Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στραβισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνδρας με στραβισμό που αλληθωρίζει

Ο στραβισμός είναι μια διαταραχή της όρασης κατά την οποία τα μάτια δεν ευθυγραμμίζονται σωστά μεταξύ τους όταν κοιτάζουν ένα αντικείμενο.[1] Το μάτι που είναι στραμμένο σε ένα αντικείμενο μπορεί να εναλλάσσεται. Η πάθηση μπορεί να είναι πρόσκαιρη ή και μόνιμη. Εάν υπάρχει κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου μέρους της παιδικής ηλικίας, μπορεί να οδηγήσει σε αμβλυωπία ή υπερμετρωπία. Εάν εμφανιστεί μετά τα 18 είναι πιθανό να οδηγήσει σε διπλωπία.

Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί λόγω μυϊκής δυσλειτουργίας, υπερμετρωπίας, προβλημάτων στον εγκέφαλο, τραύματος ή λοιμώξεων. Παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τον πρόωρο τοκετό, εγκεφαλική παράλυση και οικογενειακό ιστορικό της πάθησης.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του στραβισμού και την υποκείμενη αιτία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση γυαλιών και πιθανώς χειρουργική επέμβαση. Ο στραβισμός εμφανίζεται στο 2% περίπου των παιδιών.

  1. «Visual Processing: Strabismus». National Eye Institute. National Institutes of Health. 16 Ιουνίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2016.