Συζήτηση:Δρόμων

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  • Ο ισχυρισμός ότι οι δρόμωνες ήταν τετριήρεις και όχι διήρεις τεκμηριώνεται από τον αριθμό των κωπηλατών της, 200 > 170 (τριήρης) >> 100 (διήρης).

--Vchorozopoulos 20:37, 12 Μαΐου 2008 (UTC)[απάντηση]

Η έκφραση "δίκροτη τετριήρης" είναι λάθος, η έννοια δίκροτο αφορά ιστιοφόρο του μεσαίωνα και μετά, που φέρει δύο σειρές πυροβόλων ανά πλευρά, (τρίκροτο - 3 σειρές/πλευρά) ενώ τα σε -ήρης αφορούν κωπήλατα πλοία με σειρές κουπιών ανά πλευρά. Η ονομασία Δρόμωνες ήταν ρωμαιοβυζαντινή ονομασία πλοίων που έμοιαζαν με την τριήρη πλην όμως ήταν μακρύτερα και ο θρόνος ήταν σκεπαστός. --Templar52 21:59, 12 Μαΐου 2008 (UTC)[απάντηση]

  • Ο όρος «δίκροτη» αναφέρεται στον αριθμό των καταστρωμάτων και των σειρών των κουπιών. Είναι όρος που χρησιμοποιείται πλέον από τη βιβλιογραφία γενικότερα για ξύλινα πλοία. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται η διευκρίνηση του αριθμού των 2 σειρών κουπιών, με 2 κωπηλάτες ανά κουπί η καθεμιά, γιατί οι ελληνικές τετριήρεις ήταν τρίκροτες, δηλαδή με 3 σειρές κουπιά, με 2 κωπηλάτες ανά κουπί στην άνω και από έναν στις υπόλοιπες. Υπάρχει δε και η δυνατότητα για μονόκροτη τετριήρη: 1 σειρά κουπιά με 4 κωπηλάτες ανά κπυπί. Τα ελληνικά και ελληνιστικά κράτη ναυπηγούσαν μόνο τρίκροτες τριήρεις, τετριήρεις, πεντήρεις, κ.τ.λ.. Ρωμαίοι, Φοίνικες και Καρχηδόνιοι ναυπηγούσαν και δίκροτες και μονόκροτες ακόμη τρίκροτες τριήρεις, τετριήρεις, πεντήρεις.
  • Η περιγραφή που δίνεται στο en:Dromon αντιστοιχεί σε δίκροτη τριήρη.

--Vchorozopoulos 00:33, 18 Ιανουαρίου 2010 (UTC)[απάντηση]