Συζήτηση:Ανδρέας Μιαούλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.
Χαμηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με χαμηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Αναδημιουργία[επεξεργασία κώδικα]

Σκοπεύω να ξαναδημιουργήσω το συγκεκριμένο άρθρο χωρίς βέβαια να χαθούν οι πληροφορίες που περιέχει. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;--Diu 13:24, 21 Ιουνίου 2007 (UTC)

Στην Ύδρα, η επανάσταση κηρύχθηκε αργότερα, στις 28 Απριλίου 1821, και όχι τον Μάρτιο. Και τότε αρχηγός της επανάστασης ορίσθηκε, νομίζω, ο Ιάκωβος Τομπάζης.--Templar52 21:59, 25 Ιουνίου 2007 (UTC)
Λοιπόν στις 28-30 Μαρτίου ο Οικονόμου κατέλαβε την εξουσία και στις 16 Απριλίου (μαλλον) κηρύχθηκε η επανάσταση. Ο Οικονόμου διορίστηκε αρχηγός της τριμελής επαναστατικής επιτροπής, δηλαδή διοικητής της Ύδρας, ενω ο Τομπάζης ναύαρχος του στόλου. Αν είσαι σίγουρος για τις 28 Απριλίου πάω πάσο αλλά νομίζω, όπως έχω γράψει και στον Αντώνιο Οικονόμου, οτι κηρύχθηκε στις 16.--Diu 22:42, 25 Ιουνίου 2007 (UTC)

Σχετικά με αυτή την προσθήκη Αυτό όμως αμφισβητείται από το γεγονός ότι τότε ο Μιαούλης δεν μπορούσε να δώσει τέτοιο παράγγελμα αφού και ο ίδιος και τα πληρώματά του μιλούσαν και καταλάβαιναν μόνο αλβανικά. έχεις πηγές;--Diu 22:44, 25 Ιουνίου 2007 (UTC)

Εγκυκλ. Λεξ. Ηλίου τ.13ος σ.543: "Το θρυλούμενον ότι το όνομά του έλαβε από τους ναύτας του προς ους επεφώνει "Μία ούλοι" προς σύγχρονον ειρεσίαν, είναι αυτόχρημα λήρος, δια πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων πρωτεύει ότι ο Μιαούληε δεν ηδύνατο και αν ήθελε, να δώση κέλευσμα εις άλλην γλώσσαν παρά εις αλβανικήν διότι αυτή ελαλείτο υπό των πληρωμάτων του". (ειρεσία=κωπηλασία)--Templar52 04:54, 26 Ιουνίου 2007 (UTC)

Το άρθρο έχει ολοκληρωθεί απο δικής μου πλευράς.--Diu 12:43, 8 Ιουλίου 2007 (UTC)

Αυτό το περί της εμπαθείας με την οποία αντιμετωπίστηκε ο Ρώσος αντιπρόσωπος, μου δημιουργεί μεγάλη αμηχανία. Όταν αντιμετώπιζαν με εμπάθεια, όντως, τον Καποδίστρια θα εφείδοντο του αμέσου συνεργού του ; Κι εν πάση περιπτώσει η αμέσως μετά στάση του Ricord (αυτός πρέπει να ήταν γιατί οι αντιπρέσβεις, κατά Δραγούμην, παρέμεναν στο Ναύπλιο)τον κάνει άξιο αυτής της εμπάθειας. 28-7-2011 Κ.Χ.

Μαυροκορδάτος[επεξεργασία κώδικα]

Σχετικά με τις προσθήκες που έγιναν. Ορθώς έγιναν αλλά πρέπει λίγο να προσέξουμε το εγκυκλοπαιδικό ύφος. Θα παρακαλούσα να αναφερθούν λεπτομερώς οι πηγές που παρατίθονται στο κείμενο (π.χ. Λούκος, Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. σ. 49). Δηλαδή έτος έκδοσης, τόπος έκδοσης, εκδόσεις. Ας αναφερθούν στη σελίδα συζήτησης έτσι ώστε να τα ενσωματώσω καλύτερα στο κείμενο μαζί με τις απαραίτητες διορθώσεις (χωρίς αφαίρεση περιεχομένου εννοείται).--Diu 00:16, 28 Ιουλίου 2011 (UTC)

συμπληρώνω λοιπόν: Δραγούμης Νικόλαος: Ιστορικαί Αναμνήσεις, 2η έκδ. 1879 (Ερμής, 1973). Καρολίδης Παύλος: Συμπλήρωσις Ιστορίας Παπαρρηγοπούλου, τόμος Ζ΄, Ν. Δ. Νίκας, 1903. Βλαχογιάννης Γιάννης: Ιστορική Ανθολογία, 1927 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2000). Βλαχογιάννης Γιάννης: πρόλογος και σχόλια στα Ενθυμήματα του Κασομούλη, 1939. Λούκος Χρήστος: Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ΤΑ ΝΕΑ Ιστορική Βι- βλιοθήκη, 2010. 28-7-2011 Pagaeos

Ωραία. Κάτι ακόμα. Μέσα στο κείμενο αναφέρεται Αλλά η κατηγορία είναι ότι ο Μαυροκορδάτος ήταν' «σιμά» στον Μιαούλη και ότι αυτός τον συμβούλευσε να κάψει την φρεγάτα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως θα υπερίσχυαν οι συμβουλές του υπαρχηγού Τρικούπη αρχηγού παρόντος; Οι προβληματισμοί αυτοί προέρχονται από τον Λούκο ή κάποιον άλλο. Και αν σε ποια σελίδα ακριβώς έτσι ώστε να προσθέσω παραπομπή. Το υπόλοιπο κείμενο θα το διορθώσω αύριο γιατί πήγε αργά.--Diu 00:46, 28 Ιουλίου 2011 (UTC)

Ο προβληματισμός από τα γραφόμενα του Δραγούμη (Α΄193) είναι δικός μου : Αν ο Τρικούπης ήταν κοντά στον Μιαούλη στον Πόρο μαζί με τον Μαυροκορδάτο (που ούτε αυτός ήταν, όπως μας λέει ο Λούκος και παρακάτω ο Καρολίδης) τότε ο μεν αρχηγός Μαυροκορδάτος θα συμβούλευε τον Μιαούλη να κάψει τον στόλο ο δε υπαρχηγός Τρικούπης να μη τον κάψει. Θα υπερίσχυε δηλαδή η γνώμη του υπαρχηγού έναντι της γνώμης του αρχηγού, πράγμα που δικαιούμεθα ν’ αμφισβητήσουμε. Άρα κανένας τους δεν ήταν κοντά στον Μιαούλη στον Πόρο και μόνος αποφάσισε την πράξη, όπως φαίνεται και παρακάτω στον Δραγούμη (Α΄193-194) όπου αφηγείται την διαφωνία του Κριεζή («αντιπροτείνας μόνον του πηδαλίου την αφαίρεσιν») με τον Μιαούλη («συνηθισμένος να νικά, έβλεπε δυσανασχετών ότι έμελλε να νικηθή υπό των κυβερνητικών δυνάμεων και διά τον λόγον τούτον έλαβε την εσχάτην εκείνην απόφασιν»). Pagaeos

Ναι αλλά δεν είναι δουλειά μας να εξάγουμε συμπεράσματα ακόμα και αν είναι προφανή. Πρέπει να έχει γραφτεί κάπου. Ως εκ τούτου το αφαιρώ μέχρι να βρούμε κάποια πηγή. Τα αλλά παραμένουν.--Diu 17:18, 28 Ιουλίου 2011 (UTC)

Arvanites.[επεξεργασία κώδικα]

Why is not write, that he is born into Arvanite family ?

'Γιατί δεν γράφουν, ότι γεννιέται σε οικογένεια Αρβανίτη; ?'

http://radiokosovaelire.com/?nav=10,2&id=5529

88.72.209.65 16:35, 27 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Η ιστοσελίδα ενός ραδιοφωνικού σταθμού ΔΕΝ είναι αξιόπιστη πηγή. Εάν έχεις κάποια έγκυρη πληροφορία από κάποιον ιστορικό που έχει ασχοληθεί με την ζωή του Μιαούλη και υποστηρίζει αυτό που γράφεις, τότε εδώ είμαστε να το προσθέσουμε. --Ellinikosemfilios (συζήτηση) 17:29, 28 Ιανουαρίου 2013 (UTC)

Σχόλιο 17-1-2019[επεξεργασία κώδικα]

Κατάσταση: αναφορά που απορρίφθηκε

Ανάμεσα στα πλοία που έκαψε ο Μιαούλης στον Πόρο ήταν και ο "Αγαμέμνων" η ναυαρχίδα της Μπουμπουλίνας, η οποία μετά το θάνατο της το 1825, παραχωρήθηκε από τους απογόνους της στο κράτος. Αναφορά: 62.74.92.97 12:06, 17 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Καλημέρα σας. Δεν νομίζω ότι είναι ακριβές αυτό. Όντως το "Αγαμέμνων" βρισκόταν ανάμεσα στα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στον Πόρο, όμως ο Μιαούλης ανατίναξε το δίκροτο "ΕΛΛΑΣ" με τα 64 πυροβόλα, την κορβέτα "ΎΔΡΑ", ενώ άναψε το φυτίλι και στο ατμοκίνητο "ΚΑΡΤΕΡΙΑ" το οποίο σώθηκε χάρις τον Μυκονιάτη ναύτη Γ. Γαλασίδη. Έχετε κάποια πηγή γι'αυτό που ισχυρίζεστε;--Diu (συζήτηση) 12:11, 17 Ιανουαρίου 2019 (UTC)

Το πλοίο Σπέτσαι (πλήρες όνομα Νήσος των Σπετσών) ήταν το πρώην μπρίκι Αγαμέμνων της Μπουμπουλίνας. Το αγόρασε ο Καποδίστριας και μετασκευάστηκε σε κορβέτα για να ενταχθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Πυρπολήθηκε στις 30 Ιουλίου 1831 μετά από εντολή του Μιαούλη. Πηγές: Ηλίας Νταλούμης (2017) Τα πλοία του Ναυτικού 1826-2017, εκδ. Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας σελ .334 και Κώστας Βάρφης (1994), Το ελληνικό ναυτικό κατά την καποδιστριακή περίοδο: τα χρόνια της προσαρμογής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, σελ. 138-139--Αφησιανός (συζήτηση) 18:55, 2 Δεκεμβρίου 2019 (UTC)

Νεκρός σύνδεσμος[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον κατά περίπτωση.

Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να εξετάσετε τη σύνδεση με μια κατάλληλη αρχειοθετημένη έκδοση: [1] --Gerakibot (συζήτηση) 20:43, 23 Αυγούστου 2019 (UTC)