Συζήτηση:Γραμμομόριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Ο όρος γραμμομόριο αν και συναντάται πολύ συχνά στα παλαιότερα συγγράμματα τείνει πλέον να εξαλειφθεί και αντί αυτού χρησιμοποιείται πλέον ο πιο δόκιμος όρος «mol μορίων». Επί καιρό στην ελληνική βιβλιογραφία υπήρχε μία σύγχυση μεταξύ του όρου mole και πότε αυτός χρησιμοποιείται. Οι έννοιες γραμμομόριο, γραμμοάτομο, γραμμοϊόν, γραμμοϊσοδύναμο σαν μετάφραση των όρων «ποσότητα ύλης τόσων γραμμαρίων όσο είναι και το μοριακό βάρος»=γραμμομόριο=mole κ.ο.κ. δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να εκφράσουν την πραγματική έννοια του mol μορίων που η πραγματική του υπόσταση πηγάζει από την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού μορίων στην ποσότητα της ουσίας. Οι δε ιδιότητες που στηρίζονται στο μέγεθος που ονομάζεται «Ποσότητα ουσίας» (όπως μέγεθος είναι και η μάζα, το ηλεκτρικό φορτίο κ.τ.λ.) δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση με την έννοια του γραμμομορίου (ή του mole). Η «ποσότητα ουσίας» είναι θεμελιώδες μέγεθος στη φυσική με μονάδα μέτρησης το «μολ» με σύμβολο το mol. Το παρόν άρθρο από τη μία μεριά ήθελε να αποδώσει την μονάδα αυτή του διεθνούς συστήματος, από την άλλη πλευρά ήθελε να βοηθήσει τους αναγνώστες να βγουν από την πλάνη των παλαιοτέρων σχολικών εγχειριδίων, που ευτυχώς στα σημερινά σχολικά συγγράμματα επιμελώς και με πολύ προσοχή αποφεύγεται. Οι συνεργάτες που δημιούργησαν την ανακατεύθυνση αυτή από υπερβάλλοντα ζήλο και από διάθεση να θέσουν τον τίτλο σε πιο δόκιμη ή πιο γνωστή μορφή υπέπεσαν δυστυχώς στην πλάνη αυτή. Προνοώντας για την εύκολη αναζήτηση του όρου δημιούργησα ταυτόχρονα και μία σελίδα αποσαφήνισης με την οποία εύκολα θα μπορούσε ο καθένας να φτάσει στο σωστό άρθρο. Η σελίδα αυτή με τις ανακατευθύνσεις έχει χαθεί. Το άρθρο αυτό μπορεί να έχει τους παρακάτω τίτλους:

  • Μολ (μονάδα μέτρησης)
  • Mol (μονάδα μέτρησης)
  • Mol

Κάθε άλλος τίτλος θα συνέχιζε τη σύγχυση που επικρατεί με τον όρο αυτό. Παρακαλώ να διαβάσετε το άρθρο και να παρακολουθήσετε τις προτεινόμενες εξωτερικές συνδέσεις. --Ntozis 22:32, 6 Ιουλίου 2006 (UTC)

Η σελίδα αποσαφήνισης δεν χάθηκε, την μετακίνησα εγώ στο Mole (αποσαφήνιση) για να μείνει το Mole τίτλος του κύριου άρθρου. Για τις υπόλοιπες σημασίες πάντως δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζονται εδώ, καθώς αναφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Θα μπορούσε να μπει στο Βικιλεξικό.

Τώρα για το συγκεκριμένο, σχεδόν θα συμφωνήσω ότι το γραμμομόριο, παρόλο που είναι η "επίσημη" μετάφραση του mole στα ελληνικά, και καμία σχέση δεν έχει με το νόημα του mole και έχει ταλαιπωρήσει πολλές γενιές μαθητών και δασκάλων. Σαν όρος τείνει δε να καταργηθεί. Προτείνω αντιστροφή, δηλ. Mole σαν κυ΄ριο άρθρο και το γραμμομόριο ανακατεύθυνση - Badseed απάντηση 08:31, 7 Ιουλίου 2006 (UTC)

Δεν καταλαβαίνω γιατί ο όρος "γραμμομόριο" είναι τόσο αδόκιμος! Ασφαλώς θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ mole και γραμμομορίου, αφού το γραμμομόριο είναι απλώς μια ειδική περίπτωση mole. Αλλά γιατί ο όρος "mol μορίων" είναι περισσότερο δόκιμος από τον όρο "γραμμομόριο"; Επίσης, προτείνετε με τον ίδιο τρόπο να "εξαφανίσουμε" και το "γραμμοάτομο", "γραμμοϊόν" κ.α.;

Ασφαλώς και το mol δεν είναι μονάδα μέτρησης, παρά μόνο καταχρηστικά! Το mol, ορισμένο ως "ποσότητα οντοτήτων πλήθους ίσου με τον αριθμό του Avogadro (NA), είναι καθαρός αριθμός στον οποίον δίνεται η ονομασία mol, όπως ακριβώς στον αριθμό 3.14159... δόθηκε η ονομασία "π". Αν είχαμε αποφασίσει π.χ. ότι πλήθος 5 οντοτήτων αποτελεί χρήσιμο στοιχείο για τη χημεία, θα αποκτούσε το 5 ιδιαίτερη μονάδα μέτρησης;

Εξάλλου, ο λόγος που το mol ορίζεται να περιέχει ακριβώς NA μονάδες, είναι διότι το γραμμάριο, ως μονάδα μάζας, περιέχει NA ατομικές μονάδες μάζας (amu). Καταλαβαίνετε ότι οποιαδήποτε μεταβολή στον ορισμό του γραμμαρίου ή της amu θα μετέβαλλε αυτομάτως τον αριθμό Avogadro, δηλ. ο αριθμός αυτός δεν έχει τίποτε το θεμελιώδες και προκύπτει από σύμβαση και συγκυρία καθαρά. Η χρησιμότητα του mol είναι να μετατρέπει συσχετίσεις αναλογίας ατόμων (ή μορίων, ή ιόντων) σε περισσότερο βολικές πρακτικά, οικείες και μετρήσιμες αναλογίες βαρών και όγκων, προϋποθέτοντας την ομογένεια της ύλης. Ως εκ τούτου, ο όρος "γραμμομόριο" αποδίδει σωστά την εξάρτηση του mol (δηλαδή μιας ορισμένης ποσότητας οντοτήτων) από τον ορισμό του γραμμαρίου. (Η ταλαιπωρία των μαθητών είναι μια εντελώς άλλη και πονεμένη ιστορία μηχανικής μάθησης...) --Diderot 10:45, 7 Ιουλίου 2006 (UTC)

σημειώνω ότι και εγώ είμαι καθαρά υπέρ του τίτλου γραμμομόριο για το άρθρο. --Λύκινος 10:32, 21 Ιουλίου 2006 (UTC)