Συζήτηση:Διάβολος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Να το χαίρεται η Live Pedia το άρθρο της για το διάβολο. Για την Βικιπαίδεια όμως είναι τουλάχιστον μη σοβαρό. Κωστή νομίζω ότι μπορείς να γράψεις πολύ καλύτερο --ΗΠΣΤΓ 11:55, 26 Μαΐου 2007 (UTC)

Θα ήταν καλύτερα τουλάχιστον να μετανομαστή σε Σατανάς είναι άχαρο το Διάολος.--✻tony esopi λέγε 12:00, 26 Μαΐου 2007 (UTC)

Τι είναι αυτό το "Παντως ειναι κριμα να υπαρχει τεραστιο κειμενο για τον Ιησου και τον Θεο και ενα μικρο κειμενο για τον ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΟ"?!?! Το σβήνω...--The Trouper 12:11, 26 Μαΐου 2011 (UTC)


Δεν αναφέρονται όλες οι απόψεις για τον Σατανά[επεξεργασία κώδικα]

κάποιοι αιρετικοί, ταυτίζουν τον Σατανά με τον Ίησού, ως προυπάρχον όργανο θεού μα και κομμάτι της αγίας τριάδος

επίσης υπήρξε βίαιος στον ναό με τους εμπορους κι απαρνήθηκε τον θεό στο σταυρό [ηλι ηλι λαμα σαβαχθανι]

ο Ίησούς προυπήρχε σαν πνευμα και σταυρώθηκε για να λυτρωθεί από την προηγούμενη ζωή του ως άγγελος του σκότους - κι έγινε άγγελος αγάπης [άκυρο σαν ιδέα μα υπάρχει πχ βλέπε DEICIDE serpents of the light - οι οπαδοί των DEICIDE einai χιλιάδες και πολλοί [όχι όλοι] ταυτίζουν Σατανά και Ιησού, δεν είναι παράδοξη άποψη στους χώρους του μέταλ - αν και οι παραδοσιακοί Σατανιστές διαχωρίζουν τον Σατανά από τον Ίησού ή είναι άθεοι ελευθεριστές

επίσης ο Σατανάς, ποτέ άμεσα δεν έκανε κακή πράξη αλλά έδωσε "αρνητικές" εναλλακτικές


δεν συμμερίζομαι την αιρετική άποψη αλλά θα πρέπει να αναφερθεί - έστω ως αιρετική και αβάσιμη

Σχόλιο 15-7-2017[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Μαμωνάς Το ουσιαστικό Μαμωνάς απαντά τέσσερις φορές στην Καινή Διαθήκη[1] και είναι αραμαϊκής προέλευσης, πιθανότατα από τη ρίζα «’mn» που σημαίνει "αυτό το οποίο κάποιος εμπιστεύεται"[2]. Η λέξη δεν εμφανίζεται στην Παλαιά Διαθήκη, όμως σε εβραϊκά κείμενα χρησιμοποιείται με τις έννοιες "πόρος", "κέρδος" (κυρίως το ανέντιμο), "αποζημίωση", ""λύτρα" ή "δωροδοκία", δίνοντας πάντα την αίσθηση του αναξιοπρεπούς και αποτελώντας στόχο ηθικής επίκρισης[3]. Λέξεις παρόμοιες του Μασοριτικού, εβραϊκού κειμένου της Π.Δ. (όπως στα Ψαλμ. 37,3 και ίσως Ησ. 33,6)[4], αποδίδονται στη Μετάφραση των Εβδομήκοντα ως "πλούτος ή αργύριον"[5].

Η θεολογική σημασία[6] του όρου σχετίζεται με την πλεονεξία η οποία είναι μια μορφή ειδωλολατρίας (Κολ. 3,5) αφού σημαίνει μεγαλύτερη προσκόλληση στα υλικά αγαθά παρά στο Θεό (Ματθ. 6,21), σαν να ήταν αυτά οι κύριοι του, περιφρονώντας τον αληθινό Κύριο (Ματθ. 6,24). Η επιλογή ενός ψεύτικου θεού αποκόπτει τον άνθρωπο από τον πραγματικό Θεό και τον οδηγεί, εν γνώση του, στην απώλεια, όπως τον Ιούδα τον πλεονέκτη (Ματθ. 6,15, Ιωαν. 17,12). Η αξία των φθαρτών αγαθών είναι μειωμένη κάτω από το πρίσμα της μέλλουσας ζωής (Λουκ. 6,20.24), και ο Μαμωνάς είναι άδικος, αλλά και ψεύτης και απατηλός, αφού είναι μωρία να στηρίζεται κανείς σε φθαρτά αγαθά τα οποία ο χρόνος αφανίζει και ο θάνατος αχρηστεύει (Ματθ. 6,19-20).

Πάντως, ο κάτοχος του πλούτου δεν σημαίνει ταυτόχρονα και τον υπηρέτη του. Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας, η κατηγορία της πλεονεξίας απευθύνεται όχι στους "πλουτούντας" αλλά στους "δουλεύοντας", δηλ. αυτούς που υπηρετούν τον πλούτο (Ιωάννης ο Χρυσόστομος), καθώς υπήρξαν ευσεβείς οι οποίοι "πλούσιοι μεν ήσαν, αλλ' ου τω πλούτω εδούλευον" προσφέροντας αυτόν σε εκείνους που είχαν ανάγκη (Ευθύμιος ο Ζιγαβηνός)[7]. Απαραίτητη προϋπόθεση, ο πλούτος αυτός να μην είναι "εξ αρπαγής" (Ιωάννης ο Χρυσόστομος)[8]. Αναφορά: Αντρέας Cyprus 91.184.221.99 19:50, 15 Ιουλίου 2017 (UTC)