Στάδιο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Στάντιο Σαν Πάολο)
Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα
Είδοςστάδιο πολλαπλών χρήσεων
Χωρητικότητα87.500 (αρχικά)
60.240 (σήμερα) θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου110 × 68 m
ΕπιφάνειαΓρασίδι
Τρέχουσα χρήσηστάδιο ποδοσφαίρου και athletics stadium
Κατασκευή
Έναρξη εργασιών27  Απριλίου 1952[1]
Ολοκλήρωση1948-1959
Εγκαίνια6 Δεκεμβρίου 1959
Ανακαίνιση1989-1990
Τοποθεσία
Χάρτης
Διεύθυνσηvia Jacopo de Gennaro, I-80125 Napoli[2]
Νάπολη
Ιταλία
Φορείς εκμετάλλευσης
ΣΣΚ Νάπολι
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το στάδιο

Το Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (πρώην Stadio San Paolo) είναι ένα αθλητικό γήπεδο πολλαπλών χρήσεων στο ευρισκόμενο δυτικά προάστιο της Φουοριγκρότα στη Νάπολη της Ιταλίας, ενώ είναι το τρίτο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ιταλία πίσω από το Σαν Σίρο και το Στάδιο Ολίμπικο. Για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, φιλοξένησε τα προκριματικά του τουρνουά ποδοσφαίρου. Αυτό τον καιρό χρησιμοποιείται κυρίως για ποδοσφαιρική χρήση και αποτελεί έδρα της Νάπολι. Το γήπεδο κατασκευάστηκε το 1959, ενώ υπέστη σημαντικά έργα ανακαίνισης το 1989 ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990. Η τωρινή χωρητικότητα του ''Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα'' είναι της τάξεως των 60.240 θέσεων.

Το γήπεδο είναι κυρίως γνωστό για τη φιλοξενία του ημιτελικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1990 μεταξύ Ιταλίας και Αργεντινής. Θεωρούμενο ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα παιχνίδια εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε ζητήσει από τους οπαδούς της Νάπολι να υποστηρίξουν την Αργεντινή. Οι tifosi (οπαδοί) της Νάπολι, ως απάντηση, ανάρτησαν ένα πανό στην "curva" τους στο γήπεδο όπου αναγραφόταν "Μαραντόνα, η Νάπολι σε λατρεύει, όμως η Ιταλία είναι η πατρίδα μας".[3] Οι στιγμές εκείνες ήταν συγκινητικές για τον Μαραντόνα, καθώς το γήπεδο της Νάπολι ήταν το μοναδικό, στη διάρκεια αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ο αργεντίνικος εθνικός ύμνος δεν αποδοκιμάστηκε. Ο αγώνας τελείωσε με το σκορ στο 1–1 μετά το πέρας της παράτασης. Στη διαδικασία των πέναλτι που ακολούθησε, ο Μαραντόνα ήταν αυτός που με δικό του πέναλτι χάρισε τη νίκη-πρόκριση στην Αργεντινή.

Τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακόμα κι όταν η Νάπολι αγωνιζόταν στη Σέριε Γ1 στη διάρκεια της σεζόν 2005–06, η Νάπολι πέτυχε το επίτευγμα να έχει την 3η μεγαλύτερη εντός έδρας προσέλευση θεατών στην Ιταλία για τη σεζόν με μονάχα τις ομάδες της Σέριε Α, ΑΚ Μίλαν και Ιντερ να σημειώνουν μεγαλύτερη προσέλευση. Στην τελευταία αναμέτρηση της Νάπολι για τη σεζόν η προσέλευση του φίλαθλου κοινού της Νάπολι άγγιξε τις 51.000, αριθμός που παραμένει και ως ρεκόρ της Σέριε Γ μέχρι σήμερα.

Το Σαν Πάολο φιλοξένησε επίσης την αναμέτρηση της Ιταλίας με αντίπαλο τη Λιθουανία στα πλαίσια των Προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008, στις 2 Σεπτεμβρίου 2006, με, παράλληλα, να εξετάζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής και άλλων μελλοντικών αναμετρήσεων στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Μετονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νάπολι έχει καταθέσει αίτημα στην Ιταλική Κυβέρνηση για άδεια μετονομασίας του γηπέδου σε Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Αργεντινός μύθος του ποδοσφαίρου βοήθησε τη Νάπολι να κατακτήσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στη Σέριε Α το 1987, 1990 και το κύπελο UEFA το 1989, ενώ παραμένει, μέχρι σήμερα, μια εξαιρετικά δημοφιλής προσωπικότητα στην πόλη του ιταλικού νότου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε την κατάθεση αιτήματος για τη μετονομασία του γηπέδου Σαν Πάολο στις 4 Δεκεμβρίου 2020,[4] όμως σημαντικό πρόβλημα σε αυτή την προσπάθεια είναι η ύπαρξη ενός ιταλικού νόμου ο οποίος απαγορεύει σε δημόσια κτήρια να παίρνουν την ονομασία ατόμου, το οποίο δεν είναι νεκρό το λιγότερο 10 χρόνια.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]