Συζήτηση:Γερμανική εισβολή στην Πολωνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Το άρθρο θα πρέπει να μετονομαστθεί σε 'Εισβολή στην Πολωνία -1939', εφόσον υπήρξε και συμμετοχή από Σ.Ε.. Το interwiki επιβεβαιώνει αυτό τον τίτλο. Αναμένω τυχόν εναλλακτικές απόψεις σχετικά με τον τίτλο.Alexikoua 00:13, 30 Αυγούστου 2012 (UTC)

«Εισβολή στην Πολωνία (1939)» δεν μου αρέσει η παύλα στο τίτλο. --C Messier 20:04, 30 Αυγούστου 2012 (UTC)

Η εισβολή από την Σ.Ε. έγινε 17 ημέρες μετά την Γερμανική εισβολή, όταν πλέον η Πολωνία είχε καταρρεύσει στρατιωτικά και πολιτικά (δεν υπήρξε ούτε μια υποτυπώδης μάχη ή επεισόδιο) και ήταν αποτέλεσμα των συμφωνημένων στο μυστικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Ρίμπεντροπ - Μολότωφ. Συνεπώς ο τίτλος είναι μια χαρά ως έχει: Αν δεν γινόταν η γερμανική εισβολή δεν θα ακολουθούσε και η εισβολή της Σ.Ε. --Ttzavarasσυζήτηση 21:12, 30 Αυγούστου 2012 (UTC)

Δεν το έχω ψάξει πολύ, μια σκέψη μόνο. Αφού μιλάμε για διπλή εισβολή στην Πολωνία, με διαφορά λίγων ημερών, το λήμμα με τον τίτλο Εισβολή στην Πολωνία, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να κάνει εκτενή αναφορά ΚΑΙ στη Σοβιετική εισβολή; Vagrand (Συζήτηση) 21:19, 30 Αυγούστου 2012 (UTC)

Η "εισβολή" της Σ.Ε. δεν ήταν εισβολή με την κλασική έννοια του όρου, όπως προανέφερα: Μπήκε χωρίς καμία αντίσταση με στόχο μόνο να πάρει το τμήμα της Πολωνίας όπως είχε συμφωνήσει με τους Χιτλερικούς, στην ουσία ήταν μόνο μια "μοιρασιά" του στυλ "κατέλαβα την Πολωνία, έλα να πάρεις το τμήμα που συμφωνήσαμε μια και αντίσταση δεν πρόκειται να βρεις". Και κάτι ακόμη: Η διαφορά "λίγων ημερών" στη συγκεκριμένη φάση του κεραυνοβόλου πολέμου μόνο "λίγες μέρες" δεν ήταν... --Ttzavarasσυζήτηση 21:34, 30 Αυγούστου 2012 (UTC)

Υπό την πολιτική-διπλωματική έννοια του όρου είναι εισβολή. Ο όρος δεν προϋποθέτει τον πόλεμο, αλλά την καταστρατήγηση του status quo, χωρίς την συγκατάθεση της άλλης πλευράς ή έστω ενός διεθνώς αναγνωρισμένου παράγοντα.Alexikoua 00:29, 31 Αυγούστου 2012 (UTC)
Σωστά. Καμία πολωνική κυβέρνηση (!) δεν τους κάλεσε να "συμβάλουν" προς βοήθεια. Το αποτέλεσμα των δυο εισβολών ήταν ο καταμερισμός της Πολωνίας, πριν την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.--Vagrand (Συζήτηση) 01:46, 31 Αυγούστου 2012 (UTC)
Βέβαια θα μπορούσε να 'μην' θεωρηθεί εισβολή από Σ.Ε. υπό το ιστορικό πρίσμα ότι η κίνηση αυτή προσέφερε στην ανάσχεση της δύναμης του Άξονα.Alexikoua
Πάντως όπως και να λέγεται υπάρχει η εναλλακτική η σοβιετική αυτή πρωτοβουλία να αποκτήσει το δικό της εκτενές άρθρο (βλ. [[1]])Alexikoua 00:43, 31 Αυγούστου 2012 (UTC)

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό το λήμμα! "Σοβιετική εισβολή στην Πολωνία (1939). --Ttzavarasσυζήτηση 06:23, 31 Αυγούστου 2012 (UTC)