Στάθης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στάθης ονομάζεται μία κωμωδία του Κρητικού Αναγεννησιακού θεάτρου άγνωστου θεατρικού συγγραφέα[1]. Σώζεται σε μεταγενέστερη κι αρκετά συνεπτυγμένη επτανησιακή διασκευή[2].

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο περιγράφει τη σχέση ανάμεσα σε δύο ερωτευμένα ζευγάρια[1]: ο μαθητής Χρύσιππος αγαπάει την Λαμπρούσα και ο φίλος του Πάμφιλος τη Φαίδρα. Η Φαίδρα όμως τον συγχέει με τον Χρύσιππο. Ο πατέρας της, ο Στάθης, που είναι ένας φιλάργυρος, επιθυμεί να την παντρέψει με έναν πλούσιο τον Ντοτόρε. Στη συνέχεια έρχεται ο Γαβρήλης, θετός πατέρας του Χρύσιππου και φίλος του Στάθη και ξεκαθαρίζει την παρεξήγηση, δηλαδή πως ο θετός γιος του είναι παιδί του Στάθη. Ο πραγματικός Πάμφιλος παντρεύεται τώρα τη Φαίδρα και ο αδελφός της Χρύσιππος τη Λαμπρούσα, κόρη του Ντοτόρε.

Χρόνος συγγραφής-δημιουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελετητές την αποδίδουν στον Γεώργιο Χορτάτση[1] και τοποθετούν τη συγγραφή της μετά το 1604[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Στάθης». georgakas.lit.auth.gr. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ: Χορτάτσης Γεώργιος: Λογιώτατος Ευγενέστατος Κρης». www.peri-grafis.net. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βάλτερ Πούχνερ, «Στάθης», Ανθολογία Νεοελληνικής Δραματουργίας,τομ.Α, Από την Κρητική Αναγέννηση ως την Επανάσταση του 1821, τομ.Α, εκδ.Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα, 2006, σελ.111-114
  • Κωνσταντίνος Ν. Σάθας (επιμ.), Ο Στάθης, κρητική κωμωδία, νυν πρώτον εκδιδομένη εκ χειρογράφου της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης υπό Κ. Ν. Σάθα, Τύποις Φοίνικος, Βενετία 1878.