Θεσσαλία και Ήπειρο όπου τα παρουσιάζουν συχνά ως βλάχικα αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ιδιώματα δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τη βλάχικη γλώσσα (ή διάλεκτο), αντίθετα έχουν πολλά κοινά με το ιδίωμα των Σαρακατσάνων.--Dodos (συζήτηση) 17:48, 14 Απριλίου 2016 (UTC)

Κατανομή και επίσημο καθεστώς[επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργησα έναν κατάλογο στο λήμμα με σκοπό να βοηθήσω τους αναγνώστες να μάθουν για το επίσημο καθεστώς των ελληνικών γλωσσών ( διαλέκτων) σε κάθε Χώρα ή Ενωση ( π.χ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) εφόσον υπάρχει Βαγγέλης 5 (συζήτηση) 11:06, 3 Μαΐου 2019 (UTC)