Σπύρος Πνευματικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σπυρίδωνας Πνευματικός)
Σπυρίδων Πνευματικός
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
7 Ιουλίου 2019 – 27 Ιουνίου 2023
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1964, Χαλκίδα, Ελλάδα
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύζυγοςΣοφία Χατζηιωάννου
ΕπάγγελμαΓιατρός
Ιστοσελίδαhttps://www.spirospnevmatikos.gr/

Ο Σπύρος Πνευματικός (1964) είναι Έλληνας πολιτικός, ιατρός και πανεπιστημιακός. Το 2019 εξελέγη βουλευτής Ευβοίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έκανε την ειδικότητά του στην Ορθοπεδική στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον και εξειδικεύτηκε στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του πήρε τον τίτλο του Assistant Professor στο Baylor College of Medicine και του Αναπληρωτή Διευθυντή της Ορθοπεδικής σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα τραύματος της Αμερικής, το Ben Taub General Hospital.

Έζησε 14 χρόνια στις ΗΠΑ ακολουθώντας ακαδημαϊκή και κλινική σταδιοδρομία και το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα στη θέση του Επίκουρου Καθηγητή Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ.

Σήμερα είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ.  Παράλληλα, είναι Καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Δεοντολογίας από το 2013 μέχρι το 2015.

Είναι μέλος διεθνών ιατρικών εταιριών όπως American Academy of Orthopedic Surgeons, North American Spine Society, European Spine Society, AO Trauma, AO  Spine. Έχει συμμετάσχει σε πολλαπλά επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε υψηλού επιστημονικού κύρους περιοδικά.

Στις εκλογές του 2023 (Μάιος και Ιούνιος) εξελέγη βουλευτής στην Εύβοια και παρέδωσε την έδρα του στη Νέα Δημοκρατία.[1]

Έχει επικριθεί για δήλωσή του σχετικά με το κόστος περίθαλψης ασθενών που είναι σε τελικό στάδιο.[2][3] Στις 9 Ιουνίου τέθηκε εκτός εκλογικού αγώνα ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τη δήλωση.[4][5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]