Συζήτηση:Αναξανδρίδας Β΄

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Προτείνω την μετονομασία του λήμματος σε Αναξανδρίδας (χωρίς οποιοδήποτε αριθμητικό). Όπως είναι ξεκάθαρο από το παρακάτω απόσπασμα της εγκυκλοπαίδειας Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft που υπάρχει στα Κοινά της Βικιπαίδειας, το συγκεκριμένο άτομο ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ βασιλιάς της Σπάρτης που έφερε το όνομα Αναξανδρίδας.

Γενεαλογικό δέντρο των βασιλέων της Σπάρτης

Στην γενιά των Ευρυποντιδών υπάρχει ένας Αναξανδρίδας (εφεξής Ευρυποντίδης Αναξανδρίδας) που είναι γιος του βασιλιά Θεόπομπου. Αυτός ΔΕΝ βασίλεψε ποτέ, οπότε δεν μπορεί να απαριθμείται σαν να ήταν βασιλιάς της Σπάρτης. Ο βασιλιάς Θεόπομπος είχε δυο γιους, τον Αρχίδαμο και τον Ευρυποντίδη Αναξανδρίδα. Βασίλεψε τόσα πολλά χρόνια που ΚΑΝΕΝΑΣ από τους γιους του δεν πήρε την εξουσία - αντιθέτως η εξουσία πέρασε απευθείας στον γιο του Αρχιδάμου και εγγονό του Θεόπομπου, τον Ζευξίδαμο. Η εξουσία συνέχισε να περνά από πατέρα σε γιο στους απογόνους του Ζευξίδαμου, μέχρι και τον βασιλιά Δημάρατο (Δαμάρατος όπως αναφέρεται σε αυτή τη λίστα). Τότε ο Δημάρατος με μεθοδεύσεις του Αγιάδη συμβασιλέα του, του Κλεομένη Α΄, απομακρύνθηκε από την εξουσία και τη θέση του πήρε ένας άλλος Ευρυποντίδης, ο Λεωτυχίδας. Όπως φαίνεται στη λίστα, αυτός ο Λεωτυχίδας είναι απόγονος του Θεόπομπου από τον προαναφερόμενο Αναξανδρίδα. Η ουσία είναι πως, ούτε ο πατέρας του Λεωτυχίδα, ο Μενάρης, ούτε ο παππούς του, ο Αγησίλαος, ούτε οι προπαππούδες του Ιπποκρατίδας, Λεωτυχίδας, Αναξίλαος, Αρχίδαμος και τέλος Ευρυποντίδης Αναξανδρίδας, βασίλεψαν ποτέ.

Το πρόβλημα νομίζω προέρχεται από την αγγλική Βικιπαίδεια, όπου ΕΝΤΕΛΩΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ αναφέρεται πως ο Ζευξίδαμος (en:Zeuxidamus) είναι γιος του Anaxandridas I (Ευρυποντίδη Αναξανδρίδα). Αν διαβάσουμε το λήμμα en:Anaxandridas I, θα δούμε ότι υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗ καθώς αναφέρει πως ο Anaxandridas I είναι ο πατέρας του βασιλιά Αρχίδαμου Α΄ !!!

Automaton (συζήτηση) 10:35, 21 Οκτωβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]

— Πράγματι, Automaton, και η Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση» συμφωνεί με σένα, έχοντας απλώς τον τίτλο «Αναξανδρίδας» σκέτο στο λήμμα για αυτό το πρόσωπο. –V-astro (συζήτηση) 05:55, 24 Ιουλίου 2020 (UTC)[απάντηση]