Συζήτηση:Αλκυλαλογονίδια

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.


Νομίζω πως στ΄ αγγλικά ίσως είναι Alkyl halide.--Templar52 12:56, 11 Ιουνίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Ναι τελικά αυτό πρέπει να είναι. Το είχα βρει, αλλά με προβλημάτισε το γεγονός ότι αναφέρει και ενώσεις όπως το Φρέον που δεν ακολουθούν τον τύπο CnH2n+1 - Χ. --Ferengiμήνυμα μετά το μπιπ 13:02, 11 Ιουνίου 2008 (UTC)[απάντηση]
  • Τα φρεόν (πολλές και όχι μια ένωση) δεν έχουν σταθερό γενικό τύπο και δεν ανήκουν όλα τους στα αλκυλαλογονίδια. Γι' αυτό είναι λάθος τους να τα τοποθετούν συλλήβδην μέσα. Έπρεπε να τα βάζουν στα Organic halide, δηλαδή στους αλυδρογονάνθρακες, που είναι ευρύτερη ομάδα και έχουν πιο γενικό τύπο: CxHy-zXz, δηλαδή κάθε οργανική ένωση που περιέχει αλογόνο ή και υδρογόνο.
  • Πάντως π.χ. το φρεόν 41, δηλαδή το φθορομεθάνιο, ανήκει στα αλκυλαλογονίδια.

--Vchorozopoulos 23:37, 2 Ιουλίου 2010 (UTC)[απάντηση]

  • Άλλωστε, απ' ότι πρόσεξα στην αγγλόφωνη ΒΠ χρησιμοποιούν την έννοια halakans και με την έννοια των πολυπαραγώγων των αλκανίων. Σ' αυτήν την περίπτωση συμπεριλαμβάνονται όλα τα φρεόν, αλλά δεν ταυτίζονται με τα αλκυλαλογονίδια και δεν αποτελούν ομόλογη σειρά, αλλά ευρύτερη κατηγορία ενώσεων. Μια ομόλογη σειρά έχει γενικό τύπο με μια μόνο παράμετρο. Τα αλαλκάνια, αν στον ορισμό τους συμπεριλάβουμε και τα πολυαλκάνια, έχουν γενικό τύπο με δυο τουλάχιστον παραμέτρους: CnH2n-yXy.

--Vchorozopoulos (συζήτηση) 20:06, 9 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]