Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σουντόκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα Sudoku...
...και η λύση του

Το σουντόκου (Sudoku) (ιαπωνικά:数独, Χέπμπορν: Suudoku) είναι παζλ που βασίζεται στη λογική. Στόχος είναι να συμπληρωθούν όλα τα κουτάκια στον πίνακα (9x9), ώστε κάθε στήλη, κάθε σειρά και κάθε κουτάκι 3x3 να περιέχουν όλα τα ψηφία από το 1 μέχρι το 9. Μερικά κουτάκια είναι ήδη συμπληρωμένα, ώστε να υπάρχει μόνο μία δυνατή λύση.

Το σουντόκου επινοήθηκε από τον Αμερικανό Χάουαρντ Γκαρνς το 1979 και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Dell Magazines με το όνομα "Number Place".[1] Έγινε δημοφιλές στην Ιαπωνία το 1986, όταν εκδόθηκε από τον οίκο Nikoli και δόθηκε το όνομα Sudoku. Έγινε μόδα ανά την υφήλιο το 2005.

  • Όπως προκύπτει από τον στόχο και τις βασικές αρχές του παιχνιδιού, αντί αριθμών μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε σύμβολα. Έχουν δημιουργηθεί γρίφοι με βάση κινέζικα σύμβολα, κινέζικους αριθμούς ή σύμβολα που αναπαριστούν μερίδες σούσι.

Χ Sudoku[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χ Σουντόκου αποτελεί παραλλαγή του γνωστού σουντόκου κατά την οποία ισχύουν όλοι οι κανόνες του σουντόκου με μια αλλαγή. Θα πρέπει και οι 2 διαγώνιοι που σχηματίζονται στο τετράγωνο να περιέχουν όλους τους αριθμούς από το 1 έως το 9 .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sudoku Variations». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]