Συζήτηση:Αρχή του Πασκάλ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αρχή του Πασκάλ είναι ένας από τους βασικούς νόμους της Υδροστατικής. Η Αρχή αυτή που προσδιορίσθηκε από τον Γάλλο φυσικό και μαθηματικό Μπλεζ Πασκάλ (1623-1662), προς τιμή του οποίου και φέρει το όνομά της, καθορίζει ότι η οποιαδήποτε μεταβολή της πίεσης που τυχόν συμβεί στην επιφάνεια ενός υγρού μεταδίδεται ομοιόμορφα εντός αυτού, προς όλες τις διευθύνσεις και σε όλο το βάθος του.

Αν δηλαδή, σ΄ ένα ανοικτό δοχείο πλήρες υγρού αυξήσουμε την πίεση στην ελεύθερη επιφάνειά του κατά ΔP, π.χ. μ΄ ένα έμβολο επι του οποίου ασκούμε εξωτερική δύναμη, τότε θα διαπιστώσουμε ότι η πίεση σε οποιοδήποτε σημείο του υγρού, καθώς και στα τοιχώματα και στον πυθμένα του δοχείου θα αυξηθεί επίσης κατά ΔP, ανεξάρτητα της βαρύτητας. Προφανές λοιπόν είναι ότι η πίεση αυτή, που προέρχεται από εξωτερικές δυνάμεις π.χ. ατμοσφαιρική πίεση ή, πίεση από πεπιεσμένο αέρα ή, πίεση από ένα έμβολο στην επιφάνεια ενός υγρού, είναι τελείως ανεξάρτητη των δυνάμεων της γήινης βαρύτητας. Αυτό σε αντιδιαστολή με την υδροστατική πίεση που εξαρτάται από την βαρύτητα.

Εφαρμογές της Αρχής του Πασκάλ αποτελούν η πλήρωση με αέρα ενός τροχού ή μπαλονιού, το υδραυλικό πιεστήριο, οι υδραυλικοί γερανοί, τα υδραυλικά φρένα και πλείστα άλλα.ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη 94.64.71.135 (συζήτησησυνεισφορά) .