Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συζήτηση:Ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

Σχόλιο 18-3-2018

[επεξεργασία κώδικα]
Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942.


“ Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό τον συνταγματάρχη Μάγερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.


     Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος  120 άνδρες του Ε.Α.Μ. , 65 του Ε.Δ.Ε.Σ  και 12 Αγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμελης, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων. Πηγη www.gorgopotamosvillage.gr Αναφορά:  2A02:2149:862B:2900:6501:37E3:3CDB:B082 21:13, 18 Μαρτίου 2018 (UTC)[απάντηση]

Σχόλιο 6-12-2021

[επεξεργασία κώδικα]
Κατάσταση: νέα κοινοποίηση

Γιατί δεν μετονομάζετε το λήμμα σε ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ? έτσι είναι γνωστό το γεγονός. Αναφορά: 2A02:587:8003:6F2E:2420:1F20:7B3D:99BD 19:17, 6 Δεκεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

συμφωνώ "ΔώραΣ.'' (συζήτηση) 01:21, 7 Δεκεμβρίου 2021 (UTC)[απάντηση]

Για τον αριθμό των μαχητών του Γοργοποτάμου: μαρτυρίες των επικεφαλής της επιχείρησης Έντυ Μάγερς, Κρις Γουντχάουζ, Ναπολέοντα Ζέρβα και των καπετάνιων του ΕΛΑΣ Δημήτρη Δημητρίου - "Νικηφόρου" και Γιώργου Χουλιάρα - "Περικλή".

[επεξεργασία κώδικα]

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ ΤΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

1. Αριθμός ΕΛΑΣιτών: 150 άνδρες

Ναπολέων Ζέρβας, αφήγηση, εφημερίδα "Ακρόπολις" 21/12/1949:

[Μετά ο Άρης, όπως γράφει ο Ζέρβας, απευθύνθηκε στον Γουντχάουζ και είπε:]

«Έλαβα το σημείωμα που μου στείλατε από την Επισκοπή. Οι τρεις συμπατριώτες σας και ο Έλληνας με την Αγγλική στολή του λοχαγού, ο Θέμης Μαρίνος, που έπεσαν εδώ έξω από το Καρπενήσι, έφυγαν αμέσως για τη Γκιώνα. Όπως μου γράφετε, του έδωσα ως ασφάλεια μια ομάδα υπό τον ανθυπίλαρχο Νικηφόρο, τους είχα μαζί μου πάνω από 10 μέρες ...»

{σ.σ. Η ομάδα ελασιτών υπό τον Νικηφόρο αριθμούσε 30 άνδρες}

Και συνεχίζει ο Ζέρβας:

–«"Τι δύναμη έχετε αυτή τη στιγμή στη Βίνιανη κ. Ταγματάρχη;», ερώτησε ο Κρις.

–«"Εκατόν δέκα (110) άνδρες με 6 οπλοπολυβόλα», ήτο η απάντηση.

–«"Μωρέ εσύ είσαι σπουδαίος - του είπα- με τέτοια δύναμη μπορούμε να πιάσουμε και την Αθήνα ..."».

Έντυ Μάγιερς («Η ελληνική περιπλοκή», σελ. 66):

«Με τους υπόλοιπους πενήντα άντρες του, και ακολουθούμενους από τον Άρη με εκατό, ο Ζέρβας και ο Κρις είχαν έρθει, βαδίζοντας εντατικά, να σταθούν στο πλευρό μας».

Κρις Γουντχάουζ, εφημερίδα"Ακρόπολις", 1965, για τον αριθμό ανδρών που ξεκίνησαν από την Βίνιανη:

«Στη σύσκεψη της Βίνιανης 14 Νοεμβρίου, ο Άρης και ο Ζέρβας συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Ο Άρης δέχτηκε να μας ακολουθήσει με ολόκληρη τη δύναμή του, δηλαδή 100 περίπου άνδρες (σ.σ. ήταν τουλάχιστον 110) και ο Ζέρβας  διχοτόμησε ξανά τη δική του, αφήνοντας πίσω ένα απόσπασμα που θα παρακολουθούσε τους Ιταλούς του Καρπενησίου και θα τους εμπόδιζε να μας χτυπήσουν στα νώτα. Η ενιαία δύναμη που ξεκίνησε από τη Βίνιανη, πρέπει να ήταν γύρω στους 150 αντάρτες. Το τμήμα του Ζέρβα ήταν τώρα το μικρότερο, μια και αυτός είχε αφήσει πίσω για τη γενική ασφάλειά μας ένα σημαντικό αριθμό ενόπλων. Ωστόσο η ύπαρξη αυτής της οπισθοφυλακής ήταν προϋπόθεση το ίδιο απαραίτητη για την επιτυχία της επιχείρησης, όσο και η συμβολή κάθε άλλου τμήματος».

► Ο Άρης/ΕΛΑΣ λοιπόν διέθεσε για την επιχείρηση Γοργοποτάμου... 150 άνδρες

+110 άνδρες που βρίσκονταν στη Βίνιανη (σ.σ. Ο Περικλής αναφέρει ότι ο Άρης μίλησε για 115 άνδρες)

+ 30 άνδρες του Νικηφόρου (σπηλιά Στρώμης με Βρετανούς σαμποτέρ)

+ 10 άνδρες του Καραλίβανου (Γκιώνα)

_______________

= 150 άνδρες σύνολο (τουλάχιστον)

Τον αριθμό αυτόν δίνουν και οι ελασίτες καπετάνιοι Περικλής και Νικηφόρος.

2. Αριθμός ΕΔΕΣιτών: 50 άνδρες

Ο Έντυ Μάγιερς αναφέρει:

«Εκείνο το απόγευμα, στις 19 Νοεμβρίου, ο Ζέρβας συνοδευόμενος από μικρή σωματοφυλακή έφτασε στη σπηλιά μας και με ζήτησε... Με τους 50 αντάρτες του είχε φτάσει στο Μαυρολιθάρι...».

Ο Ναπολέων Ζέρβας αναφέρει:

«Εις τας 20 Νοεμβρίου, εις το Μαυρολιθάρι, παρουσία του Μάγιερς και των συντρόφων του ώρκισα επισήμως τους αντάρτας μου εις τον ΕΔΕΣ... Μαζί με τους αντάρτας που είχα φέρει από την Ήπειρον ωρκίσθησαν και τρεις καλοί πατριώται που μας είχαν ακολουθήσει ένοπλοι από την Αγία Τριάδα καθώς και ο υπενωματάρχης Χριστόφορος Δερμιτζάκης... Η συνολική δύναμή μου τώρα ανήρχετο εις 50 άνδρας ακριβώς».

► Ο Ζέρβας/ΕΔΕΣ διέθεσε για την επιχείρηση Γοργοποτάμου:

50 άνδρες (το μέγιστο)

3. Αριθμός Βρετανών σαμποτέρ: 14 άνδρες

12 κομάντος της αποστολής Harling

+ 2 Βρετανοί που βρίσκονταν στην Γκιώνα και ενσωματώθηκαν με τους υπόλοιπους.

_______

14 άνδρες σύνολο

► Οι Βρετανοί διέθεσαν για την επιχείρηση Γοργοποτάμου 14 άνδρες.

...…....................

Συνολικός αριθμός ανταρτών ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ και Βρετανών σαμποτέρ ≈ 215 άνδρες, επικουρούμενοι και από Έλληνες αγωγιάτες και χωρικούς που διέμεναν στην γύρω περιοχή.

25 Νοεμβρίου 2019

Πέτρος Δ. Δημητρίου Pe. Dimitriou (συζήτηση) 19:06, 13 Ιανουαρίου 2024 (UTC)[απάντηση]