Στρατηγίς Σερβίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Στρατηγίς Σερβίων ήταν διοικητική διαίρεση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δημιουργήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο τον Β΄ μετά την νίκη του επί των Βουλγάρων το 1020μ.Χ. όταν απέσπασε την περιοχή των Σερβίων από το Θέμα Θεσσαλονίκης και την ενέταξε εκκλησιαστικά στην αρχιεπισκοπή Αχρίδος μαζί με την περιοχή των Σταγών(Μετεώρων). Η περιοχή των Σταγών επέστρεψε εκκλησιαστικά επί Μανουήλ Κομνηνού (1143-1180) στη δικαιοδοσία της Λάρισας αλλά παρέμεινε διοικητικά στο Θέμα Σερβίων.. Ήταν από τα μικρά σε έκταση αλλά και συνοριακά θέματα που αποκαλούνταν στρατηγίδες κατά τον 12ο αιώνα.

Η Στρατηγίς αναφέρεται σε εκκλησιαστικό έγγραφό του 1163 σαν Θέμα που περιλάμβανε εκτός τα Σέρβια και την περιοχή των Σταγών στην Θεσσαλία[1]. Έδρα της ήταν το Κάστρο των Σερβίων στα σημερινά Σέρβια Κοζάνης. Το θέμα έχασε την υπόστασή του με την Δ΄Σταυροφορία. Δεν επαναδημιουργήθηκε μετά την ανακατάληψη των Σερβίων από τους Θεόδωρο Δούκα για το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Γνωστοί διοικητές του Θέματος Σερβίων κατά τα τέλη του 10ου αιώνος είναι ο Μαγηρίνος Στρατηγός και κατά τον 11ο αιώνα ο Μιχαήλ Αυξεντιώτης βεστάρχης στρατηγός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]