Στοά των Αθηναίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Στοά των Αθηναίων ήταν στοά στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ιδρύθηκε από τους Αθηναίους, προς τιμή των ηρωικών μαχών στις οποίες νίκησαν.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Στοά των Αθηναίων, Αρχαιολογικός χώρος Δελφών.

Η στοά βρίσκεται κάτω από το ναό του Απόλλωνα, στη νοτιοανατολική του πλευρά, μπροστά από τον αναλληματικό τοίχο που φέρει το όνομα «Πολυγωνικός» (στο ανατολικό του μισό), πάνω από την Άλω στην οποία τελούνταν διάφορα θρησκευτικά δρώμενα, όπως το ιερό δράμα Σεπτήριον κάθε οκτώ χρόνια.

Κτίστηκε περί το 478 με 470 π.Χ., στις αρχές της κλασσικής εποχής. Ήταν διακοσμημένη με επτά μονόλιθους ραβδωτούς κίονες ιωνικού ρυθμού, με άνοιγμα προς νοτιοανατολικά. Οι κολόνες ήταν κατασκευασμένοι από Πεντελικό μάρμαρο, ενώ οι βάσεις και τα κιονόκρανα τους από μάρμαρο Πάρου. Οι επτά κολόνες υποστήριζαν ξύλινο θριγκό και ξύλινη στέγη. Στην πίσω πλευρά χρησιμοποιούσε ως τοίχο τον Πολυγωνικό τοίχο. Μία πυκνή σειρά πεσσών που στηρίζονταν σε αυτόν υποστήριζαν μαζί με τις κολόνες τη ξύλινη στέγη της στοάς. Κατά μήκος της στοάς υπήρχε κτιστό βάθρο, επάνω στο οποίο είχαν στηθεί τα αναθήματα. Ο στηλοβάτης της ήταν κατασκευασμένος από ασβεστόλιθο της περιοχής.

Μέσα στη στοά οι Αθηναίοι εξέθεσαν λάφυρα από τις μάχες με τους Πέρσες. Στην πρόσοψη, στην υψηλότερη, τρίτη βαθμίδα του στηλοβάτη, βρίσκεται χαραγμένη αναθηματική επιγραφή με αττικά γράμματα, η οποία περιγράφει και το αρχικό περιεχόμενο της στοάς: ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΑΝΕΘΕΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΗΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΑΚΡΟΤΕΡΙΑ ΕΛΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΩΝ.

Τα «όπλα» που μνημονεύονται στην επιγραφή ήταν σχοινιά με τα οποία είχαν δεθεί τα πλοία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της πλωτής γέφυρας, μέσω της οποίας ο στρατός του Ξέρξη διέσχισε τον Ελλήσποντο. Την γέφυρα αυτή είχαν κατέστρεψαν οι Αθηναίοι το 478 π.Χ. Τα δε «ακρωτήρια» ήταν τα ακρόπρωρα των Περσικών πλοίων. Στη στοά με τον καιρό προστέθηκαν λάφυρα και από άλλες ναυτικές επιτυχίες των Αθηναίων. Μεταξύ αυτών, λάφυρα από τις ναυμαχίες στη Μυκάλη, τη Σηστό, στη Σαλαμίνα και στον Ελλήσποντο.