Συζήτηση:Αλκιβιάδης

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αρχαία Ελλάδα Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Αρχαία Ελλάδα», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Στρατιωτική Ιστορία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
;;; Αυτό το λήμμα ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.

το άρθρο δεν είναι καθόλου κακό αλλά είναι pov. --Λύκινος 11:58, 30 Μαΐου 2006 (UTC)[απάντηση]

Τι σημαίνει "pov."; (Alkiviadis 06:49, 14 Ιουλίου 2006 (UTC))[απάντηση]


Point of View - Εννοεί ότι περιέχει προσωπικές απόψεις και χαρακτηρισμούς. Δες Βικιπαίδεια:Ουδετερότητα.

Βασικά το μόνο POV κομμάτι είναι:

Κατά συνέπεια νωρίς στερημένος από τον έλεγχο του πατέρα του, με μεγάλη προσωπική ομορφιά και κληρονόμος σε μεγάλο πλούτο, όποιος αυξήθηκε από το γάμο του, παρουσιάστηκε επίμονος, ιδιότροπος, εμπαθής και με την πιό αναιδή συμπεριφορά. Ούτε οι εκπαιδευτικοί της πρόωρης ανδρικής ηλικίας του προσέφεραν την καθοδήγηση που η παιδική ηλικία του στερήθηκε. Από τον Πρωταγόρα, τον Πρόδικο και άλλους έμαθε να γελά στις κοινές ιδέες της δικαιοσύνης, της μετριοπάθειας, των Θείων και του πατριωτισμού. Την επίμοχθη σκέψη και ασκητική ζωή του δασκάλου του Σωκράτη, ήταν σε θέση να θαυμάσει, αλλά όχι να μιμηθεί. Αντίθετα, η επιδεικτική ματαιοδοξία του, οι ερωτοδουλειές του, οι ακολασίες και οι ασεβείς διασκεδάσεις του έγιναν πασίγνωστες. Αλλά όσο μεγάλα κι αν ήταν τα ελαττώματά του, οι ικανότητές του ήταν ακόμα μεγαλύτερες.

Σίγουρα αυτοί οι χαρακτηρισμοί του έχουν αποδωθεί από κάποιους, οπότε απλώς χρειάζεται η παράθεση των πηγών. --Geraki 09:33, 14 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Στο link Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι: Αλκιβιάδης - Από τη Βικιθήκη, μπορεί κανείς να διαβάσει τους σχετικούς χαρακτηρισμούς. Ειλικρινά δεν είναι η προσωπική μου άποψη. (Alkiviadis 11:49, 24 Ιουλίου 2006 (UTC))[απάντηση]

Επειδή είχα την ίδια συζήτηση και στο άρθρο της Wikipedia για τον Αλκιβιάδη. Το ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί ανήκουν στον Πλούταρχο δε σημαίνει ότι παύουν να είναι POV. Χαρακτηρισμοί τέτοιου είδους είναι κάθετα αντίθετοι στη NPOV πολιτική της Wikipedia. Θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί αν αποδίδονταν σε συγκεκριμένη πηγή (π.χ. τον Πλούταρχο) με παραπομπή και γινόταν σαφές ότι δεν εκφράζουν τον editor του άρθρου. Καλώς η κακώς, η NPOV πολιτική της Wikipedia είναι μια ιδιαιτερότητά της, που την ξεχωρίζει και από τη Britannica αλλά και από τις καλύτερες ελληνικές εγκυκλοπαίδειες. Επίσης, νομίζω ότι τα πνευματικά δικαιώματα της δεύτερης εικόνας δεν είναι σαφώς καθορισμένα. --Yannismarou 06:28, 27 Ιουλίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Παρακαλώ όποιον αποφασίσει να αφαιρέσει την επισήμανση "άποψη" να το κάνει αιτιολογημένα και με παράθεση πηγών. Ευχαριστώ. --Ttzavarasσυζήτηση 18:44, 5 Απριλίου 2010 (UTC)[απάντηση]

"Ελληνικό Κράτος"[επεξεργασία κώδικα]

"...να οδηγήσει την Αθήνα στη νίκη και στη σύσταση υπό αυτήν μιας δημοκρατικής ή μη ομοσπονδίας –δηλαδή ενός ελληνικού κράτους'-..."

Τί ακριβώς εννοεί ο συντάκτης με τον όρο "Ελληνικό κράτος"; Διότι οι Πόλεις-Κράτη αν δεν ήταν Ελληνικά κράτη, τί ήταν; Αλλά αφού προϋπήρχαν του Αλκιβιάδη, γιατί η συγκρότηση μιάς ομοσπανδίας τέτοιων κρατών χαρακτηρίζεται "[δημιουργία] ελληνικού κράτους".

Αν πάλι εννοούμε τη δημιουργία (Παν)Ελληνικού Κράτους (κατά τα πρότυπα των σύγχρονων Εθνικών Κρατών) τότε και ο όρος και η έννοια είναι και αδόκιμοι και αναχρονιστικοί.

Θυμίζω απλά ότι η Αθήνα είχε ήδη δημιουργήσει μία ομοσπονδία (αναφέρεται ως Δηλιακή ή Αθηναϊκή Συμμαχία, ή ως Αθηναϊκή Αρχή), αλλά κανείς (ούτε σύγχρονος ερευνητής πολλώ δε μάλλω κάποιος Έλληνας της εποχής) δεν εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για εννιαίο κράτος.

Λίγο προσοχή το τί γράφουμε.

(Getas75 08:36, 20 Μαΐου 2010 (UTC)).[απάντηση]

ακουστικό αρχείο[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζετε ότι είναι πράγματι τόσο απαραίτητο; Αν μη τι άλλο, δεν ακούγεται ιδιαιτέρως ελληνικό -όσο για την προφορά της αρχαίας ελληνικής, είναι ένα μεγάλο θέμα υπό αμφισβήτηση. Προτείνω να αφαιρεθεί πάραυτα. --Chrysalifourfour 23:42, 3 Φεβρουαρίου 2012 (UTC)[απάντηση]

Κι εγώ πιστεύω πως πρέπει να αφαιρεθεί. Είναι σαφές πως πρόκειται για την αγγλική προφορά του ονόματος, και επιπλέον μπερδεύει τους χρήστες κάνοντάς τους να νομίζουν πως πρόκειται για την αρχαιοελληνική προφορά. Το "α.ε." όμως αναφέρεται στο "Ἀλκιβιάδης Κλεινίου Σκαμβωνίδης" και όχι στο ακουστικό αρχείο.Bill21 (συζήτηση) 22:07, 19 Δεκεμβρίου 2012 (UTC)[απάντηση]