Συζήτηση:Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών 1979-1980

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Soccerball Greece.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ελληνικό ποδόσφαιρο.
Soccerball current event.svg Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Ποδοσφαιρικές περίοδοι.


Untitled[επεξεργασία κώδικα]

Καλύτερα να αναφέρονται όλα αυτά τα πρωταθλήματα ως Γ΄Εθνική για να υπάρχει μία συνέπεια. Εξάλλου έχουμε ένα άρθρο για την Γ΄Εθνική που περιλαμβάνει και τις διοργανώσεις πριν το 1980. Δεν έχουμε φτιάξει ξεχωριστό άρθρο για το αποκαλούμενο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα --Costas78 23:02, 24 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

  • Συμφωνώ, αλλά μόνο και μόνο για λόγους "τυποποίησης".

Η Γ' Εθνική κατηγορία δημιουργήθηκε "πειραματικά" το 1982-83, σε έναν όμιλο. Προηγουμένως υπήρχε το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, με επίσημη έναρξη την περίοδο 1977-78. Από το 1966 έως και το 1977 διοργανώθηκαν 12 "περιφερειακά τουρνουά" που η ΕΠΟ τα ονόμαζε μεν Γ' Εθνική, αλλά δεν αποτελούσαν Εθνική κατηγορία, καθότι οι συμμετοχές των ομάδων κρίνονταν με βάση την κατάταξη στα τοπικά τους πρωταθλήματα, τα οποία προηγούνταν. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο π.χ. μια ομάδα να έχει τερματίσει στη 2η θέση κάποιου ομίλου του τουρνουά και την επόμενη χρονιά να μη συμμετέχει διότι δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει εισιτήριο από την τοπική διοργάνωση, πράγμα ασύμβατο για Εθνική κατηγορία.

Όμοια κατάσταση υπήρξε και την τριετία 1960-62 με τη Β' Εθνική, που επίσης ήταν τουρνουά και όχι Εθνική κατηγορία. Φιλικά, --ΑΝώΔυΝος 07:51, 26 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Για λόγους τυποποίησης το αναφέρω και εγώ. Και το πρωτάθλημα πρώτης εθνικής έχει πάρει διάφορα ονόματα κατά καιρούς (τώρα λέγεται σούπερ λιγκα π.χ.) αλλά τα άρθρα που αφορούν πρωταθλήματα ανά σεζόν τα ονομάζουμε πρωταθλήματα Α΄Εθνικής (π.χ. Α΄Εθνική ποδοσφαίρου αντρών 2007-2008) για να υπάρχει μία συνέπεια --Costas78 13:58, 26 Ιανουαρίου 2010 (UTC)


Θεωρώ την παραπάνω (αρκετά παλιά) πρόταση, που εμφανώς έχει υιοθετηθεί, απολύτως λανθασμένη. Είναι εντελώς παράλογο και θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει από "Γ' Εθνική" η ονομασία των πέντε πρωταθλημάτων της «Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας» (έτσι την ξέρει ΟΛΟΣ ο κόσμος που την έζησε) στο σωστό όνομα. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μια ονομασία για την Εθνική Ερασιτεχνική την οποία αυτή ουδέποτε είχε και με την οποία κανείς δεν την ξέρει (συν τοις άλλοις αυτό θα ήταν πρωτότυπη έρευνα). Το επιχείρημα της "ομοιομορφίας" έχει τόσο νόημα, όσο θα είχε το να ονομάσουμε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα από το 1979 "Σούπερ Λιγκ". Φυσικά θεωρώ σωστή την αναφορά των πέντε αυτών πρωταθλημάτων στο γενικό λήμμα της Γ' Εθνικής, ως η τότε τρίτη τη τάξει ακτηγορία πρωταθλήματος. Αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις θα προβώ στις εν λόγω πέντε μετακινήσεις (ή θα προλάβει άλλος, αν θέλει). --MedMan (συζήτηση) 22:40, 26 Απριλίου 2019 (UTC)