Σιδηροδρομικός σταθμός Βαρσοβίας Γκντάνσκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σταθμός Βαρσάβα Γκντάνσκα)

Συντεταγμένες: 52°15′31″N 20°59′41″E / 52.25861°N 20.99472°E / 52.25861; 20.99472

Σιδηροδρομικός σταθμός Βαρσοβίας Γκντάνσκα
Χάρτης
Είδοςσιδηροδρομικός σταθμός και υπέργειος σταθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°15′31″N 20°59′41″E
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1880
Ολοκλήρωση1880
ΙδιοκτήτηςΠολωνικοί Κρατικοί Σιδηρόδρομοι
Commons page Πολυμέσα
Άποψη του σταθμού

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Βαρσοβίας Γκντάνσκα (επίσης γνωστός ως Ντβόζετς Γκντάνσκι, κυριολεκτικά «σταθμός του Γκντανσκ») είναι σιδηροδρομικός σταθμός στη βόρεια Βαρσοβία της Πολωνίας. Το όνομα του σταθμού προέρχεται από το παρελθόν του σταθμού ως τον κύριο σταθμό που εξυπηρετεί τρένα προς το Γκντανσκ. Επί του παρόντος, τα τρένα προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιούν την κύρια διαστική γραμμή και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Βαρσοβίας.

Βρίσκεται στην «Βόρεια Γραμμή», η οποία εκτείνεται μεταξύ της Κεντρικής Βαρσοβίας και της επαρχίας Ζολίμπος της πόλης προς τα βόρεια. Χρησιμεύει ως συγκοινωνιακός κόμβος για περιφερειακά τρένα που αναχωρούν από το σταθμό. Συνδέεται με τη στάση Ντβόζετς Γκντάνσκι του Μετρό Βαρσοβίας, που βρίσκεται κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς και με αρκετές στάσεις τραμ και λεωφορείων. Το μετρό της Βαρσοβίας έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατασκευή ενός πεζόδρομου που θα συνδέει το σταθμό του μετρό με το σιδηροδρομικό σταθμό.

Ο σιδηροδρομικός σταθμός βρίσκεται 3,5 χλμ. βόρεια της κύριας σιδηροδρομικής γραμμής που διασχίζει την πόλη συνδέοντας τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Βαρσάβα Βσχόντνια, Βαρσάβα Τσεντράλνα και Βαρσάβα Ζαχόντνια και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται μερικές φορές ως αποθεματικός σταθμός, που χρησιμοποιείται από τα τρένα κατά τη διάρκεια των σιδηροδρομικών εργασιών στην κύρια γραμμή, αλλά αυτό είναι αρκετά σπάνιο, καθώς υπάρχουν δύο γραμμές σε κάθε κατεύθυνση στην κύρια γραμμή.

Επί του παρόντος (2011), χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Κολέγιε Ματσοβιέτσκιε για τις υπηρεσίες KM9 από και προς το Τσιεχανόφ και το Ντζιάλντοβο μέσω του Λεγκιόνοβο, του Μόντλιν, του Νασιέλσκ, όπου ο αριθμός αμαξοστοιχίας αλλάζει, της Μλάβα (μόνο για τρένα που συνεχίζουν προς το Ντζιάλντοβο, από και προς που αρχίζουν/τελειώνουν στη Βαρσάβα Βόλα). Τα τρένα που συνεχίζουν προς το Ντζιάλντοβο περιμένει στο Τσιεχάνοφ για 50 λεπτά. Ορισμένα τρένα τερματίζουν στο Λεγκιόνοβο και στο Μόντλιν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτίριο του σταθμού το 1877
Ο σιδηροδρομικός σταθμός Γκντάνσκα κοιτάζοντας προς την εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας το 1943
Οι πλατφόρμες του σταθμού, άποψη προς τα δυτικά.

Ο αρχικός σταθμός χτίστηκε γύρω στο 1880 με το όνομα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Βιστούλα (πολωνικά: Główny Dworzec Kolei Nadwiślańskiej‎‎) και εξυπηρετούσε ως μια τοπική γραμμή που εκτεινόταν κατά μήκος του ποταμού Βιστούλα προς τα βόρεια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, με το άνοιγμα σιδηροδρομικής γέφυρας πάνω από τον ποταμό νότια της Ακρόπολης της Βαρσοβίας (ακριβώς στα ανατολικά του σταθμού, η γέφυρα κατασκευάστηκε γύρω στο 1870, αλλά αρχικά χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από τον Ρωσικό Στρατό), μετονομάστηκε σε Βαρσάβα Κοβέλσκα (σιδηροδρομικός σταθμός Κοβέλ της Βαρσοβίας) και άρχισε να λειτουργεί ως κόμβος μεταξύ των σταθμών Βαρσάβα Γκλόβνα και Βαρσάβα Βίλενσκα. Μέχρι τότε οι επιβάτες που ταξίδευαν από την Αγία Πετρούπολη προς τη Βιέννη αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το σιδηροδρομικό σταθμό στο Βαρσάβα Βίλενσκα, να πάρουν ένα τραμ προς το κέντρο της πόλης και να πάρουν ένα άλλο τρένο στη σιδηροδρομική γραμμή Βαρσοβίας-Βιέννης. Ο σταθμός της Βαρσοβίας Κοβέλ χρησίμευσε επίσης ως κύριος σταθμός προμήθειας για τη ρωσική φρουρά που στάθμευε στην Ακρόπολη της Βαρσοβίας.

Κατά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Βαρσοβία τον Αύγουστο του 1915, ο σταθμός κατεδαφίστηκε μαζί με τη γέφυρα στην οποία οδηγούσε. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα δύο ξαναχτίστηκαν, και ο σταθμός μετονομάστηκε σε Βαρσάβα Γκντάνσκα (σταθμός Γκντανσκ της Βαρσοβίας), παίρνοντας το όνομά του από την πόλη του Γκντανσκ.

Μετά το 1933, με το άνοιγμα της γραμμής διασύνδεσης μεταξύ των τριών κύριων σιδηροδρομικών σταθμών της Βαρσοβίας, ο σταθμός Βαρσάβα Γκντάνσκα έχασε τη σημασία του ως σταθμό διέλευσης και άρχισε να λειτουργεί ως σταθμός για τοπικά και προαστιακά τρένα.

Μετά το 1942, το δυτικό τμήμα (δίπλα στο γκέτο της Βαρσοβίας) του σταθμού φορτίων είχε προσαρμοστεί για να γίνει το Ούμσλαγκπλατς (σημείο συλλογής) - η εγκατάσταση απέλασης για τους Εβραίους της Βαρσοβίας.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εξαιτίας της πλήρους καταστροφής πολλών σιδηροδρομικών σταθμών της Βαρσοβίας, ο σταθμός Βαρσάβα Γκντάνσκα χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινός σταθμός για τρένα μεγάλων αποστάσεων, μεταξύ των οποίων, μέχρι τη δεκαετία του 1970, τρένα που διέρχονταν από τη Βαρσοβία μεταξύ της ΕΣΣΔ και της δύσης. Μεταξύ των αξιοσημείωτων αμαξοστοιχιών που σταματούσαν εκεί ήταν η Ταχεία Ανατολής-Δύσης από τη Μόσχα προς την Οστάνδη και άλλα. Ως εκ τούτου, ήταν η κύρια θέση μέσω της οποίας οι άνθρωποι που απελάθηκαν μετά την πολωνική πολιτική κρίση του 1968 εγκατέλειψαν την Πολωνία. Τα γεγονότα του 1968 τώρα μνημονεύονται από μια πέτρινη πλάκα στον ανατολικό τοίχο του κτιρίου με την επιγραφή του Χένρικ Γκρίνμπεργκ Εδώ έφυγαν περισσότεροι από ότι είχαν.

Μεταξύ του 1958-1959 κατασκευάστηκε το νέο κτίριο του σταθμού. Ήταν ο πρώτος σταθμός που χτίστηκε στη Βαρσοβία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ήταν τότε ο πιο μοντέρνος σταθμός στη Βαρσοβία. Το κτίριο υπήρξε μέχρι το 1984, όταν καταστράφηκε σε πυρκαγιά. Ο σταθμός ξαναχτίστηκε σε λίγα χρόνια με κάποιες αλλαγές - προστέθηκε νέος όροφος.

Στη δεκαετία του 1970, οι υπηρεσίες μεγάλων αποστάσεων του σταθμού ανελήφθησαν πλήρως από το νεόκτιστο σταθμό Βαρσάβα Τσεντράλνα και ο Βαρσάβα Γκντάνσκα έγινε ένας μικρός σταθμός για τα προαστιακά τρένα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]