Συζήτηση:Γεγονότα Μαΐου 2009

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
  • Σχετικά με "νωρίτερα γεγονότα". Η λέξη "νωρίτερα" είναι αδόκιμη στη προκειμένη χρήση γιατί αποτελεί συγκριτικό βαθμό του επιρρήματος "νωρίς". Δεν λέμε νωρίτερος άνθρωπος ή νωρίτερη δουλειά αλλά "ήρθα νωρίτερα" -επιρρηματική χρήση και όχι επιθετική. Κατά συνέπεια η φράση "νωρίτερα" γεγονότα επιδιώκει να διαφοροποιεί την χρονική σειρά των γεγονότων ως προς τα "τρέχοντα" ή τα "τωρινά" αλλά δεν το κάνει κομψά. Πριν από τα "τωρινά" πιστεύω ότι θα ήταν κομψότερο να λέμε τα "προηγουμενα" ή "προγενέστερα" γεγονότα. Αν συμφωνούν κι άλλοι, αλλάξτε το -ίσως το έχετε ξανασυζητήσει και το θεωρείτε σωστό. Ευχαριστώ.

Ναι, αλλά νωρίτερα είναι ο συγκριτικός του επιρρήματος, όπως είπες κι εσύ. Άρα, στην περίπτωση αυτή το σκεπτικό είναι "γεγονότα που έγιναν νωρίτερα" (από άποψη χρόνου). Σαφώς και μπορεί να αλλάξει. ----Lemur12 να΄στε καλά 18:02, 17 Μαΐου 2009 (UTC)

Ουπς, τώρα είδα ότι είχε γραφτεί πράγματι σαν να είναι επίθετο. Ευχαριστώ για την επισήμανση. Όπως εξήγησα όμως πιο πάνω, επίρρημα είναι. ----Lemur12 να΄στε καλά 18:17, 17 Μαΐου 2009 (UTC)