Σπάνιελ μπρετόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το σπάνιελ μπρετόν, σπάνιελ της Βρετάνης ή επανιέλ μπρετόν είναι μια φυλή σκύλου η οποία ανήκει στη κατηγορία των σκύλων κυνηγών που εκτρέφονται κατά κύριο λόγο για το κυνήγι πουλιών. Αν και λέγονται σπάνιελ, τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν με αυτά ενός πόιντερ ή ενός σέτερ.

Σπάνιελ μπρετόν

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Οικογένεια: Κύνιδες

Ταυτότητα σκύλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Προέλευση: Γαλλία
  • Χαρακτήρας / Χαρακτηριστικά: ισορροπημένος, ευγενικός, τρυφερός, φιλικός
  • Ύψος: 43 - 52 cm
  • Βάρος: 15 - 25 kg
  • Χρησιμότητα: κυνήγι

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά τους τα σπάνιελ μπρετόν το παίρνουν από τη περιοχή της Βρετάνης, στη βορειοδυτική Γαλλία. Η περιοχή στα αγγλικά λέγεται Μπρίτανι, και γι' αυτόν τον λόγο ο σκύλος στα αγγλικά ονομάζεται μπρίτανι.

Τα σπάνιελ μπρετόν απεικονίζονται για πρώτη φορά σε ταπισερί και πίνακες ζωγραφικής από τον 17ο αιώνα. Αυτές οι εικόνες απεικονίζουν πορτοκαλί και λευκά σκυλιά να κυνηγούν και να ανακτούν το θήραμα. Η πρώτη γραπτή και επαληθεύσιμη αναφορά στα σπάνιελ μπρετόν προέρχεται από μια περιγραφή κυνηγιού που γράφτηκε από τον αιδεσιμότατο Ντέιβις το 1850. Ο Ντέιβις περιγράφει το κυνήγι με μικρά κοντόουρα σκυλιά που είχαν έδειχναν και ήταν εξαιρετικοί ιχνηλάτες. Ήταν περίπου την ίδια περίοδο που τα σύγχρονα απάνιελ μπερτόν φημολογείται ότι είχαν εκτραφεί με ζευγάρωμα με αγγλικά σέτερ. Πρώτη φορά παρουσιάστηκε στην έκθεση σκύλων του Παρισιού το 1900, αν και η ράτσα ήταν γνωστή στην Ευρώπη για αιώνες. Τα σπάνιελ μπρετόν αναγνωρίστηκαν για πρώτη φορά ως φυλή το 1907, όταν ένα πορτοκαλί και λευκό αρσενικό που ονομάζεται "Boy" καταχωρήθηκε στη Γαλλία. Στην Αμερική η ράτσα εγκρίθηκε από το American Kennel Club το 1934.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σπάνιελ μπρετόν μπορει να έχουν χρώμα καφε-ασπρο, μαυρο-ασπρο, ακομα και καφε-μαυρο-ασπρο. Γενικά ξεχωρίζουν απο τις υπολοιπες ρατσες γιατι εχουν πυκνο τριχωμα, κοντη ουρα και ειναι μεσαιου μεγεθους. Στα γαλλικα η λεξη γραφεται Epagneul Breton και ειναι πραγματικά εξαιρετικά σκυλιά, άψογοι κυνηγοί και καλά στην φερμα και στο απορτ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]