Συζήτηση:Βρετάνη

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παρακαλώ, αν κάποιος συνάδελφος Βικιπαιδιστής τυγχάνει να έχει γνώσεις αναφορικά με την προϊστορική περίοδο, αν του είναι εύκολο να ρίξει καμία επιμέλεια στην ενότητα Προϊστορία του λήμματος, γιατί τα έχω κάνει θάλασσα νομίζω (αν όχι ότι είμαι σίγουρος... )... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...--Montjoie-Saint-Denis !!! (συζήτηση) 22:57, 8 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]


  • Κανονικά θα έπρεπε να σε βοηθήσει ο φίλος Xaris333 που είναι και από Κύπρο… αλλά τέλος πάντων (σου δίνω προς το παρόν μια πηγή-αναφορά, περί προϊστορίας, που έχει σχέση με το λημματάκι σου……..


Οι αρχαίοι Έλληνες στην Ιρλανδία


Οι Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς ονομάζουν την Νήσο (της Ιρλανδίας) με το όνομα «ΙΕΡΝΗ» (Ιέρνη). Τούτο το συναντούμε στα Αργοναυτικά στον Αριστοτέλη και στον Στράβωνα. Στα Ελληνικά ΙΕΡΝΗ σημαίνει Ιερά Νήσος.

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «Νήσο της Ίριδος». Η Ίριδα ήταν Θεά Αγγελιοφόρος του Δία και της Ήρας.

Στο ιρλανδικό βιβλίο Leadharcadhal αναφέρεται ότι «περί το 1240 π.Χ. έφθασαν στο νησί της κόρης τους της Ίριδος, ο Θαύμας, Θεός του Πόντου και η Ηλέκτρα κόρη του Άτλαντα και της Πλειόνης». Δηλαδή είτε το ένα είτε το άλλο, η ονομασία του νησιού σχετίζεται με την Ελλάδα. Στο βιβλίο του Τζιράλτους ντε Μπάρι (History and Topography of Irland) αναφέρεται: «Αργότερα ο Έλληνας πρίγκιπας Παρθόλος έφθασε στο Νησί συνοδευόμενος από 24 ζεύγη Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και οι τρεις υιοί του με τις συζύγους τους αποβιβάστηκαν στον κόλπο Κένμαρ (αρ. 1) και εγκατασταθήκαν στην περιοχή του Δουβλίνου. Σε τριακόσια χρόνια έγιναν πέντε χιλιάδες. Από επιδημία οι περισσότεροι πέθαναν και τάφησαν σε ομαδικό τάφο (τύμβο) στο Tallaght έξω από το Δουβλίνο».

Μετά τον Τρωικό Πόλεμο, όπως γράφουν ο Φ. Ζιρώ και Ζ. Ροθ στο βιβλίο τους «Γενική Μυθολογία», έφθασαν στο Νησί οι Thuta de Danan (Έλληνες Δαναοί) άνθρωποι Θείας καταγωγής με ρομφαίες και δόρατα καθώς και την «πέτρα της μοίρας» που έφεραν από το Σπήλαιο του Διός, στο όρος Ίδη της Κρήτης, όπου ο Βασιλιάς Μίνωας ο Α’ αγρυπνούσε κάθε εννιά χρόνια, περιμένοντας την επιφοίτηση του προγόνου του, του Διός, για να νομοθετήσει και να κυβερνά σωστά το λαό του.

Αργότερα οι Βασιλείς της Νήσου κάθονταν πάνω σ’ αυτήν την «πέτρα» περιμένοντας τη Θεία έμπνευση. Οι Δαναοί στην αρχή συγκρούστηκαν με τους Γίγαντες, τους Φορμόρους, που ήσαν και αυτοί θεϊκής καταγωγής, μετά όμως συμβίωσαν.

Στη συλλογή «Αρχαίες Ιρλανδικές Ιστορίες» αναφέρεται ότι οι Δαναοί που ζούσαν στα βόρεια νησιά έγιναν οι σοφότεροι της ανθρωπότητος. Έκτισαν τέσσερις πόλεις: τη Φαλιά, τη Γοριά, τη Μυριά και την Φιδιά.

Στην περιοχή Αράν της Β. Ιρλανδίας (αρ. 2) διασώζονται κυκλώπεια τείχη που τα κατασκεύασαν οι άνθρωποι της θάλασσας, οι Έλληνες Γίγαντες. Τα ίδια περίπου αναφέρονται και στο βιβλίο των Επιδρομών του Λεβάρ Γαβχάλα.

Οι Ιρλανδοί καυχώνται ότι είναι απόγονοι των Κελτών που έφθασαν στη Νήσο τον τρίτο π.Χ. αιώνα.

Να μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι Κέλτες είναι ελληνογενείς. Το όνομά τους το πήραν είτε από τον προγεννήτωρά τους, τον Κέλτο (Κέλτος), γιο του Ηρακλή και της Κελτίνης κόρης του βασιλιά Βρεττανού (Βρεττανός (μυθολογία)) της Βρεττάνης στη Βόρεια Γαλλία, είτε από τους Κέλητες ίππους των Αρχαίων Ελλήνων. Κέλητες ίπποι είναι τα γρήγορα και δυνατά άλογα. Οι Κέλτες εθεωρούντο πολύ καλοί πολεμιστές.

Μετά εγκαταστάθηκαν στο Νησί οι Πικτοί από την Καλληδονία (Σκωτία) και την Ουαλία. Σχεδόν όλοι οι Καλληδόνες ήσαν Έλληνες. Οι σημερινοί Ιρλανδοί είναι απόγονοι όλων όσων αναφέρθηκαν.

Το 430 μ.Χ. επισκέφθηκε το Νησί ο Επίσκοπος Πατρίκιος ορμώμενος από την Σκωτία και δίδαξε το Χριστιανισμό.

  • Πηγή: το άρθρο που έγραψε ο φυσιογνώστης Ρένος Θ. Κυριακίδης, με τον τίτλο «Οι αρχαίοι Έλληνες στην Ιρλανδία», από το περιοδικό «Ενατενίσεις», έκδοση της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας του Κύκκου (στην Κύπρο), τεύχος 4, σελ. 74-77.

(Παρακάτω, στο ίδιο, έχει και αναφορά και σε αρχαιολογικούς χώρους),

  • Που θα το βρεις; Δεν σου λέω…….., άντε καλά σου λέω:

[[1]]

Με εκτίμηση...--79.131.145.78 01:16, 9 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]