Σπήλαια Κορέκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σπήλαια Κορέκα
Χάρτης
Είδοςσπήλαιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°5′37″N 16°5′3″E
Διοικητική υπαγωγήAmantea
ΧώραΙταλία

Τα σπήλαια Κορέκα είναι δύο καρστικές κοιλότητες (Σπήλαιο (Γκρόττο) ντου Σκούρου, cb404 και Γκρουττούνι, cb405) που βρίσκονται κατά μήκος της Τυρρηνικής ακτής της Καλαβρίας, κοντά στην Κορέκα, του δήμου Αμαντέα.

Οι δύο είσοδοι βρίσκονται πολύ κοντά, περίπου δέκα μέτρα η μία από την άλλη. Παλαιότερα βρίσκονταν στο επίπεδο θάλασσας, ενώ σήμερα κείνται περίπου 25μ ψηλότερα, σε ένα βράχο, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη. Διαφέρουν ως προς το πλάτος της εισόδου, που είναι μεγαλύτερο στο Γκρουττούνι και στενό στο Γκρόττο ντου Σκούρου, με αποτέλεσμα το πρώτο να είναι σχετικά φωτεινό και το δεύτερο πολύ σκοτεινό.

Τα δύο παρακείμενα σπήλαια είναι σημαντικά από αρχαιολογική άποψη. Το 2012 αποδείχθηκε (επιβεβαιώνοντας παλαιότερους μελετητές της Πιεντμοντέζε) ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά την ύστερη εποχή του Χαλκού, καθώς και σε μεταγενέστερες περιόδους. Τα τέχνεργα που βρέθηκαν (οπτή γη, μυλόπετρες, γυαλισμένα βότσαλα κ.λπ.) βρέθηκαν σε καλή κατάσταση εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στα σπήλαια, υποδεικνύοντας διαφορετική χρήση των δύο κοιλοτήτων. Το Γκρουττούνι φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για οικιστικούς σκοπούς, ενώ το Σκούρου για ταφικές τελετουργίες.