Συζήτηση:Αλβανοί

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ψευδείς πληροφορίες, παιχνίδια με τους Αλβανόφωνους[επεξεργασία κώδικα]

Το λήμμα περιέχει ψευδείς πληροφορίες, με κύρια μέθοδο τη μετατροπή των απανταχού αλβανόφωνων σε "Αλβανούς". Παράδειγμα: Παραπέμπει στο πόρταλ Ethnologue.com το οποίο ασχολείται με τις γλώσσες και όχι με τις εθνότητες ή υπηκοότητες. Εκεί αναφέρει ότι ο απανταχού αλβανόφωνος πληθυσμός είναι 3,8 εκατομ. και ότι περιλαμβάνει τους αρβανιτόφωνους της Νότιας Ιταλίας και της Ελλάδας. [1] Προφανώς όμως αυτοί δεν είναι "Αλβανοί" με καμμία έννοια. Αλλά και αν υποθέσουμε ότι βαφτίζονται "Αλβανοί", πάλι ο αριθμός τους δεν πλησιάζει αυτόν που γράφει το λήμμα. Με κάποιο τρόπο, και με μια παραπομπή σε μη online έκδοση του Ethnologue, ο αριθμός έχει φουσκώσει στα 7,6 εκατομμύρια, ενώ στην παραπομπή αναφέρει 6 εκατομμύρια.

Όποιος μπορεί να βγάλει άκρη από αυτό το αλαλούμ ας μας ενημερώσει. Αν υπάρχει έκδοση του Ethnologue άλλη από αυτή που βλέπουμε online, ας βάλει ακριβές quotation να δούμε τί ακριβώς λέει η πηγή.

Προβληματικός και ο αυτοσχέδιος χάρτης που έχει κάποιος ανεβάσει.--Skylax30 (συζήτηση) 16:55, 6 Ιανουαρίου 2017 (UTC)[απάντηση]

--Skylax30 Κατ'αρχάς ο χάρτης ο οποίος έχει ανεβεί στηρίζεται σε πηγές εάν μπεις να ψάξεις καλύτερα (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AlbaniansOutsideAlbania.png#Sources).. Δεν είναι αυτοσχέδιος.

Επιπλέον προσωπικά έχω καταλάβει ότι εννοείς τους Βορειοηπειρώτες όταν αναφέρεσαι στους Αλβανόφωνους κτλ... Σαφέστατα δεν τους βαφτίζουμε Αλβανούς. Δεν μιλάνε καν αλβανικά, χρησιμοποιούν διάλεκτο της Αλβανικής (αρβανιτόφωνοι κτλ) και εννοείται πως η μητρική τους γλώσσα στην παρούσα φάση είναι η Ελληνική, εφόσον είναι Έλληνες.

Τώρα όσο αναφορά τους ομιλητές της έχεις δίκιο καθώς ακόμα και η Αγγλική ΒΠ τα μπερδεύει. Και η η πηγή του Ethnologue 2005 προφανώς είναι νεκρή πια. Είναι σωστό που αφαιρέθηκαν οι αριθμοί έως ότου βρούμε μία σύγχρονη, αξιόπιστη και online πηγή. --JeanisDEL (συζήτηση), 29 Ιανουαρίου 2017, 17:25 (UTC)

Χρειάζεται επιμέλεια[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μια θολούρα (σκόπιμη;) για να φουσκώνουν οι αριθμοί. Πρέπει να ξεκαθαριστεί τί σημαίνει "Αλβανός", αρχίζοντας ίσως από ένα σύγχρονο λεξικό. Το λήμμα αφορά την εθνότητα ή και τους πολίτες Αλβανίας; --Skylax30 (συζήτηση) 12:39, 11 Μαρτίου 2017 (UTC)[απάντηση]

Skylax30 Προφανώς το λήμμα αφορά τους ανήκοντες στο αλβανικό έθνος αλλά ΚΑΙ τους πολίτες της Αλβανίας. Οι αριθμοί σε κάθε χώρα (που υπενθυμίζω πως είναι φερτοί από την Αγγλική ΒΠ όπως και οι πηγές) αναφέρουν τους αλβανούς εθνολογικά είτε μιλούν την Αλβανική είτε όχι. Επιπλέον αν φέρνω παράδειγμα, ένας Έλληνας ζει στην Αλβανία είναι μόνο εθνολογικά Έλληνας. Ανήκει στους Αλβανούς πολίτες. --JeanisDEL (συζήτηση) 1:10, 9 Ιουνίου 2017 (UTC)

Εντάξει. Δεν μπορείς να εμποδίσεις κάποιον να ισχυρίζεται ότι στην Τουρκία υπάρχουν 5 εκατομ. "Αλβανοί", κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την ίδια λογική, οι "Άγγλοι" είναι 300 εκατομμύρια.

Υπάρχει και ένα άλλο προβληματάκι: Αυτοί που είναι Αλβανοί πολίτες αλλά ταυτόχρονα είναι μετανάστες σε διάφορα κράτη, μήπως έχουν υπολογιστεί δύο φορές;--Skylax30 (συζήτηση) 20:05, 9 Ιουνίου 2017 (UTC)[απάντηση]