Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων
Большая эмблема Ракетных войск стратегического назначения России.png
Μείζων έμβλημα των δυνάμεων πυραύλων
Ενεργό1959–σήμερα
ΧώραΣοβιετική Ένωση Σοβιετική Ένωση (1959–1991)
Flag of Russia.svg Ρωσία
Δύναμη120.000 (2016)[1]
ΑρχηγείοΒλάσιχα, Περιφέρεια Μόσχας
Διακριτικά
ΣημαίαRussian strategic missile troops flag.png

Οι Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων (ρωσικά: Ракетные войска стратегического назначения, РВСН) είναι στρατιωτικός κλάδος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που ελέγχει τους χερσαίους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (МБР) της Ρωσίας. Οι Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων συγκροτήθηκαν για πρώτη φορά στις Σοβιετικές Ένοπλες Δυνάμεις και το 1991, ουσιαστικά μετονομάστηκαν από Σοβιετικές σε Ρωσικές Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων.

Οι Στρατηγικές Δυνάμεις Πυραύλων δημιουργήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου του 1959, ως η κύρια σοβιετική δύναμη με σκοπό την επίθεση με πυρηνικά όπλα εναντίων του εχθρού, με στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βιομηχανικές υποδομές. Διαθέτει όλα τα σοβιετικά επίγεια πυρηνικά σε διηπειρωτικό επίπεδο, διηπειρωτικού βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια πάνω από 1.000 χιλιόμετρα. Συμπληρωματικές στρατηγικές δυνάμεις στο εσωτερικό της Ρωσίας είναι η Αεροπορία Μεγάλου Βεληνεκούς και τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Strategic Missile Troops της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).