Συζήτηση:Αριστεροχειρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

- Η ενότητα «Μερικοί διάσημοι αριστερόχειρες» δεν υπάρχει στο αγγλόγλωσσο άρθρο (προφανώς γιατί δεν είναι απόλυτο ποιος είναι «διάσημος» και ποιος όχι, ούτε ποιος είναι απόλυτα αριστερόχειρας), και την έγραψα με βάση δικό μου προϋπάρχοντα κατάλογο. Η κοινότητα να αποφασίσει αν θα μείνει, όχι εγώ. Αν ναι, θέλει προσθήκες (ιδίως Ελλήνων/ίδων αριστερόχειρων). Μπορεί ακόμα να χωρισθεί κατά ιδιότητα - V-astro 08:02, 25 Αυγούστου 2009 (UTC)

επώνυμοι[επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τις στατιστικές η ενότητα (ή το ξεχωριστό άρθρο) θα πρέπει να περιλαμβάνει 7 ως 10 % των άρθρων που αναφέρονται σε επώνυμα άτομα στη Βικιπαίδεια. Αν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος μάλλον θα πρέπει να αφαιρεθεί όπως και κάθε τέτοιου τύπου (ξανθοί, μελαχροινοί, παπούτσι νο 42 κλπ). Αλλιώς ας φτιαχτεί Κατηγορία (όχι πρότυπο φυσικά) που να τους περιλαμβάνει. Βικιφιλικά --Xoristzatziki 03:02, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

- Είχα δημιουργήσει την «Κατηγορία:Αριστερόχειρες» το 2009, αλλά η κοινότητα τη διέγραψε. Στην πράξη, στον κατάλογο εδώ αναγράφονται οι πιο γνωστοί («επώνυμα άτομα» δε σημαίνει απαραίτητα και διάσημα, η Βικιπαίδεια περιλαμβάνει και πάμπολλα άρθρα π.χ. για απλούς `Ελληνες βουλευτές του 19ου αιώνα, καθηγητές πανεπιστημίου χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο στο ενεργητικό τους, κυβερνήτες των νησιών Κουκ κλπ.) -V-astro 07:52, 3 Νοεμβρίου 2010 (UTC)

Απέκρυψα τον κατάλογο μέχρις ότου βρεθούν αξιόπιστες πηγές. Παρακαλώ να μην επαναφερθεί μέχρι τότε. Συμφωνώ και με τον Xoristzatziki αλλά τέλος πάντων.--Dipa1965 19:35, 31 Δεκεμβρίου 2010 (UTC)

Ορολογία[επεξεργασία κώδικα]

Αμφίχειρας ή αμφιδέξιος είναι ο σωστός όρος? Στο άρθρο χρησιμοποιούνται και οι δύο, αλλά ίσως κάποιος ειδικός να γνωρίζει καλύτερα. --Chrysalifourfour 18:15, 7 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Επίσης, σε ποιά σκωτική γλώσσα αναφέρεται ο αρθρογράφος? Απ' αυτό καταλαβαίνω πως υπάρχουν τρεις διαφορετικές.--Chrysalifourfour 18:18, 7 Οκτωβρίου 2011 (UTC)

Ο ορθός - ή τουλάχιστον σε χρήση - όρος είναι αμφιδέξιος. --Ttzavarasσυζήτηση 18:28, 7 Οκτωβρίου 2011 (UTC)