Συζήτηση:Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κόμβοι τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα[επεξεργασία κώδικα]

Βλέπω ότι κάποιος αλλάζει τους κόμβους στο τμήμα Λαμία-Ξυνιάδα. Τα λάθη που υπάρχουν είναι: 1. Στις εξόδους υπάρχει το πρότυπο Διασταύρωση αυτοκινητοδρόμων και στους κόμβους μεταξύ 2 αυτοκινητοδρόμων υπάρχει το πρότυπο Έξοδος αυτοκινητοδρόμου, ενώ πρέπει να συμβαίνει το αντίθετο 2. Οι περιοχές που αναφέρονται είναι λάθος (π.χ. στην έξοδο για Λαμία αναφέρεται ο Α1 με τις περιοχές και όχι οι εθνικές οδοί που συνδέονται άμεσα με τον αυτοκινητόδρομο ενώ στον κόμβο με Α1 αναφέρεται μεν ο Α1, αλλά χωρίς τις περιοχές) 3. Στις τελευταίες επεξεργασίες σβήστηκε η αρίθμηση που υπήρχε από προηγούμενες επεξεργασίες (πχ κόμβος 1 Λαμία)

Διόρθωσα τα λάθη που ανέφερα προηγουμένως χθες, όμως σήμερα βλέπω ότι έγινε αναίρεση επεξεργασιών. Επίσης η δικαιολογία για την αναίρεση αυτήν είναι μια πηγή στην οποία δεν αναφέρονται οι κοντινές περιοχές. Δεν λέω ότι η πηγή είναι λάθος, απλά στην πηγή δεν αναφέρονται οι κοντινές περιοχές και εθνικές οδοί. Οι περιοχές και εθν. οδοί αναφέρονταν σε προηγούμενες περιοχές όμως σβήστηκαν και κάποιες αντικαταστάθηκαν από άλλες που όμως είναι λάθος

Stevenmits (συζήτηση) 15:06, 29 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]


Αγαπητέ Stevenmits καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Το πρότυπο "διασταύρωση αυτοκινητοδρόμων", παρά την ονομασία του, έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλα σχετικά λήμματα για να ορίσει έναν ανισόπεδο κόμβο, διότι αυτό είναι το σύμβολο με το οποίο δηλώνεται ένας Α/Κ στις πράσινες πινακίδες των αυτοκινητοδρόμων. Το πρότυπο "έξοδος αυτοκινητοδρόμου", από την άλλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλά για μία έξοδο αυτοκινητοδρόμου (π.χ. σε έναν ημικόμβο), χωρίς να πρόκειται για πλήρη ανισόπεδο κόμβο ο οποίος έχει συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά. Όλα αυτά είναι λίγο πολύ άτυπα ούτως ή άλλως, οπότε δεν επιμένω στα παραπάνω.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που συνδέονται δεν είμαι, προσωπικά, σίγουρος πού θα οδηγεί ο κάθε κόμβος όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος και αυτό δεν αναφέρεται στο άρθρο-πηγή από το ypodomes.com. Ίσως είναι μια πληροφορία που δεν έχει γίνει γνωστή ακόμα, ή ίσως να αναφέρεται σε κάποια άλλη πηγή. Πάντως σε αυτήν την επεξεργασία, οι διορθώσεις στις οποίες προχωρήσατε, που αποτελούν ουσιαστικά επαναφορά από προηγούμενη έκδοση, δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια πηγή αναφέρονται. Πώς είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι είναι σωστές; Οι πληροφορίες που υπάρχουν στα λήμματα πρέπει να συνοδεύονται από πηγές ώστε να μπορούν να επαληθευτούν από τον αναγνώστη.
Σχετικά με την αρίθμηση των κόμβων, δεν κατανοώ πού αναφέρεται αυτή. Το έχω παρατηρήσει και σε άλλα λήμματα αυτοκινητοδρόμων αλλά δεν καταλαβαίνω από πού προκύπτει και ποιος ο λόγος να αναγράφεται. Οι κόμβοι της Εγνατίας Οδού πράγματι φέρουν συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για όλους τους άλλους αυτοκινητοδρόμους. Μια έρευνα στις ιστοσελίδες των εταιρειών παραχώρησης ίσως μας διαφωτίσει και, αν εκεί δεν αναφέρεται κάποια αρίθμηση των κόμβων, θα πρέπει να την αφαιρέσουμε και από τα λήμματα, αλλιώς συζητάμε για μια παντελώς αυθαίρετη προσθήκη τόσο σε αυτό το λήμμα όσο και σε υπόλοιπα.
Τέλος, σχετικά με αυτήν την επεξεργασία, η ορθή ονομασία της σήραγγας του Α/Δ στην περιοχή του Δομοκού είναι "σήραγγα Όθρυος" σύμφωνα με αυτό το άρθρο (μεταξύ άλλων), γεγονός λογικό αφού διέρχεται και μέσα από το ομώνυμο βουνό. Υπάρχει, δε, ήδη σχετικό λήμμα για την εν λόγω σήραγγα, το οποίο βέβαια αναφέρεται στην σιδηροδρομική σήραγγα, η οποία (θα) βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την οδική. Θα πρέπει απλά να προσθέσουμε στο υπάρχον λήμμα της σήραγγας Όθρυος, ότι η ονομασία αυτή αναφέρεται τόσο στην σιδηροδρομική όσο και στην οδική σήραγγα. Esslet(συζήτηση) 22:51, 29 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]
Καλησπέρα,
Περί προτύπου διασταύρωσης και εξόδου αυτοκινητοδρόμου στους ανισόπεδους κόμβους η σήμανση είναι Έξοδος Αυτοκινητοδρόμου, ενώ όταν διασταυρώνονται δύο αυτοκινητόδρομοι η σήμανση είναι Διασταύρωση Αυτοκινητοδρόμων πχ σύμφωνα με την Εγνατία Οδό ΑΕ. Μάλιστα σε όλους τους υπόλοιπους κόμβους του λήμματος (Από κόμβο με Εγνατία Οδό μέχρι κόμβο Σμοκόβου) καθώς και στα υπόλοιπα λήμματα αυτοκινητοδρόμων η σήμανση είναι αυτήν. Οπότε είναι λάθος η σήμανση που υπάρχει.
Η αρίθμηση των κόμβων πρέπει να υπάρχει σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους για την διευκόλυνση των οδηγών και αναφέρεται στις ταμπέλες εξόδων (πχ στην Εγνατία Οδό). Στην Οδό Κεντρικής Ελλάδας υπάρχει σχετική σήμανση. Δείτε σε αυτό το βίντεο. Πχ στο 18:19 του βίντεο φαίνεται ότι ο κόμβος της Καρδίτσας είναι ο κόμβος 7.
Τέλος για την σήραγγα Όθρυος, υπάρχουν 2 σήραγγες, όπως είπατε και εσείς: η οδική και η σιδηροδρομική. Σε αυτό το λήμμα αναφερόμαστε στην οδική σήραγγα. Ακόμα δεν υπάρχει λήμμα για την οδική σήραγγα. Όμως δεν πρέπει να βάζουμε σύνδεσμο για την σιδηροδρομική σήραγγα στο λήμμα, αφού το λήμμα αναφέρεται στην οδική σήραγγα.
Stevenmits (συζήτηση) 10:44, 30 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]


@Stevenmits: Πολύ ενδιαφέρουσα η πηγή για τη σήμανση που προσκομίσατε από την ιστοσελίδα της Εγνατίας, μου είχε, περιέργως, ξεφύγει. Με βάση αυτή λοιπόν μπορούμε να διορθώσουμε και τα υπόλοιπα λήμματα, αν έχουν αντίστοιχο πρόβλημα, γιατί όπως προανέφερα χρησιμοποιούνταν με διάφορους τρόπους τα δύο αυτά πρότυπα στα λήμματα. Τώρα έχουμε μια πηγή με βάση την οποία μπορούμε πράγματι να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες διορθώσεις.
Παρ'ότι ανεπίσημο για την ΒΠ, πολύ ενδιαφέρον και το βίντεο που μοιραστήκατε από τον Α3. Δείχνει ότι, πέραν της Εγνατίας Οδού που μου ήταν γνωστό, και στον Α3 υπάρχει πράγματι αρίθμηση των κόμβων, αν και εξακολουθεί βέβαια να υπάρχει η απορία μου σχετικά με το τι γίνεται σε όλους τους άλλους Α/Δ (π.χ. στον Α1 δεν έχω παρατηρήσει αρίθμηση, επί των πινακίδων τουλάχιστον). Πάντως για τον Α3 δεν θα επιμείνω να αφαιρεθεί η αρίθμηση μετά το βίντεο που προσκομίσατε, αν και ανεπίσημο επαναλαμβάνω. Απλά να γνωρίζετε ότι, με βάση την πολιτική, εάν στο μέλλον αμφισβητηθεί για οποιοδήποτε λόγο από κάποιον η αρίθμηση των κόμβων και αυτή δεν συνοδεύεται από σοβαρή πηγή, όπως συμβαίνει τώρα, θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Σχετικά με την οδική σήραγγα Όθρυος, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται ξεχωριστό λήμμα για οδική και σιδηροδρομική σήραγγα, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είναι εγκυκλοπαιδικά. Αυτό βέβαια μπορεί φυσικά να τεθεί και στην κρίση της κοινότητας εάν υπάρχει διαφωνία. Προσωπικά θεωρώ ότι, προς το παρόν, θα αρκούσε μία αναφορά στην οδική σήραγγα στο υπάρχον λήμμα και αν στο μέλλον υπάρξουν νέες πληροφορίες για αυτήν, μπορούμε να δημιουργήσουμε δύο ξεχωριστές ενότητες στο λήμμα ("Σιδηροδρομική σήραγγα" και "Οδική σήραγγα") ή, εάν υπάρξει ανάγκη, να διασπάσουμε σε δύο λήμματα. Esslet(συζήτηση) 13:31, 30 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]
Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

χαρτες του ε65 κανονικος χαρτης Αναφορά: ε65 2A02:587:4987:EF00:505F:2FAD:FB93:C7C 17:13, 8 Μαΐου 2021 (UTC)[απάντηση]

Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

χαρτες του ε65 το νοτιο τμημα του ε65 κανονικος χαρτης Αναφορά: ε65 χαρτης 2A02:587:4987:EF00:505F:2FAD:FB93:C7C 17:28, 8 Μαΐου 2021 (UTC)[απάντηση]