Συζήτηση:Έκρηξη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Εφόσον πράγματι πρόκειται για απότομη εκτόνωση αερίων, ανεξάρτητα ποια η πηγή της ενέργειας (χημική αντίδραση, μηχανική πίεση, πυρηνική), όσον αφορά τη φυσική το τοποθετώ στη κατηγορία:θερμοδυναμική. Όσον αφορά τη χημεία το τοποθετώ στη κατηγορία:εκρηκτικά.--vanakaris 17:10, 6 Ιανουαρίου 2009 (UTC)

Έκρηξη είναι η οποιαδήποτε αιφνίδια αποκεντρούμενη ρήξη της ύλης, ανεξάρτητα αιτιών (χημ. αντίδρασης, σπινθήρα, κ.λπ.. Αυτά που γράφτηκαν στην εισαγωγή είναι τα αποτελέσματα της ρήξης - έκρηξης.--Templar52 (συζήτηση) 12:43, 19 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
Η εισαγωγή που παραθέτεις είναι ανακριβής. Πρώτον η έκρηξη δεν ορίζεται στη Φυσική ειδικότερα από ό,τι γενικά. Δεύτερον δεν υπάρχει ρήξη της ύλης σε όλες τις περιπτώσεις καθώς η ρήξη εννοείται στα στερεά (άρα πώς καλύπτεις την έκρηξη αερίου;) και μάλιστα στις ραδιενεργές διασπάσεις έχεις μεταστοιχείωση και όχι ρήξη, δηλαδή στο αποτέλεσμα δεν βρίσκεις κομματάκια ουρανίου. Λεπτομέρειες θα μου πεις, ανακρίβειες θα απαντήσω. Κάνε μια βόλτα στην αγγλική ή όποια άλλη θες και θα κατανοήσεις πως η έκρηξη μπορεί να οριστεί μόνο εκ του αποτελέσματος. Σκέψου το λίγο, σε κάποια στιγμή θα το επαναφέρω. Αυτό που παραθέτεις μπορεί να καλύψει την έννοια της έκρηξης μόνο ετυμολογικά.   ManosHacker 13:51, 19 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
  • Σκέφτομαι πώς θα μπορούσε να παραμείνει η λέξη «ρήξη» και να είμαστε ακριβείς. Φαντάσου ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο που κρατά περιορισμένο σε ισχυρή πίεση ένα υλικό που είναι αέριο ή σε κατάσταση πλάσματος. Σε κάποια στιγμή μηδενίζεις το μαγνητικό πεδίο και το υλικό εκρήγνυται, με την έννοια πως καταλαμβάνει πια απότομα μεγαλύτερο χώρο. Πού βρίσκεται η ρήξη; Η απάντηση είναι: στο τείχος του μαγνητικού πεδίου. Δεν έχεις ρήξη ύλης. Να μην σε πάω πιο βαθιά σε ρήξη χωροχρόνου κλπ εκτός κι αν έχεις κέφια. Μιλάμε λοιπόν σε κάθε περίπτωση για μια «ρήξη πεδίου συνοχής»;   ManosHacker 14:40, 19 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)
  • Τέλος πρέπει να κοιτάξουμε πώς θα πούμε την «έκρηξη κατάρρευσης» και δεν γνωρίζω ποιος είναι ο δόκιμος όρος στα ελληνικά για το implosion. Σαφώς ο ορισμός που δίνεις δεν την εμπεριέχει και η ορολογία δεν φαίνεται να διαφοροποιείται για τις δύο περιπτώσεις στην ελληνική.   ManosHacker 15:37, 19 Φεβρουαρίου 2013 (UTC)