Σταροτσερκάσκαγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπίτια στη πόλη και η εκκλησία Πετροπαβλόφσκ όπως φαίνεται από το καμπαναριό του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως

Η Σταροτσερκάσσκαγια (ρωσικά: Старочерка́сская‎‎), πρώην γνωστή ως Τσερκάσσκ (Черка́сск), είναι μια αγροτική περιοχή (στάνιτσα) στην επαρχία Ακσάισκι στην Περιφέρεια Ροστόφ στη Ρωσία, με ρίζες που χρονολογούνται από τα τέλη του 16ου αιώνα. Βρίσκεται στη δεξιά όχθη του Ποταμού Ντον, περίπου 35 χιλιόμετρα από τη μεγάλη ρωσική πόλη-λιμάνι Ροστόφ επί του Ντον.

Είναι διάσημη για το γεγονός ότι ήταν η έδρα του πολιτισμού και της πολιτικής των Κοζάκων του Ντον για σχεδόν δύο αιώνες ως η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Εστίας του Ντον. Λόγω τακτικών ανοιξιάτικων πλημμυρών που κατέκλυζαν την πόλη σε αρκετές χρονιές, οι Κοζάκοι μετακίνησαν την πρωτεύουσα σε υψηλότερο έδαφος στο Νοβοτσερκάσσκ το 1805.

Μέσα και γύρω από τη Σταροτσερκάσσκαγια υπάρχουν πάνω από σαράντα αξιόλογα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, όπως ο Καθεδρικός ναός της Ανάστασης (Βοσκρεσένσκι) που ολοκληρώθηκε το 1719, και το περίφημο επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κοζακικό φρούριο στο νησί που αργότερα ονομάστηκε Μοναστίρσκι στον ποταμό Ντον πιθανότατα κτίστηκε πριν από το 1570 αν και αναφέρεται για πρώτη φορά στα χρονικά το 1593. Μετά από πενήντα χρόνια έγινε η πρωτεύουσα των Κοζάκων των Ντον, για πρώτη φορά ως ανεξάρτητη οντότητα ανάμεσα στη Ρωσία, τη Τουρκία και τη Πολωνία, μετά ως υποτελής των ρωσικών τσάρων και στη συνέχεια, ως διοικητική περιοχή, ως επαρχία Ντον Βόισκο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Κοιτάζοντας προς το Καθεδρικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Πρεομπραζένσκι)

Στο απόγειό της τον 18ο αιώνα, το Τσερκάσσκ ήταν μια πολυάσχολη πόλη με ένα ισχυρό φρούριο. Η πόλη ήταν η κύρια κατοικία αρκετών διάσημων Κοζάκων του Ντον του 17ου και 18ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Στένκα Ράζιν, Γερμάκ Τιμοφέγεβιτς, Κοντράτι Μπουλάβιν και Ματβέι Πλάτοφ. Ήταν επίσης η θέση σκληρών μαχών μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Κριμαίας και των Κοζάκων.

Η θέση της πόλης στο νησί ήταν πολύ βολικό για το φρούριο και το στρατόπεδο, αλλά ήταν άβολο για ένα διοικητικό και εμπορικό κέντρο, καθώς την άνοιξη το νησί πλημμύριζε από τον ποταμό Ντον και η γεμάτη ξυλόκτιστη πόλη υπόκειταν σε καταστροφικές πυρκαγιές.

Το 1805, ο αταμάνος της επαρχίας Ντον Βόισκο Ματβέι Πλάτοφ μετέφερε την πρωτεύουσα στην πρόσφατα και ειδικά κατασκευασμένη πόλη για αυτό το σκοπό Νοβοτσερκάσσκ (κυριολεκτικά Νέο-Τσερκάσσκ), το οποίο βρισκόταν σε ένα λόφο, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Τσερκάσσκ. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Τσερκάσσκ μετακόμισαν στην νέα πρωτεύουσα. Τα απομεινάρια της παλιάς πόλης έχουν πάρει το όνομα του στάνιτσα (χωριό) της Νοβοτσερκάσσκαγια (κυριολεκτικά Παλιό Τσερκάσσκ). Τώρα η πόλη είναι χώρος ενός σημαντικού μουσείου, τουριστικού κέντρου και ορθόδοξης ανδρικής μονής. Ο Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Σόλοχοφ συνέβαλε σημαντικά στην οργάνωση του μουσείου.

Ιστορικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως
  • Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως και εικονοστάσιο, στη θέση των αλυσίδων που φέρεται να έχουν κρατήσει τον Στεπάν Ράζιν
  • Εκκλησία της Μεταμόρφωσης (Πρεομπραζένσκι) (1740)
  • Εκκλησία Πετροπαβλόφσκ (1751)
  • Μουσείο του κτήματος του Αταμάνου (Атаманское подворье)
  • Το σπίτι του Κοντράτι Μπουλάβιν
  • Ερείπια του φρούριου Αννένσκι (1730)
  • Μοναστήρι της Παναγίας του Ντον

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]