Συζήτηση:Γαλέος

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ζωολογία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ζωολογία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.

Η υποενότητα "Ψαράδικες ιστορίες" αν είναι να μείνει πρέπει να αλλάξει οπωσδήποτε, αλλά δεν ξέρω πώς μπορώ να της αλλάξω ύφος!! --Veron 12:56, 22 Μαρτίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Σύμφωνα με τη Wikipedia "Galeorhinus galeus, is a hound shark of the family Triakidae, the only member of the genus Galeorhinus" Είναι αυτό σωστό ή η οικογένεια carharinidae?

Συμφ με αυτο το άρθρο και ειδικότερα συμφ με τον «Κατάλογο Των Θαλάσσιων Ιχθύων Της Ελλάδος» του Κ. Παπακωνσταντίνου (1988) στα ελληνικά νερά υπάρχουν τουλάχιστον 35 είδη καρχαρία (σε σύνολο από 457 διαφορετικά είδη παγκοσμίως). Σύμφωνα με το ως άνω άρθρο η ονομασία «γαλέος» είναι εμπορική ονομασία οποιουδήποτε είδους καρχαρία έχει αλιευτεί και πωλείται για κατανάλωση ως τροφή. Ο «γαλέος» δεν αποτελεί κάποιο ξεχωριστό είδος καρχαρία ή ξεχωριστό είδος «σκυλόψαρου».--212.54.198.90 01:57, 15 Αυγούστου 2012 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχει η σελίδα: Γαλέος (αποσαφήνιση). Γενικά, επειδή έχω ασχοληθεί με τη κάλυψη των καρχαριών στη βικιπαίδεια, ξέρω ότι δεν αποκαλούνται γαλέοι όλοι οι καρχαρίες, αλλά είναι μια αρκετά ευρεία ονομασία που φέρουν ψάρια με παρόμοια εμφάνιση. Η σχετική παρατήρηση μπορεί να υπάρξει στη σελίδα αποσαφήνισης ή να υπάρχει μια σχετική αναφορά στο παρόν λήμμα. --C Messier 08:00, 15 Αυγούστου 2012 (UTC)[απάντηση]

Ναι πράγματι. Βλέπω τώρα ότι η επιστημονική ονομασία του είδους αυτού είναι ακριβής, είναι «Γαλεόρρινος ο γαλέος» (Galeorhinus galeus). Υπάρχουν ωστόσο 3 θέματα.
1.Δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια σε τι αναφερόμαστε όταν λέμε «σκυλόψαρα». Αν είναι ταυτόσημο με τον όρο en:Dogfish τότε πρόκειται για την τάξη Squaliformes, η ο οποία υπάγεται στους καρχαρίες. Αυτό το θέμα αφορά κυρίως το άρθρο σκυλόψαρο και όχι το άρθρο γαλέος. Αλλά αν ισχύει πρέπει να διορθωθεί σχετικά και το άρθρο γαλέος.
2.Θα ήθελα να το επαληθεύσω και από άλλη πηγή, αλλά μου μοιάζει πολύ αξιόπιστη η πληροφορία από την αγγλική wiki οτι o Galeorhinus galeus (ο γαλέος δηλαδή) είναι κι αυτός ένα είδος καρχαρία. Συγκεκριμένα στο άρθρο en:shark βλέπουμε ότι οι καρχαρίες αποτελούν 8 τάξεις:
Carcharhiniformes
Heterodontiformes
Hexanchiformes
Lamniformes
Orectolobiformes
Pristiophoriformes
Squaliformes
Squatiniformes
αλλά ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι ο ελληνικός όρο καρχαρίας αναφέρεται μόνο στην πρώτη από αυτές, τα Carcharhiniformes, βλέπουμε οτι οι τριακίδες (en:Triakis) όπως ο Galeorhinus galeus ανοίκουν στα en:Carcharhiniformes. Δηλαδή ο Galeorhinus galeus σε κάθε περίπτωση είναι είδος καρχαρία.
3.Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η πηγή που αναφέρει ότι υπάρχει μια κοινή χρήση του όρου γαλέος, που διαφέρει από την επιστημονική χρήση της ονομασίας γαλέος, και σύμφωνα με αυτή την κοινή χρήση γαλέο ονομάζουν οι έμποροι ψαριών οποιοδήποτε είδος καρχαρία. Επίσης υπάρχει η χρήση του όρου από την στατιστική υπηρεσία όπου καταγράφονται ο τόνοι αλιευμάτων ως εξης:
Γαλέοι: 334 μετρικοί τόνοι (μέση παραγωγή 25ετίας)
Σκυλόψαρα: 200 μετρικοί τόνοι (μέση παραγωγή 25ετίας).
Δεν είναι ξεκάθαρο αλλά υποθέτω ότι στη στατιστική καταγραφή αλιευμάτων «γαλέο» εννοούν όλα τα ψάρια παρόμοιας μορφολογίας με τον Galeorhinus galeus (ουσιαστικά όλους τους καρχαρίες που ζουν κοντά στον πυθμένα της θάλασσας, en: ground sharks) ενώ σκυλόψαρα εννοούν όλα τα ψάρια την τάξης en:Squaliformes.--94.65.58.69 20:07, 15 Αυγούστου 2012 (UTC)[απάντηση]

Παρατηρώ ότι υπάρχει κάποια σύγχυση μεταξύ του 鲨鱼, του καρχαρία, του σκυλόψαρου και του γαλέου. Προφανώς η αναφορά στην επιστημονική κατάταξη είναι διαφορετική από τους υπόλοιπους όρους και καλό θα ήταν να μην προσπαθούμε να μεταφέρουμε εδώ τους προβληματισμούς που υπάρχουν σε κάθε γλώσσα για κάποιο παρεμφερές λήμμα. Εννοείται ότι θα είναι διαφορετική η άποψη των Αυστραλών αγγλόφωνων για το τι είναι shark ακόμα και από αυτήν που έχουν οι κάτοικοι της Ουαλίας οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα σκυλόψαρα που αλιεύονται στη Μεσόγειο. Σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε στη Βικιπαίδεια το τι είναι γαλέος και όχι το τι πιστεύουν οι αγγλόφωνοι Αυστραλοί πως επιβάλλεται να αναφέρεται στην ελληνική γλώσσα ως γαλέος (που, βέβαια, δεν νομίζω ότι έχουν, αυτή τη στιγμή, τέτοια πρόθεση). Για την επιστημονική ορολογία καλό θα ήταν, τώρα πια, να χρησιμοποιούνται τα Βικιείδη και όχι οι παραπομπές στα en, fr, pl, tr ή zh αντίστοιχα άρθρα.