Συζήτηση:Βαρκελώνη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.


"Η πόλη δεν έχει πολύ αρχαία ιστορία [...] Η σημερινή πόλη μπορούμε να πούμε ότι ιδρύθηκε κατά τον πρώτο αιώνα"
20 αιώνες ιστορία δεν είναι αρκετοί, από 30 και πάνω είναι αξιόλογοι; Φυσικά δε συγκρίνονται με την παμμέγιστη ελληνική ιστορία (που αδιαλείπτως και με βιολογική κληρονομικότητα συνεχίζεται μέχρι σήμερα), αλλά ας τους αφήσουμε χαριστικά να λένε κι αυτοί ότι κάτι έχουν, έστω και ρωμαϊκό...Τι άλλο θα δούμε--Αρχίδαμος 21:01, 19 Ιουλίου 2006 (UTC)

  • όχι μόνον αυτό, καλέ Αρχίδαμε, αλλά και το αρχαίο κέντρο, η καλούμενη Γοτθική Γειτονιά (στα Καταλανικά Barri Gòtic) είναι γεμάτο ρωμαϊκά τε και μεσαιωνικά πραγμάτα, ως τις κολώνες του ναού του αυτοκράτορος Αυγούστου και τα παλάτια των βασιλέων της Αραγονίας, αλλά το πολύ χαρακτηριστικό είναι η δομή της, όπου μπορεί κανεις να δει τους κυριοτέρους δρόμους της ρωμαϊκης πόλεως καθώς και την αγορά, την σημερινή πλατεία του Αγ. Ιακώβου (Κατ. Plaça de Sant Jaume), όπου, όπως στην αρχαιότητα, είναι τα κέντρα της εξουσίας, δηλαδή του Δημαρχείου και της Generalitat (η έδρα της κυβέρνησης της Καταλωνίας). Μετά, τον μεσαίωνα η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα της Βασιλίας της Αραγονίας, που περιελάμβανε τις σημερινές Αραγονία, Καταλωνία, Βαλεάριδες, Βαλένθια, Σαρδινία, Νάπολι και Σικελία (δηλ. όλη την κάτω Ιταλία), και είχε επίσης έναν Πρέσβυ στην Κωνσταντινούπολη την ημέρα της Αλώσεως. Εγώ λατρεύω τον Ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του, αλλά να το πει κανείς ότι η Βαρκελώνη μας δεν έχει ιστορία, νομίζω πως είναι μεγάλη αδικία ή μεγαλύτερη άγνοια.--Χρυσοχαίτας 10:55, 17 Ιουλίου 2007 (UTC)

Σχόλιο 15-11-2014[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: εσφαλμένη αναφορά

Εφ όσον τελευταία τροποποίηση έγινε στις 7 11-2014, γιατί δεν αναφέρεται το πρόσφατο δημοψήφισμα για απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία; Αναφορά: Σουλτάνα Γαλατσίδα 62.74.25.35 16:21, 15 Νοεμβρίου 2014 (UTC)

Γιατί αφορά την Καταλωνία και όχι μόνο τη Βαρκελώνη. --C Messier 15:46, 18 Φεβρουαρίου 2015 (UTC)