Στοίχημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το στοίχημα στα αθλητικά γεγονότα αποτελεί τυχερό παιχνίδι, κατά το οποίο ένας παίκτης προβλέπει τα αποτελέσματα τους και τοποθετεί χρηματικό ποσό σε αυτή την πρόβλεψη, με άμεσο στόχο το κέρδος. Ο στοιχηματισμός αποτελεί ένα είδος τζόγου όπου διεξάγεται τόσο σε πρακτορεία όσο και στο internet.

Είδη Στοιχήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παρακάτω είδη του στοιχηματισμού σε αθλητικά γεγονότα αναφέρονται με βάση το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση (μπάσκετ) αλλά και την αντισφαίριση {τένις), αθλήματα ιδιαίτερα δημοφιλή αναφορικά με το στοίχημα.

 • Απευθείας, είναι εκείνο το είδος στοιχήματος όπου ο bookmaker ή το πρακτορείο έχει δώσει στο κουπόνι του αποδόσεις υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας. Για παράδειγμα, ένα παιχνίδι πρωταθλήματος ανάμεσα στον «X» και τον «Y», με τις αποδόσεις να είναι υπέρ του γηπεδούχου. Το συγκεκριμένο αποτελεί και το πιο δημοφιλές μιας και μπορούν να το παίξουν όλοι οι παίκτες.
 • Ασιατικό χάντικαπ, είναι ένα εικονικό προβάδισμα της μιας ομάδας έναντι της άλλης, ώστε μια πιο φορμαρισμένη - πιο ισχυρή ομάδα θα πρέπει να καλύψει αυτό το χάντικαπ για να κερδίσει ο παίκτης το στοίχημα του.[1]
 • Πρότασης, είναι όταν ένας παίκτης θα στοιχηματίσει σε μια πρόταση που θα γίνει από το κουπόνι όπως πόσα γκολ θα βάλει μια ομάδα, ποιος παίκτης από κάθε ομάδα θα σκοράρει πρώτος, ποιος παίκτης σε μια ομάδα μπάσκετ θα βάλει τους περισσότερους πόντους ή πόσους άσσους θα έχει ένας παίκτης στο τένις.
 • Parlays, είναι εκείνο το στοίχημα όπου επιτρέπει στον παίκτη να πάρει μέρος σε ένα αθλητικό γεγονός με μέχρι και 12 διαφορετικά στοιχήματα με σκοπό ακόμα μεγαλύτερο κέρδος. Για παράδειγμα, εάν το ποντάρισμα σε αγώνα ποδοσφαίρου στοιχηματίζοντας σε Άσσο Ημίχρονο, πρώτο γκολ, over και διπλό Τελικό δεν επαληθευθεί σε κάποιο από αυτά, τότε χάνεται εξ ολοκλήρου ο στοιχηματισμός. Αν όμως επαληθευθεί τότε τα κέρδη θα είναι 10 προς 1 σε σχέση με το αν είχαν παιχτεί ξεχωριστά.
 • Προοδευτικά Parlay, μοιάζει αρκετά με το παραπάνω ποντάρισμα με κυριότερη όμως διαφορά ότι μέσα από το σύστημα που θα παιχτεί ακόμη και αν κάποιο ή κάποια γεγονότα δεν επαληθευτούν, υπάρχει η δυνατότητα να λήψης κάποιου είδους εκταμίευσης.
 • Πολλαπλών αγώνων, είναι εκείνο το ποντάρισμα όπου ο παίκτης μπορεί να παίξει σε δύο και παραπάνω αθλητικά γεγονότα. Για να κερδίσει πρέπει να προβλέψει σωστά όλα τα παιχνίδια, με το ποσοστό της εκταμίευσης να είναι σχετικά χαμηλότερο σε σχέση με το στοίχημα Parlay.
 • Σύνολο τερμάτων ή πόντων, είναι η σωστή πρόβλεψη για το πόσα γκολ θα πετύχει μια ομάδα ή το σύνολο και από τις δύο. Ο στοιχηματισμός αυτός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο μπάσκετ.
 • Μακροπρόθεσμα Στοιχήματα, όταν ο παίκτης στοιχηματίζει ποια ομάδα θα κερδίσει σε ένα αθλητικό γεγονός μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πχ στο παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου τουλάχιστον 4 με 5 μήνες όπου και οι αποδόσεις μπορεί να είναι καλύτερες.
 • Δεύτερου Ημιχρόνου, εδώ διεξάγεται στοιχηματισμός μόλις ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο ενός αγώνα. Αυτό σημαίνει ότι ο παίκτης λαμβάνει μέρος από το δεύτερο ημίχρονο του γεγονότος.
 • Ζωντανό Στοίχημα ή Live Bet, αποτελεί ίσως το νεότερο είδος πονταρίσματος το οποίο προσφαίρεται μέσω των διαδικτυακών bookmakers. O παίκτης εδώ έχει το δικαίωμα να αλλάξει το στοίχημα κατά την διάρκεια του αγώνα ή ακόμα και προς το τέλος με τις αποδόσεις όμως να μην είναι ίδιες.
 • Διπλή ευκαιρία, είναι ένα τύπος στοιχήματος όπου μπορείς να επιλέξεις δυο από τις τρεις επιλογές. Οι τρεις διαθέσιμες επιλογές είναι η νίκη τις γηπεδούχου, η νίκη των φιλοξενούμενων και η ισοπαλία. Μπορείς να επιλέξεις πως θα νικήσει η γηπεδούχος ομάδα ή θα έρθει ισοπαλία, μόνο την ισοπαλία, η ότι θα νικήσει η φιλοξενούμενη ομάδα ή θα έρθει ισοπαλία.[2]
 • Και οι δυο ομάδες θα σκοράρουν είναι ένας τύπος στοιχήματος , όπου ποντάρουμε πως και οι δυο ομάδες θα σκοράρουν σε έναν συγκεκριμένο αγώνα. Αρκεί και οι δυο ομάδες να πετύχουν από ένα τέρμα.

Ο ρόλος του Bookmaker[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο «bookmaker» είναι ο διεκπεραιωτής του στοιχήματος ενός παίκτη, είτε αυτός χάσει είτε κερδίσει. Υπάρχουν δύο ειδών μπουκμέϊκερς, τα πρακτορεία, και οι διαδικτυακοί, με τους τελευταίους να πλεονεκτούν σε πολλά ζητήματα σε σχέση με αυτούς των πρακτορείων μιας και πλέον οι παίκτες, από την άνεση του σπιτιού τους μπορούν να ενημερωθούν, να συμβουλευθούν και στο τέλος να στοιχηματίσουν.

Το στοίχημα ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στοίχημα στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα, το στοίχημα στα αθλητικά γεγονότα έκανε την εμφάνισή του το 1997 μέσα από το κουπόνι «Πάμε Στοίχημα» του ΟΠΑΠ ενώ στο διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή του ο πρώτος «bookmaker» το 2000. Αρμόδια ρυθμιστική αρχή για τα παίγνια που σχετίζονται με το στοιχηματισμό, είναι η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Αποδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αποδόσεις στην Ελλάδα ακολουθούν το δεκαδικό σύστημα. Για παράδειγμα το 1,50 είναι μια απόδοση σε αυτό το σύστημα, το οποίο σημαίνει ότι αν ο παίκτης ποντάρει σε ένα παιχνίδι 10€ και καταφέρει να κερδίσει τότε από τον bookmaker θα λάβει 15,00€. Το συγκεκριμένο σύστημα αποδόσεων αποτελεί και αυτό που χρησιμοποιείτε σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά αλλά και την Αυστραλία.

Τις αποδόσεις για κάθε αθλητικό γεγονός τις τοποθετεί ο bookmakers και είναι πάντα εναρμονισμένες με την προϊστορία, τη φόρμα, την τοποθεσία αλλά και έξωαγωνιστικούς παράγοντες που επηρεάζουν ένα παίκτη ή και ολόκληρη την ομάδα.

Η προϊστορία είναι σημαντική καθώς έτσι ο παίκτης θα ενημερωθεί για το τι έχει συμβεί παλιότερα όταν δύο ομάδες έχουν ξανά παίξει. Η φόρμα μια ομάδας είναι επίσης ένας λόγος που επηρεάζει τις αποδόσεις, ενώ η τοποθεσία παίζει τον ρόλο της αν το αθλητικό γεγονός γίνετε σε υψηλό υψόμετρο ή όχι, αν έχει πολύ ζέστη ή βροχή κ.τ.λ. Ενώ οι έξω-αγωνιστικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσει μια ομάδα μπορεί να είναι η ενδεχόμενη πώληση, η αλλαγή προπονητή και πολλά άλλα.

To Live Στοίχημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από το στοίχημα που μπορεί να παιχτεί από τον Σιδερή μέσα από τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ή άλλων νεοσύστατων εταιριών αλλά και το online στοίχημα, οι παίκτες μέσα από το διαδίκτυο μπορούν πλέον να επιλέξουν και το ζωντανό στοίχημα που αναφέραμε και λίγο παραπάνω.

Εκεί ο παίκτης, μπορεί μέσα από τον bookmaker να αλλάξει το στοίχημά του ακόμα και λίγα λεπτά, περίπου 2, πριν από το τέλος του αγώνα ή των αγώνων που έχει ποντάρει με στόχο, τουλάχιστον, να μην χάσει.

Η νομοθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η ψήφιση του νόμου 4002/2011 όπου αν κάποια εταιρία ή φυσικό πρόσωπο, θέλει να προσφέρει στους παίκτες στην Ελλάδα υπηρεσίες στοιχήματος τόσο από επίγεια πρακτορεία όσο και ως διαδικτυακός bookmaker, θα πρέπει πρωτίστως να λάβει την σχετική άδεια από το ελληνικό κράτος. Οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια, βάσει της ΠΟΛ.1248/13.12.2011, είναι 24.[3][4] Ο νόμος έχει έξι άρθρα.

Το πρώτο άρθρο αναφέρει τις απαγορεύσεις που έχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, όπως είναι η εταιρία, οι τράπεζες, οι πάροχοι Internet αλλά και οι παίκτες. Το δεύτερο άρθρο ξεκαθαρίζει πότε μια εταιρία είναι νόμιμη και πότε όχι.

Το τρίτο αναφέρει τι γίνεται όταν ένας παίκτης έρχεται από το εξωτερικό και παίρνει μέρος σε παράνομο στοίχημα, το τέταρτο πότε μια εταιρία μπαίνει στη μαύρη λίστα, ενώ το πέμπτο ενημερώνει ότι η πληρωμή ενός προστίμου πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή του.

Τέλος, αναφορικά με την νομοθεσία, το έκτο άρθρο δείχνει αναλυτικά τα ποσά των προστίμων για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη είτε είναι ο παίκτης είτε είναι η ίδια η εταιρία. Αυτά ξεκινούν από 1000 € και μπορεί να φτάσουν μέχρι τις 200.000 €.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]