Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταθερά του Πλανκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η σταθερά του Πλανκ, αναφερόμενη ως h, είναι μία φυσική σταθερά που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το μέγεθος των κβάντων. Παίζει κεντρικό ρόλο στή θεωρία της κβαντικής μηχανικής, και πήρε την ονομασία της από τον Μαξ Πλανκ, έναν από τους θεμελιωτές της κβαντικής θεωρίας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην εργασία του Πλανκ για τη μελέτη της ακτινοβολίας του μέλανος σώματος. Στις 16 Νοεμβρίου 2018 η Γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών, αποδέχτηκε ομόφωνα μια νέα πιο ακριβής τιμή για την σταθερά Πλανκ στο γενικότερο πλαίσιο Επαναπροσδιορισμού των βασικών μονάδων SI για το 2019 . Για την νέα τιμή του Χιλιόγραμμου, η σταθερα Πλανκ ορίζεται σύμφωνα με πρότυπο ISO ως:

[1][2]

ή με ηλεκτρονιοβόλτ σαν μονάδα ενέργειας:

Η σταθερά του Πλανκ έχει μονάδα ενέργεια πολλαπλασιαζόμενη επί μονάδα χρόνου, η οποία είναι και η μονάδα της δράσης, που είναι ίδια με τη μονάδα μέτρησης της στροφορμής. Μαζί με την ταχύτητα του φωτός, είναι οι δυο θεμελιώδεις φυσικές σταθερές.

Στην κβαντομηχανική χρησιμοποιείται και η ανηγμένη σταθερά του Πλανκ ħ (h-bar), που είναι η h διαιρεμένη με το 2π.

Τα δύο ψηφία μέσα στις παρενθέσεις δηλώνουν την αβεβαιότητα μέτρησης στα τελευταία δύο ψηφία της τιμής.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The kg is dead, long live the kg». Veritasium. 15 Νοεμβρίου 2018. 
  2. «Απόφαση 26ης Γενικής Διάσκεψης Μέτρων και Σταθμών» (PDF). www.bipm.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 19 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019.