Συζήτηση:Αντίσταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τουλάχιστον αφού διεγράφει θα πρέπει να αλλάξει ο τίτλος στην επιχείρηση "αποτίμηση ζωτικών άρθρων". Πer 21:06, 22 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

Πιθανά πρέπει να γίνει αντιστάτης που σημαίνει τα συγκεκριμένα "παθητικά ηλεκτρικά στοιχεία που παρουσιάζουν μόνο αντίσταση και αμελητέα αντίδραση (reactance, =φανταστικό μέρος της σύνθετης αντίστασης (impedance))" αντιστάτης. Ενώ η αντίσταση μπορεί να οριστεί είτε ως η ιδιότητα των υλικών, αντίστροφη της αγωγιμότητας, είτε ως απλά ο λόγος τάσης προς ρεύμα. Ίσως να μπορεί να γίνει συγχώνευση, και οι διαφορές είναι λεπτές, πχ έχουμε και την ιδανική αντίσταση που είναι το concept και όχι ένα πργματικό στοιχείο που το πιάνεις στα χέρια και το συνδέεις σε ένα κύκλωμα, πχ έχουμε τη γλωσσική χρήση που για ευκολία ταυτίζει αντιστάτη και αντίσταση. Αλλά καλό είναι με την ευκαιρία να τα γράψουμε στο άρθρο προτού και αν γίνει συγχώνευση με ανακατεύθυνση.--vanakaris 21:36, 22 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
Έχοντας υπόψιν ότι το αρχικό List of articles every Wikipedia should have/Version 1.0 δίνει τα αντίστοιχα en:Resistor, en:Electrical resistance αλλά και στα ελληνικά αλλά και σε όλες τις γλώσσες το [[αντίσταση]] είναι πιθανότατα αποσαφήνιση.--vanakaris 21:43, 22 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
με το συγκεκριμένο άρθρο εμπλέκονται οι εξής έννοιες:
 • Αντίσταση (αποσαφήνιση): άλλες έννιες εκτός της ηλεκτρολογικής
 • ηλεκτρική αντίσταση: R=V/I
 • εμπέδιση: μιγαδική αντίσταση;, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω την έννοια. πάντως έχει σχέση με τα πηνεία και ίσως με την ηλεκτρομαγνητική αυτεπαγωγή. ίσως είναι αποτέλεσμα επίλυσης διαφορικών εξισώσεων
 • νόμος Ωμ: R=σταθερό
 • αντιστάτης: εξάρτημα που ισχύει ο νόμος του Ωμ (ίσως και κάποιο χαρακτηριστικό παράπάνω, για παράδειγμα η λάμπα είναι αντιστάτης;)
 • Ωμ (μονάδα μέτρησης): μονάδα μέτρησης της αντίστασης

προτείνω την κατάληξη σε τρία άρθρα:

 1. το άρθρο αντίσταση να είανι άρθρο αποσαφήνισης, άρα να αλλάξει ο τίτλος στην επιχείρηση αποτίμησης, ώστε να εμφανίζεται το μήνυμα στη σψστή συζήτηση
 2. το άρθρο αντίσταση (ηλεκτρισμός) να αναφέρεται στο φαινόμενο της αντίστασης και της εμπέδισης, τον ορισμό, τη μονάδα μέτρησης
 3. το άρθρο αντιστάτης να αναφέρεται στο ηλεκτρικό εξάρτημα, το νόμο Ωμ και το σύστημα υπολογισμού της αντίστασης των αντιστατών.

νομίζω ότι αυτά τα τρία άρθρα καλύπτουν και ξεμπερδεύουν πλήρως τις έννοιεςΠer 21:54, 22 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

Ο όρος αντίσταση αναφέρεται σε πολλές περιπτώσεις όπως στη ανοσολογία, βιολογία, Ποινικό Κώδικα (Π.Κ.), στρατιωτικό Π.Κ., ακουστική, πολιτική, κοινωνιολογία (απείθεια) και βεβαίως στην αγωγιμότητα, (ηλεκτρική και ειδική). Οι δε αντιστάτες είναι διατάξεις που παρουσιάζουν αντιστάσεις ως μεσα προστασίας, οι λάμπες είναι ηλεκτρικές αντιστάσεις, όχι όμως αντιστάτες. Εγώ θα πρότεινα άρθρο "αντίσταση (ηλεκτρισμός)" και σ΄ αυτό ν΄ αναφέρεται η ειδική αντίσταση, η ηλεκτρική αντίσταση, οι αντιστάτες, και το μέτρο αντίστασης Ωμ.--Templar52 23:29, 22 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)
νομίζω ότι οι αντιστάτες ως ανεξάρτητα ηλεκτρολιγικά εξαρτήματα δικαιούνται ένα ξεχωριστό άρθρο. Αφού υπάρχουν συσκευές με σταθερή αντίσταση που δεν είναι αντιστάτες τροποποιώ την πρόταση μου:
 1. το άρθρο αντίσταση να είναι άρθρο αποσαφήνισης για ανοσολογία, βιολογία, Ποινικό Κώδικα (Π.Κ.), στρατιωτικό Π.Κ., ακουστική, πολιτική, κοινωνιολογία (απείθεια) και βεβαίως στην αγωγιμότητα, (ηλεκτρική και ειδική). Να αλλάξει ο τίτλος στην επιχείρηση αποτίμησης, ώστε να εμφανίζεται το μήνυμα στη σωστή συζήτηση.
 2. το άρθρο αντίσταση (ηλεκτρισμός) να αναφέρεται/συγχωνευθούτν τα άρθρα για το φαινόμενο της αντίστασης και της εμπέδισης, τον ορισμό, τη μονάδα μέτρησης.
 3. το άρθρο αντιστάτης να αναφέρεται στο ηλεκτρικό εξάρτημα και το σύστημα υπολογισμού της αντίστασης των αντιστατών.
 4. το άρθρο Νόμος του Ωμ

αυτή η πρόταση αφορά τα εξής άρθρα: Ηλεκτρική αντίσταση, Νόμος του Ωμ, Ωμ (μονάδα μέτρησης), Χρωματικός κώδικας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, Πer 10:28, 23 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

--Focal Point 13:15, 27 Δεκεμβρίου 2009 (UTC)

Μια απορία: Τι είναι η "βιολογική αντίσταση στους ξένους"; --Ttzavarasσυζήτηση 19:52, 31 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

η ικανότητα ενός οργανισμού να αντέχει (να αντιστέκεται) στη δράση ξένων οργανισμών μέσα στο σώμα του, δηλαδή η δράση του ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλλον δε χρησιμοποιείται γενικά για την αντίσταση των οργανισμών (π.χ. σε μία πάλη σώμα με σώμα) --Πer 20:18, 31 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Αν εγώ, που ασχολούμαι με Βιολογία, δεν το καταλαβαίνω, πόσο μάλλον ένας αδαής αναγνώστης! Πρέπει να διορθωθεί άμεσα. --Ttzavarasσυζήτηση 20:23, 31 Ιανουαρίου 2010 (UTC)

Τώρα είναι ΟΚ. --Ttzavarasσυζήτηση 20:30, 31 Ιανουαρίου 2010 (UTC)